Select Page

Era l’any 2009 quan el programador suec Markus “Notch” Persson va crear Minecraft, un joc de món obert que destacava per la seva funcionalitat i la infinitat de coses que s’hi podien fer: no és un videojoc que ens demani que assolim objectius específics, sinó que cada jugador pot decidir lliurement com hi vol jugar.

La idea principal d’aquest món infinit és que el jugador es pot moure per on vol i pot trencar i col·locar blocs a llocs fixes per fer-hi construccions (o destruir-les), que es poden construir mitjançant cubs que representen materials diferents, com ara pedra, aigua, sorra o lava. A més, cada jugador pot convidar altres persones al seu món, ja sigui només per visitar-lo o per construir-lo junts, de manera que es crea una comunitat que el fa encara més interessant.

El què va començar com un petit joc independent que es podria considerar com un joc senzill, va acabar esdevenint 10 anys després el videojoc més venut de la història, ja que el maig de 2019 va superar el rècord del Tetris amb més de 176 milions de còpies venudes. El videojoc ha conquistat especialment els més petits, segurament per aquesta possibilitat d’explorar i crear sense límits, la qual cosa han volgut aprofitar tant els centres educatius com les escoles de programació i robòtica, especialment des que Microsoft va comprar el joc l’any 2014. Per què? Què té Minecraft com a videojoc educatiu i per què és una eina tan útil per aprendre a programar?

Aprendre a programar amb Minecraft

Minecraft és un joc programable que podem modificar mitjançant la programació. Es tracta d’un joc flexible i creatiu, la qual cosa motiva molt els infants, i tots aquests estímuls es poden aprofitar per aprendre a programar, entre altres coses. Per entendre tot el ventall de possibilitats que ofereix: a Minecraft hi podem treballar tant conceptes d’electrònica bàsica amb Redstone, com la creativitat dels alumnes a l’hora de construir el seu propi món, passant per l’aprenentatge de la programació utilitzant el llenguatge de programació JavaScript.

Són moltes les competències que podem treballar a través d’aquest videojoc: podem treballar per projectes, fomentar l’aprenentatge autònom de l’alumne, treballar la resolució de problemes dins de Minecraft creant-hi reptes que els alumnes hagin de superar o impulsar el treball en equip a l’hora de superar aquests reptes. Podríem dir que el Minecraft és un dels màxims exponents de la gamificació, una característica que també s’ha aconseguit explotar en altres entorns, com Roblox, però que seria interessant que incorporessin molts més videojocs per poder-ne treure el màxim rendiment no només com a oferta d’entreteniment, sinó també com a eina educativa.

En aquest sentit, per tal d’aprofitar la vessant educativa del joc i arribar als centres educatius, l’any 2016 se’n va publicar una versió especial: Minecraft Education Edition. Es tracta d’una versió més restrictiva si ho comparem amb la llibertat de creació que hi ha al joc original, però que alhora ofereix més recursos per als professors, de manera que puguin controlar millor com estan utilitzant el joc els seus alumnes i puguin crear fàcilment projectes per treballar continguts de diferents matèries, ja siguin continguts de matemàtiques, ciències naturals, llengües estrangeres o història.

La versió educativa de Minecraft és una bona eina per treballar projectes STEAM a l’aula i posar el focus en el foment de la resolució de problemes, la creativitat, l’experimentació, el pensament crític o la imaginació, entre altres habilitats indispensables per al futur dels infants.

Cursos de programació a Minecraft

A Codelearn organitzem campus tecnològics durant les vacances d’estiu, Nadal i Setmana Santa. Alguns dels més populars són precisament els de Minecraft. Com hem dit, aquest videojoc no té límits i és programable: es pot ampliar utilitzant Mods (modificacions), que són fragments addicionals de codi que podem afegir al joc. I a partir de les opcions disponibles del videojoc i d’aquestes extensions podem treballar diferents àrees de coneixement.

Per exemple, al campus de Programació a Minecraft amb Scriptcraft, utilitzem un d’aquests mods, anomenat Scriptcraft, per ampliar el joc utilitzant JavaScript; els alumnes aprenen a instal·lar el seu propi servidor de Minecraft, crear el seu propi món mitjançant la programació i donar permisos a altres jugadors per tal que el puguin visitar. En aquest cas, ens serveix per aprendre programació.

Un altre exemple seria el curs de Minecraft amb Redstone, on apropem als alumnes el concepte d’energia a Minecraft. Aprenen a dissenyar i construir projectes mòbils i els ajudem a entendre què són les portes lògiques i els sensors mentre en veiem la seva aplicació al joc. Redstone fa possible la creació de projectes a partir de l’ús d’interruptors, botons, palanques, plaques de pressió i portes lògiques que es poden combinar amb portes, rails de vagoneta i/o dinamita. Mitjançant la pols de Redstone, les torxes, repetidors i/o comparadors, es poden dissenyar rèpliques operatives de sistemes electrònics del món real, com serien les portes lògiques.

En tercer lloc, al curs de Creació de Textures a Minecraft aprenem a personalitzar l’entorn de joc i la interfície mitjançant mods, packs de textures i packs d’aventures. Durant la setmana aprenem a instal·lar i utilitzar un programa d’edició d’imatges i a modificar un pack de textures per adaptar-lo al nostre gust. Mentre que amb el curs anterior treballàvem l’electrònica, en aquest cas es treballa més la creativitat.

Tornant a la programació, al campus de Creació de Mods de Minecraft amb MCreator els alumnes aprenen a utilitzar un entorn de desenvolupament dels mods anomenat MCreator. Aquest entorn permet crear nous blocs, estructures o màquines sense necessitat de saber programar. Al llarg de la setmana aprenem a utilitzar un entorn de desenvolupament per crear mods d’un jugador, animar els mods que hem creat amb el llenguatge de programació Java i utilitzar un servidor de Minecraft fent servir comandes i aplicant-hi mods.

Com podeu veure, les possibilitats de Minecraft com a videojoc educatiu són gairebé tantes com les extensions que es poden afegir al joc. Les diferents versions que s’han llençat del joc i totes les extensions que poden afegir-s’hi mitjançant la programació fan que Minecraft continuï tenint tanta popularitat i els nens i nenes puguin continuar descobrint coses noves i aprenent mentre juguen i es diverteixen explorant aquest.

Si tu també vols aprendre a programar a Minecraft, els Campus Tecnològics de Nadal 2020 són una bona oportunitat per fer-ho. Aquest any els oferirem en format online i en format presencial a molts dels centres Codelearn, així que consulta l’oferta de cadascun d’ells a l’apartat de centres i inscriu-te al curs que més t’agradi amb garantia total de cancel·lació.

Ús de cookies

Codelearn.cat utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes. Més informació

ACEPTAR