Select Page

El consum de videojocs és cada vegada més popular i ha anat creixent tant durant els últims anys que actualment els videojocs ja són la primera opció d’oci audiovisual a l’Estat espanyol. De fet, el sector agafa cada dia més avantatge respecte altres opcions que hi competeixen i la seva facturació és més gran que la suma de la facturació del cinema i la de la música enregistrada.

Malgrat els riscos que comporta el consum excessiu de videojocs, la por a passar massa temps davant de les pantalles i el conseqüent rebuig d’alguns pares i mares que intenten evitar que els més petits hi juguin, la veritat és que l’ús moderat dels videojocs no només no és perjudicial per als infants, sinó que aporta diferents beneficis per al seu desenvolupament.

1. Fomenten el treball en equip

Si bé a vegades tendim a pensar en l’ús de videojocs con una activitat individual, fins al punt de patir per un possible aïllament social en els casos on se’n faci un ús abusiu, l’accés a Internet des dels diferents dispositius de joc ha ampliat les possibilitats de les clàssiques opcions multi jugador i cada dia existeixen més jocs col·laboratius als quals podem jugar tant amb els nostres amics com amb altres jugadors de qualsevol lloc del món.

Els videojocs cooperatius requereixen que tot l’equip s’organitzi per aconseguir un mateix objectiu, de manera que obliga tots els jugadors a comunicar-se, planejar estratègies conjuntes, intercanviar punts de vista sobre la situació i decidir quina és la millor manera de superar els reptes plantejats pel joc. Aquest procés de cooperació i intercanvi s’ha de dur a terme ràpidament i pot ser que s’hagi de reaccionar en diverses ocasions i canviar d’estratègia de manera immediata.

La comunicació i el treball en equip són dues habilitats imprescindibles en qualsevol àmbit, tant a nivell personal com a nivell acadèmic o professional. L’ús de videojocs col·laboratius contribueix a adquirir aquestes habilitats i poder-les posar en pràctica diàriament a casa, a la feina o a l’escola.

2. Contribueixen a la millora de la memòria de treball i altres funcions cognitives

Durant els últims anys s’han dut a terme diversos estudis que han demostrat que l’ús habitual dels videojocs durant la infància i l’adolescència provoca canvis al cervell, tant a nivell estructural com a nivell funcional, millorant aspectes com l’atenció, la capacitat de fer diverses tasques alhora o la rapidesa a l’hora de reaccionar davant d’algunes situacions.

Un grup de recerca de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ha revelat que alguns dels canvis cognitius del cervell poden produir-se durant l’edat adulta encara que s’hagi abandonat el consum de videojocs, és a dir, que jugar a videojocs durant la infància és un tipus d’entrenament cognitiu que pot tenir uns efectes al nostre cervell que apareixen anys després, quan ja som adults.

A partir d’aquest estudi, el grup de recerca va poder observar que les persones participants que havien estat jugadors habituals de videojocs quan eren petits mostraven un rendiment més alt en tasques de memòria de treball. Això significa que aquestes persones tenen més facilitat a l’hora de memoritzar, tractar i manipular informació al seu cervell que els ajudarà a obtenir un resultat, mentre que aquells participants que normalment no hi jugaven es mostraven més lents.

3. Faciliten l’aprenentatge d’altres llengües i matèries

Els videojocs poden facilitar l’aprenentatge d’idiomes, ja sigui a través de la narració de la història, els diàlegs entre els personatges, les instruccions de joc o els xats –per missatge escrit o per veu–, que permeten la comunicació entre jugadors de diferents llocs del món.

D’altra banda, és possible tractar gairebé qualsevol tema a través dels videojocs. Els videojocs educatius serveixen per diversificar l’ensenyament a les aules i fer que l’aprenentatge sigui més divertit i amè per als alumnes. N’hi ha que serveixen per aprendre conceptes matemàtics, n’hi ha que tracten temes propis de les assignatures de naturals o ciències socials, i fins i tot n’hi ha de molt específics que han estat creats per museus o entitats culturals.

4. Fomenten la creativitat dels nens i nenes

S’han fet molts estudis sobre els beneficis dels videojocs i la majoria coincideixen a assenyalar que els videojocs estimulen les intel·ligències múltiples (visual-espacial, logica-matemàtica, lingüística, musical, naturalista, cinètica-corporal, intrapersonal i interpersonal) i la creativitat dels més joves.

En aquest sentit, els videojocs no només impulsen la creativitat indirectament a través de la gran diversitat de fils narratius i personatges que els infants i adolescents troben als videojocs que consumeixen i que posteriorment els inspiren i els ajuden a construir les seves pròpies històries en altres formats, com ara el dibuix, l’escriptura, la música o la imatge i el vídeo; sinó també perquè existeix un gran ventall de videojocs que els donen l’opció de construir la seva pròpia història dins del joc en universos que van des de simuladors específics en què els jugadors poden construir una ciutat, una casa, un parc d’atraccions, etc., fins a l’univers infinit de Minecraft, que deu gran part de la seva popularitat a aquesta llibertat que dóna a cada jugador perquè gaudeixi del joc com vulgui.

5. Afavoreixen el pensament crític

Per últim, ens agradaria destacar el paper que poden jugar els videojocs en el desenvolupament del pensament crític. Com passa amb els llibres o les pel·lícules, darrere de la història que explica cada videojoc s’hi poden amagar temàtiques socials, un context històric en concret o fins i tot un intent de transmetre idees amb un component ètic o filosòfic. A més, al llarg d’aquestes històries hi ha molts videojocs que ens obliguen a prendre decisions i, per tant, conviden a la reflexió.

Així doncs, és important establir uns límits de temps raonables pel que fa al consum de videojocs, però també fer-ne una bona tria en funció de la seva temàtica, la classificació del videojoc i l’edat del nen o adolescent i els beneficis que creiem que poden aportar, sense oblidar el seu grau de diversió i la seva funció com a producte d’entreteniment.

De la mateixa manera, l’interès pels videojocs pot ser una bona porta d’entrada al món de la programació i una possibilitat que els més joves, a més de ser-ne consumidors, esdevinguin també creadors de tecnologia. Una oportunitat de provar-ho és intentant crear videojocs propis, com farem aquest Nadal als Campus Tecnològics de Codelearn relacionats amb la temàtica.

Ús de cookies

Codelearn.cat utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes. Més informació

ACEPTAR