Select Page

Imagina’t que marxes a viure a un país diferent i no aprens l’idioma de les persones que hi viuen. El teu dia a dia i la comunicació amb aquestes persones segur que seria més fàcil si aprenguessis la seva llengua i l’utilitzessis en qualsevol situació: anar a comprar, anar al teatre o al cinema, mirar la televisió local, llegir el diari de la teva nova ciutat per entendre què hi passa, relacionar-te amb els companys de feina o amb les famílies dels companys de classe dels teus fills… Tothom necessita relacionar-se amb el seu entorn per conviure-hi i aquest entorn està format per molts elements diferents, entre els quals hi podem trobar la tecnologia.

La tecnologia és cada vegada més present a la nostra vida i actualment vivim en un món que funciona gràcies al software: els electrodomèstics que tenim a casa, els ordinadors i les màquines que utilitzem a la feina, els dispositius electrònics que utilitzem al supermercat per indicar què hem comprat i pagar-ho amb la nostra targeta, les portes d’entrada al transport públic, el mòbil que portem sempre a la butxaca… Ningú pot evitar tenir un contacte diari amb la tecnologia i, tanmateix, molt poques persones entenen el funcionament de tots aquests dispositius i tenen la capacitat de comunicar-se amb la tecnologia.

Dit d’una altra manera, molt poques persones parlen el llenguatge de les màquines, que és un llenguatge universal que cada dia és més utilitzat arreu del món. Per aquest motiu, de la mateixa manera que un dia vam entendre la importància d’aprendre anglès com a primera llengua estrangera, ha arribat el moment d’entendre la importància d’aprendre a comunicar-se amb els ordinadors. Això ho podem fer a través de la programació i els diferents llenguatges de programació que existeixen, a través dels quals donem instruccions específiques a les màquines i els ordinadors en un idioma que entenen, de manera que segueixin pas a pas aquestes instruccions per realitzar determinades accions i aconseguir els objectius que els hem marcat.

Per què tothom hauria d’aprendre a programar? D’una banda, encara que siguem adults i tinguem feines que no estiguin estretament relacionades amb la informàtica, la tecnologia és cada dia més important a qualsevol sector professional. Per tant, qualsevol evolució que tingui la nostra feina a partir d’ara estarà relacionada amb la tecnologia i la relació que pugui anar creixent entre aquesta i el nostre sector. Economistes, juristes, químics, traductors, metges… Qualsevol sector professional utilitza cada vegada més eines tecnològiques i cada vegada són més els professionals que s’adonen de la importància d’adquirir uns coneixements bàsics de programació per entendre com funciona tot el software que utilitzen. A més, moltes de les feines que coneixem avui en dia desapareixeran o patiran canvis, mentre que una gran part dels llocs de treball que es crearan durant els propers anys encara no existeixen i necessitaran professionals que dominin habilitats com la programació i el pensament computacional.

D’altra banda, més enllà dels avantatges a nivell professional, aprendre a programar també aporta molts beneficis a nivell personal, especialment si n’aprenem des que som petits. La programació ens exigeix pensar d’una manera diferent i ens ajuda a treballar el pensament computacional, que és l’habilitat d’aprendre a resoldre problemes de qualsevol tipus. Un programador és una persona que ha de buscar noves solucions i millores per ajudar la gent, de manera que necessita saber escoltar els altres, analitzar la informació que li donen, trobar similituds i diferències amb altres problemes i solucions ja existents, utilitzar la seva creativitat per resoldre aquell problema concret i saber comunicar com ho ha fet. Per tant, quan aprenem a programar hem de treballar alhora tota una sèrie d’habilitats transversals que són útils en qualsevol àmbit del nostre dia a dia.

Per això diem sempre que aprendre a programar és aprendre a pensar i això fa que els infants que aprenen a programar desenvolupin alhora habilitats tan importants com la capacitat d’atenció i de concentració, l’autonomia i la capacitat d’experimentació, la creativitat i la imaginació, el treball en equip, la comunicació i el lideratge, l’autoestima i la superació personal, la resolució de problemes, entre altres. Aprendre a programar els prepara per afrontar el seu present i el seu futur i els dóna eines per superar qualsevol repte tant a nivell personal com a nivell acadèmic i professional. És una activitat molt completa que tindrà un impacte en el seu dia a dia i, encara que molta gent es pensi que és una disciplina molt complicada, en realitat per començar a aprendre’n només és necessari conèixer les operacions matemàtiques bàsiques i saber llegir i escriure, de manera que qualsevol persona pot començar a aprendre a programar quan arriba aproximadament als 7 anys.

Per sort, les escoles han començat a incloure la programació i el pensament computacional a les aules, de manera que cada vegada més persones coneixeran abans els beneficis de la programació. Mentrestant, si vols que els teus fills adquireixin aquests coneixements o vols provar-ho tu mateix, t’animem a descobrir el mètode Codelearn, dissenyat amb l’objectiu que qualsevol persona pugui aprendre a programar des de zero.

Ús de cookies

Codelearn.cat utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes. Més informació

ACEPTAR