Select Page

La programació s’ha convertit en una habilitat essencial del segle XXI. A mesura que la tecnologia guanya presència al nostre dia a dia, la capacitat d’entendre i crear software és cada vegada més valuosa. Però, quina és la millor manera d’introduir els nens i les nenes al món de la programació? En aquest article explorarem cinc llenguatges de programació per als més petits, perfectes per aconseguir que el procés d’aprenentatge sigui divertit i educatiu.

Per què cal ensenyar programació als nens?

Abans d’endinsar-nos en llenguatges de programació específics, és important entendre per què ensenyar programació als nens té tants beneficis. La programació no es tracta només d’escriure codi, sinó que també fomenta habilitats essencials, com la resolució de problemes, la lògica, la creativitat i la col·laboració o el treball en equip. A més, aporta als infants una major comprensió del món tecnològic que els envolta.

1. Logo

Logo és un llenguatge de programació que va ser especialment dissenyat per treballar la programació i el pensament computacional amb els més petits. Aquest llenguatge permet aprendre a programar a través del joc i d’una manera intuïtiva mentre donem instruccions simples a una tortuga per tal d’aconseguir que es mogui en la direcció que volem i pugui dibuixar.

Més de 50 anys després de la seva aparició, Logo continua complint amb el seu propòsit i és el primer llenguatge de programació que aprenen els alumnes que segueixen el mètode Codelearn, ja que és molt útil per entendre com ens hem de comunicar amb un ordinador.

2. Scratch

Scratch és un llenguatge de programació visual desenvolupat per l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT) que també ha estat creat específicament per ensenyar els nens a programar d’una manera divertida i creativa. Permet crear fàcilment projectes interactius, jocs i animacions utilitzant blocs de codi que encaixen com si fossin les peces d’un trencaclosques.

Un dels avantatges de Scratch és que no requereix coneixements previs de programació. Els blocs de codi són intuïtius i permeten als nens experimentar i veure resultats immediats. Scratch és una eina que fomenta al mateix temps la creativitat i el pensament lògic i, per tot això, també forma part del nivell inicial del pla d’estudis de Codelearn.

3. Blockly

Blockly és un altre llenguatge de programació visual que es basa en el concepte de blocs de codi, és a dir, que la seva aparença és molt similar a la de Scratch. És una bona alternativa per a nens més petits que encara no poden escriure codi en llenguatge de text, però que estan preparats per entendre conceptes de programació bàsics.

Els nens poden arrossegar i deixar anar blocs de codi per crear programes simples i entendre la lògica de la programació de manera progressiva. Així doncs, és una altra manera divertida d’introduir els nens en el treball de la resolució de problemes i la seqüència de comandes.

4. Swift Playgrounds

Si el teu fill està acostumat a jugar amb un iPad, Swift Playgrounds pot ser el seu primer contacte amb el món de la programació. Es tracta d’una eina educativa desenvolupada per Apple amb l’objectiu d’ensenyar programació als més petits en un entorn amigable. El llenguatge que utilitza està específicament orientat a la creació d’aplicacions per a dispositius iOS, de manera que els nens podran construir les seves pròpies aplicacions i jocs per a iPhone o iPad.

L’entorn de programació de Swift Playgrounds és interactiu i visual, la qual cosa facilita molt el procés d’aprenentatge. A més, els nens poden veure com funcionen els seus programes en temps real, obtenint així una retroalimentació immediata.

5. Python

Sí, ho has llegit bé: Python és un llenguatge de programació molt popular apte tant per a programadors més experimentats com per a principiants. Encara que en aquest cas no sigui exclusivament un llenguatge per a nens, com passava en els casos anteriors, Python és un llenguatge conegut per la seva sintaxi llegible i la seva facilitat d’aprenentatge, i en aquest cas també està inclòs dins del pla d’estudis de la nostra escola de programació per a infants i joves.

Els nens poden aprendre a programar amb Python escrivint codi per crear jocs senzills, aplicacions i projectes d’automatització. A més, com que és un llenguatge molt utilitzat a nivell professional, aprendre Python els aporta una base sòlida per a futures oportunitats laborals.

Consells per ensenyar programació als infants

Independentment del llenguatge de programació escollit, hi ha unes pautes generals que poden ajudar-te a ensenyar programació als teus fills de manera efectiva:

1. Fer-ho divertit: les classes de programació han de ser amenes i divertides per aconseguir mantenir l’interès dels més petits.

2. Fomentar l’experimentació: cal animar els infants a provar coses noves i cometre errors, ja que aprendre a programar implica solucionar problemes i aprendre dels propis errors.

3. Projectes pràctica: en comptes d’utilitzar només material teòric, és necessari ajudar els nens a treballar en projectes que els interessin, com ara jocs o aplicacions.

4. Col·laboració: és important animar-los a treballar junts en projectes de programació, ja que el treball en equip fomenta l’aprenentatge i la creativitat.

Ensenyar els nens a programar és una inversió per al seu futur. Els llenguatges de programació que hem esmentat són només algunes de les opcions que existeixen per iniciar els nens i les nenes en el món de la programació d’una manera divertida i educativa. Cadascun d’ells té els seus propis avantatges i unes característiques úniques, de manera que pots escollir l’opció que millor s’adapti a les necessitats i els interessos dels teus fills i, un cop hagis detectat un interès per la programació, la millor opció a llarg termini serà sempre escollir una escola de programació on pugui aprendre diferents llenguatges i tecnologies de manera progressiva. En fer-ho, els estaràs oferint la possibilitat d’adquirir habilitats imprescindibles que seran molt útils per a ells al llarg de tota la vida i alhora estaràs potenciant la creativitat i el pensament lògic dels teus fills.

Ús de cookies

Codelearn.cat utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes. Més informació

ACEPTAR