Select Page

Codelearn és una escola de programació, robòtica i pensament computacional. Com que sempre ens hem definit d’aquesta manera, avui ens agradaria apropar-vos a aquest últim concepte, que darrerament ha anat guanyant popularitat en l’àmbit de l’educació.

La programació i la robòtica són dues grans aliades per aprendre a pensar de manera computacional i és per això que, des del primer dia que entren als nostres centres, a Codelearn intentem transmetre aquesta manera de raonar als alumnes utilitzant la metodologia d’aprenentatge que ens caracteritza.

El pensament computacional és un procés mental que ens porta a buscar solucions òptimes, eficients, obertes i creatives per als problemes amb els quals ens anem trobant no només quan parlem de tecnologia, sinó en qualsevol altre àmbit de la nostra vida diària.

Per comunicar-se amb els ordinadors i poder-los entendre bé, els informàtics han d’aprendre a pensar com ho faria una màquina: mitjançant la descomposició en diferents parts, reconeixent patrons, utilitzant nivells d’abstracció i dissenyant a partir d’algoritmes. Però els recursos que ens proporciona aquest tipus de pensament, que podem adquirir i reforçar quan aprenem programació i robòtica, són útils i aplicables per a qualsevol persona, independentment de la relació que tingui amb la informàtica, i és per això que el terme pensament computacional ha anat guanyant pes al llarg dels anys.

Quan tenim un problema i necessitem solucionar-lo, el primer pas que cal fer és entendre aquest mateix problema. Mitjançant el pensament computacional, podem entendre un problema que ens sigui complex separant-lo en diferents parts més simples, reconèixer les similituds que pot tenir el problema amb altres problemes anteriors que haguem tingut i que ja hem solucionat, centrant-nos només en la part més important i ignorant els detalls que fan nosa i aplicant una solució pas a pas, en comptes d’intentar anar fins al final d’una sola tirada.

Sense ser conscients que l’estem utilitzant, davant d’un dia on tenim moltes obligacions i ens sembla impossible fer-ho tot, el pensament computacional ens ajuda a veure el dia en diferents parts o repartir les tasques en funció del lloc on les hem de fer, optimitzar el nostre temps i els recorreguts que hem de fer en funció de les vegades que ja hem realitzat aquestes tasques, centrar-nos en el més important que hem de fer i, un cop alliberats de la tasca més feixuga, fer tranquil·lament la resta, i acabar traçant un pla sobre què farem i quan ho farem de manera que al final del dia haguem tingut temps de complir amb totes les obligacions que teníem al matí.

En canvi, si comencéssim a fer voltes per la ciutat sense pensar, fent i desfent camí cada vegada, no tinguéssim en compte els horaris que hem de complir forçosament i també els horaris que tenen els llocs on hem d’anar, no penséssim en tots els recursos que tenim a l’abast (De quin transport puc disposar i quina seria l’opció més ràpida? Puc comptar amb l’ajuda d’un familiar o amic?) i no fóssim capaços d’establir prioritats, segurament acabaríem el dia esgotats i sense haver-ho fet tot per una manca d’organització i d’optimització del nostre temps.

Aquesta situació diària, que aprenem a solucionar cada vegada millor a mesura que ens anem fent grans, és la simplificació de com hem d’afrontar qualsevol tipus de problema que se’ns presenti, simple o complex, personal o professional, lúdic o acadèmic: analitzant-lo, entenent-lo, relacionant conceptes i dissenyant solucions que ens portin fins allà on hem d’anar.; unes solucions que podem modificar i millorar cada vegada i que desperten la nostra creativitat.

I és important remarcar aquest component creatiu i obert, ja que aprendre a pensar de manera computacional no és començar a pensar i actuar com si fóssim un ordinador, sinó aprendre a simplificar els problemes i millorar les nostres habilitats per solucionar-los de la millor manera possible, fent que afrontar-nos a ells sigui tan senzill (o tan complex) com organitzar-nos durant un dia complicat.

Ús de cookies

Codelearn.cat utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes. Més informació

ACEPTAR