Select Page

El Concurs de Halloween de Codelearn és aquesta setmana, però a l’empresa de Mark Zuckerberg els malsons es van avançar tres setmanes amb la caiguda de tots els serveis de Facebook. Twitch continua demostrant el seu potencial com a nova plataforma d’entreteniment, aquest mes amb el seguiment d’un Mundial de Globus inventat per Ibai Llanos i Gerard Piqué. Fem un repàs a la llista de novetats de videojocs i entre les notícies sobre educació parlem també sobre els nous mentors digitals a les escoles. Repassem algunes de les notícies de l’últim mes:

Sis hores sense Facebook, Instagram i WhatsApp

El mes d’octubre va començar amb la caiguda històrica dels serveis de Facebook. A quarts de cinc de la tarda del dilluns 4 d’octubre, Facebook, Instagram i WhatsApp van quedar desconnectades de la xarxa global per un error tècnic que va fer caure els seus serveis a tot el món durant sis hores. Un problema amb el protocol BGP, que funciona com un mapa que guia les dades, va fer que Facebook “s’eliminés a si mateix d’Internet” esborrant el camí cap als seus sistemes, ja que les màquines no sabien on havien d’enviar les dades i, per tant, no les enviaven.

L’apagada mundial d’aquests serveis va comportar moltes pèrdues econòmiques i alhora ha afectat la reputació de Facebook, que precisament dues setmanes més tard ha anunciat el canvi de nom de l’empresa, que fins ara compartia nom amb la xarxa social. El 28 d’octubre descobrirem el nou nom de la companyia de Mark Zuckerberg, que ja ha anunciat la creació de 10.000 llocs de treball a Europa.

Un Mundial de Globus a Twitch

Canviem de gegant tecnològic i de xarxa perquè Amazon és el propietari de Twitch, la plataforma de moda que no deixa de guanyar protagonisme i regalar-nos continguts virals cada setmana. Dels eSports o les retransmissions de videojocs inicials hem passat a streamings d’activitats de tot tipus, fins al punt que fa uns dies Ibai Llanos i Gerard Piqué van organitzar a Port Aventura el primer Mundial de Globus, el guanyador del qual va ser el peruà Francesco de la Cruz, que va rebre la felicitació del president del Perú a través de les xarxes.

La retransmissió va arribar a pics d’audiència de més de mig milió d’espectadors, fent palès un cop més el potencial de la plataforma com a eina d’entreteniment i com a canal de comunicació que fa temps que ha deixat de ser un espai reservat només per als consumidors de videojocs.

Novetats en videojocs

Precisament hem de parlar sobre videojocs i sobre les novetats d’octubre. El mes va començar amb el llançament del clàssic FIFA 2022 (EA Sports) per als fans del futbol i algunes propostes aptes per als més petits i disponibles a diferents plataformes, com el Nickelodeon All-Star Brawl o el Lego Marvel Super Heroes.

Per als més grans, Ubisoft ha publicat l’esperat Far Cry 6, un videojoc d’acció i de món obert que ens situa a la illa de Yara, inspirada sobretot en Cuba i altres països llatinoamericans. I, si el que voleu és un joc cooperatiu on s’hagi de lluitar contra zombis per sobreviure, també teniu el Back 4 Blood (desenvolupat per Turtle Rock Studios i editat per Warner Bros).

Per als jugadors més nostàlgics, podeu recuperar el primer joc de rol per a Game Boy, des de fa uns dies disponible per a Nintendo Switch; estem parlant del llançament de Collection of SaGa: Final Fantasy Legend. Octubre és un mes amb molts llançaments i no podem parlar de tots els jocs nous, però per últim volen destacar que aquesta setmana sortirà l’Age of Empires IV, una novetat que segur que farà contents els més estrategues.

La digitalització de les escoles

Acabem el recull de notícies del mes amb el sector de l’ensenyament. El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya vol ajudar els docents a millorar les seves competències digitals, de manera que tots els estudiants de les escoles catalanes tinguin les mateixes possibilitats d’adquirir competències com el pensament computacional o la robòtica. Per aconseguir-ho i formar més de 90.000 professors en noves tecnologies, 284 mentors digitals acompanyaran els centres educatius durant la segona meitat d’aquest curs i tot el curs 2022-2023.

La incorporació del pensament computacional a les aules és imprescindible i cada vegada són més els països que incorporen la programació i la robòtica dins del currículum oficial de les escoles. Des de Codelearn, aquest curs hem començat a treballar amb diferents centres educatius gràcies a una nova proposta anomenada Codelearn Classroom, que adapta els continguts a les diferents etapes d’educació primària i secundària i incorpora la programació dins l’horari lectiu.