Select Page

La programació ens obre moltes portes a nivell professional i, tot i que sempre diem que aprendre a programar és una habilitat útil i necessària per a qualsevol àmbit o sector, avui volem aprofundir en alguns dels diferents perfils que podem trobar normalment entre els programadors informàtics.

Desenvolupador web

El desenvolupament de pàgines web es pot dividir alhora en dues àrees més: el front-end i el back-end. El front-end fa referència a tot allò que podem observar quan accedim a una pàgina web, és a dir, aquells elements que podem veure i amb els quals podem interactuar: menús, icones, gràfics, animacions, imatges, botons, colors… Uns elements que han d’intentar crear una bona experiència de navegació a nivell funcional i estètic i que tenen en compte aspectes relacionats amb el disseny gràfic, el posicionament web o el rendiment de la web.

D’altra banda, el back-end és tota aquella part de la web relacionada amb la seva estructura, que no es pot veure al navegador (queda amagada per a l’usuari) i que fa possible el funcionament de la pàgina: el servidor, les bases de dades o les actualitzacions formen part del back-end. Engloba també la seguretat de la web o la possibilitat de recuperar dades en cas de pèrdua, per exemple.

Desenvolupador d’aplicacions per a mòbil

Conèixer els llenguatges de programació que s’utilitzen per programar aplicacions mòbil pot obrir moltes portes a nivell laboral, ja que no cal que us expliquem l’ús que fem actualment d’aquests dispositius en el nostre dia a dia. Les aplicacions per a mòbils o tauletes es poden crear només per a un sistema en concret (Android o iOs) o es poden crear per tal que funcionin a diferents sistemes operatius, en funció de l’objectiu pel qual hagin estat creades i l’ús que se’n farà.

Com en el cas de la creació de pàgines web, un desenvolupador d’aplicacions ha de tenir en compte aspectes com el disseny de l’aplicació, la seva funcionalitat i el seu rendiment, el seu manteniment (ha de ser capaç de detectar-hi errors i possibilitats de millora i actualització), la seva seguretat, entre d’altres.

Programador de videojocs

La creació de videojocs requereix de molts professionals experts en diferents àrees: art o disseny, animació, producció, so, testers… I, evidentment, programadors informàtics. Els programadors de videojocs són els responsables d’implementar les mecàniques del joc, la història, els escenaris… Per fer-ne l’experiència interactiva que són tal i com ha estat prèviament pensada i dissenyada pel Game Designer. Els programadors s’encarreguen del codi que serveix de base per al funcionament del joc, la qual cosa pot incloure diferents aspectes relacionats amb gràfics en 3D, eines i controls, opcions d’intel·ligència artificial, creació de llibreries, jugabilitat i connexió a la xarxa, etc.

Hi ha jocs que són més petits o senzills i no requereixen d’un grup molt gran de treball, però en funció de la complexitat del videojoc (i de les plataformes per a les quals es vulgui adaptar) es poden necessitar diferents programadors o fins i tot diferents grups de treball relacionats amb la programació per a cadascuna de les àrees. Tenint en compte això i que la indústria dels videojocs no para de créixer (ja factura més que la indústria del cinema i la de la música enregistrada juntes), si ets un amant dels videojocs i t’agrada programar és una bona opció de futur.

AI, Machine Learning i Deep Learning

L’objectiu de la intel·ligència artificial és crear màquines intel·ligents que puguin realitzar funcions que atribuïm als éssers humans, com ara processar la informació que rep per aprendre, interactuar amb l’entorn o resoldre problemes. En podem veure fàcilment un exemple amb els assistents virtuals, com ho és l’Alexa d’Amazon. I això ens porta a parlar també sobre machine learning i deep learning, ja que la intel·ligència artificial pot aprendre coses de dues maneres: perquè li ensenyem aquestes coses o perquè les aprèn per si mateixa.

El machine learning permet que les persones preparin les màquines per reconèixer patrons i fer prediccions, és a dir, que si hem vist diferents sèries a Netflix que tenen uns punts en comú, gràcies a aquesta tecnologia la plataforma és capaç de recomanar-nos altres sèries noves que ens puguin agradar perquè ha trobat aquelles característiques compartides de les que ja hem vist i, a partir d’aquestes, pot fer prediccions sobre allò que ens agradaria més veure.

El deep learning és un aprenentatge automàtic que fa que la màquina sigui capaç d’aprendre coses sola a partir d’una quantitat de dades molt i molt gran. A partir d’aquesta enorme quantitat de dades inicials, la màquina podria analitzar-les totes detalladament, descomposar-les en parts més grans i més petites, etiquetar característiques, trobar patrons i identificar diferents elements.

