Select Page

S’apropa el Nadal, hi ha petits enginyers a la teva família i estàs buscant un regal educatiu que els permeti seguir explorant la seva vocació. Una de les àrees que més popularitat està guanyant entre els infants és la robòtica educativa, que ofereix moltes opcions interessants per fer que els més petits explorin conceptes de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques (STEM) d’una manera pràctica i divertida. A més, les joguines i els kits de robòtica no només entretenen, sinó que també desperten la curiositat, fomenten la creativitat i desenvolupen habilitats fonamentals per als joves. Alguns dels beneficis de la robòtica educativa són la millora de la capacitat per resoldre problemes, pensar de manera lògica i desenvolupar un pensament crític, l’impuls de la creativitat o el foment del treball en equip i la col·laboració.

A l’hora d’escollir joguines i kits de robòtica per a nens, és important tenir en compte alguns factors per garantir una experiència educativa adequada. En primer lloc, l’edat de l’infant, ja que és essencial seleccionar un producte que s’adapti a la seva edat per tal que el pugui gaudir i alhora sigui capaç d’aprendre coses. En segon lloc, el nivell d’habilitat, ja que existeixen kits per a principiants que ensenyen conceptes bàsics i d’altres que suposen un repte més gran i serveixen per motivar els infants que ja tenen una mica més d’experiència. Per últim, cal assegurar-se que els materials utilitzats siguin segurs i adients per a l’edat de cada infant. A continuació us presentem diferents propostes tenint en compte els factors esmentats.

Jocs d’introducció a la robòtica

Aquestes alternatives permeten fer una introducció a conceptes bàsics de robòtica i programació:

Circuit Cubes: aquests cubs electrònics permeten als nens i les nenes construir circuits simples i experimentar amb llums, motors i sensors. Es tracta d’una manera pràctica d’aprendre sobre circuits elèctrics d’una manera segura i creativa.

Botley the Coding Robot: és un robot fàcil de programar i serveix per introduir la lògica de la programació a través d’activitats guiades. Gràcies a la seva capacitat per seguir línies i evitar obstacles, Botley fomenta el pensament lògic i la resolució de problemes.

LEGO Boost Creative Toolbox: permet construir i programar cinc models diferents, des d’un robot fins a un gat interactiu. A través de la seva interfície de programació gràfics, els nens poden aprendre programació de manera divertida i creativa.

Robots programables per a principiants

Aquests robots són perfectes per introduir els més petits al món de la robòtica i la programació de manera divertida i accessible:

Robot Dash: té una interfície amigable i permet programar accions i moviments a través d’aplicacions simples. Amb el seu disseny colorit i les seves capacitats per detectar objectes, aquest robot promou una bona experiència per aprendre conceptes bàsics de programació.

Robot Edison: compacte i fàcil d’utilitzar, es tracta d’un robot educatiu que ensenya a programar a través de diverses activitats. Amb la possibilitat de connectar diferents robots, els infants posen explorar la programació, la lògica i la resolució de problemes.

Robot Cubetto: és una bona opció per als més petits, ja que es tracta d’un robot programable de fusta que no requereix una pantalla. Utilitza blocs de codi físics i un tauler per ensenyar idees bàsiques de programació a través de la narració d’històries i el joc creatiu.

Kits de construcció i programació

Aquest kits estan dissenyats per a infants que volen explorar la construcció de robots des de zero i aprofundir en l’aprenentatge de la programació.

LEGO Robot Inventor: és el successor del conegut LEGO Mindstorms i permet als infants construir robots complexos i programar les seves accions utilitzant blocs de codi intuïtius. Ofereix una àmplia varietat de sensors i motors, així que es poden dissenyar i controlar robots segons la imaginació que tingui cadascú.

Makeblock Codey Rocky: aquest robot educatiu combina l’aprenentatge de la programació amb blocs i una mascota interactiva. Codey Rocky planteja activitats creatives i reptes que permeten explorar la lògica de la programació i la resolució de problemes.

Kit de Robótica VEX IQ: es tracta d’una proposta per a alumnes més avançats, ja que aquest kit permet la construcció de robots amb peces estructurals robustes i motors potents. A través d’aquesta proposta es pot aprendre a programar i es pot participar a competicions educatives.

Kits avançats de robòtica i programació

Aquests kits estan dissenyats per plantejar nous reptes als infants i adolescents que ja tenen experiència en robòtica i programació, ja que ofereixen projectes més complicats i oportunitats d’aprenentatge a un nivell més avançat.

Arduino Starter Kit: pensat per a joves interessats en la tecnologia, aquest kit els introdueix al món de l’electrònica i la programació. Amb components com sensors, llums i motors, permet construir un gran ventall de projectes interactius.

Raspberry Pi Kit: aquest kit ofereix una placa Raspberry Pi, juntament amb accessoris i components electrònics, de manera que els joves puguin crear els seus propis projectes informàtics i experimentar amb la programació, des de la creació de videojocs fins al desenvolupament d’aplicacions.

Makeblock mBot Ranger: es tracta d’una opció versàtil que permet construir tres tipus de robots, concretament un robot tanc, un robot de tres rodes i un robot autònom. Pot ser una bona alternativa per a aquells joves que estiguin interessats en la robòtica mòbil i la intel·ligència artificial bàsica.

Consells per a les famílies

Per tal d’aprofitar al màxim l’experiència d’aprenentatge amb jocs i kits de robòtica educativa, la millor opció és la formació dels nens i els adolescents, per exemple a través d’una extraescolar de robòtica i programació. Tanmateix, si heu comprat un model de robòtica educativa i voleu descobrir-lo junts a casa, us donem alguns consells per gaudir de l’experiència:

  • Participació activa: involucrar-se en l’experiència d’aprenentatge dels infants pot ser clau per estimular el seu interès i comprensió. Treballar junts en projectes de robòtica por ser una experiència enriquidora i divertida per a les dues parts.
  • Fomentar l’experimentació: cal animar els nens i les nenes a explorar i provar diferents idees quan construeixen i programen robots. L’experimentació fomenta la creativitat i ajuda a desenvolupar una millor comprensió dels conceptes de robòtica i programació.
  • Suport constant: és important estar disponible per respondre preguntes i oferir orientació sempre que sigui necessari. L’ajuda i la motivació són fonamentals per mantenir l’interès i la confiança dels infants durant el seu aprenentatge.

Com veieu, la robòtica educativa és molt més que un simple entreteniment per a infants, és una eina molt potent per a l’aprenentatge i el desenvolupament d’habilitats essencials. Els beneficis de la robòtica educativa són innegables: no només es tracta d’aprendre a construir robots o programar, sinó d’adquirir habilitats que seran molt valuoses en un futur; des de la resolució de problemes fins al treball en equip i la creativitat, la robòtica educa d’una manera interactiva i divertida. En resum, la robòtica educativa no només és una manera innovadora d’apropar als més petits la ciència i la tecnologia, sinó que també els dona les eines necessàries per afrontar amb confiança i creativitat qualsevol tipus de repte que es puguin trobar.

Ús de cookies

Codelearn.cat utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes. Més informació

ACEPTAR