Data Science i Big Data

Si parlem de dades, un perfil molt relacionat amb el machine learning és el d’aquells professionals que es dediquen al camp de Data Science. Aquestes persones treballen a partir del que s’anomena Big Data, que fa referència al gran volum de dades i les estadístiques que se’n deriven, i busquen dades relacionades entre elles i patrons.

Les empreses tenen cada vegada més informació i calen professionals que sàpiguen fer el recull de totes aquestes dades i un bon anàlisi previ de tota aquesta informació, de manera que es puguin fer correctament els models de predicció o escollir les accions necessàries que cal dur a terme per aconseguir els objectius de negoci. És un perfil molt més estadístic i que serveix de base per automatitzar molts processos a les empreses.

Seguretat informàtica

La ciberseguretat és important tant per al públic general com per a les empreses, ja que en els dos casos cal protegir dades, documents, xarxes i dispositius. Especialitzar-se en l’àmbit de la seguretat informàtica serveix per desenvolupar solucions segures, programar accions que ens ajudin a prevenir atacs informàtics o recuperar dades després d’haver-ne patit un, analitzar dades i detectar errors que poden provocar problemes de seguretat o vulnerabilitats, etc.

La seguretat informàtica està totalment lligada a qualsevol dels altres perfils que hem comentat, ja que tant si desenvolupem una web com una aplicació per a mòbil, en qualsevol cas també voldrem protegir-les contra possibles atacs, de la mateixa manera que una empresa voldrà protegir bases de dades o servidors i un usuari necessitarà programari per protegir els seus dispositius personals.

Cloud computing

El cloud computing o informàtica en núvol és un terme que es refereix als serveis i processos que estan allotjats al núvol i que s’ofereixen generalment a través d’Internet, de manera que els usuaris no necessiten instal·lar el programari per executar-lo dins del seu ordinador. És la tecnologia que ens permet emmagatzemar fotos o documents al núvol en comptes de fer-ho al nostre ordinador o a un disc dur extern i, per tant, també ens deixa accedir-hi des de qualsevol ordinador amb accés a Internet, en funció del nivell de privacitat escollit.

Dins l’àmbit del cloud computing, un programador informàtic pot treballar en el desenvolupament de programari de servei allotjat al núvol, en el desenvolupament de plataformes de servei o en les infraestructures necessàries per fer possible tot aquest conjunt de processos i fer-ho d’una manera segura.

Robòtica

La robòtica combina diferents disciplines amb l’objectiu de dissenyar i construir els robots. Una d’aquestes disciplines és la programació informàtica, que és la base que serveix per posar en funcionament l’estructura mecànica que s’ha construït, és a dir, que mitjançant la programació els robots poden recollir informació de l’exterior i processar-la per després fer aquells tipus d’accions que vulguem que facin i per als quals han estat programats.

Quan parlem de la robòtica, és interessant destacar que hi ha molts tipus de robots i és una branca que té impacte en àmbits molt diferents, que van des de l’àmbit domèstic (robot aspirador, robot de cuina, tallagespa…) fins al sector industrial (processos de reciclatge, muntar un automòbil…), passant també per altres sectors com la medicina, la física, la química o l’agricultura.

Altres sortides professionals

Finalment, volem remarcar que els programadors poden treballar en moltes altres àrees, des del desenvolupament de sistemes operatius per a ordinadors i mòbils, com els populars Windows, Android o iOs, fins a sistemes integrats, que són sistemes dissenyats per fer només funcions molt específiques i gràcies als quals podem utilitzar cada dia coses com les rentadores, els microones, les impressores o els caixers automàtics.

Una altra àrea de treball és la realitat virtual i la realitat augmentada, que utilitzem per exemple cada vegada que fem servir un filtre a Instagram o qualsevol altra xarxa social que ens permeti modificar una imatge real i que és una tecnologia que es pot desenvolupar mitjançant diferents llenguatges de programació.

També hi ha altres perfils que treballen amb un peu a altres sectors, com per exemple les finances computacionals, en què la programació treballa estretament amb l’economia i les matemàtiques, o la bioinformàtica i altres disciplines similars que apliquen eines i tecnologies computacionals al camp de la biologia, l’anàlisi d’informació biològica i la investigació.

Ens hem deixat molts exemples però, en qualsevol cas, la conclusió que en podem extreure és que vivim envoltats de tecnologia i que el software o programari ens ajuda a realitzar moltes de les petites activitats que fem diàriament tant en l’àmbit personal com en l’àmbit professional. Per això fan falta tants programadors al món i per això també creiem que és important per a tothom poder conèixer com funciona el món en què vivim, ja que és una tendència que només anirà a l’alça.

I tu, encara no t’has animat a aprendre l’habilitat del segle XXI? Busca el teu centre més proper o inscriu-te a l’extraescolar online i aprèn a programar des de casa amb l’ajuda d’un professor.

Ús de cookies

Codelearn.cat utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes. Més informació

ACEPTAR