Select Page

Encara que cada vegada més persones són conscients de la importància d’aprendre a programar, també hi ha moltes persones que tenen por d’enfrontar-se a aquest nou repte. És veritat que el món de la programació és molt gran i engloba molts coneixements, així que el primer que caldrà tenir en compte és que és important anar pas a pas, de la mateixa manera que per poder parlar en una llengua estrangera primer cal adquirir un cert nivell de vocabulari i aprendre la gramàtica d’aquest idioma.

Així doncs, el més important és que comencis a aprendre amb l’objectiu d’establir una base sòlida en fonaments de la programació, és a dir, que hauràs d’aprendre què són les variables, els tipus de dades, les estructures de control i les funcions. Després d’adquirir aquests coneixements bàsics, podràs començar a créixer com a programador amb dedicació, constància i molta pràctica, primer practicant amb exercicis senzills i posteriorment atrevint-te a començar els teus propis projectes, tot augmentant-ne el grau de dificultat de manera progressiva.

Practicar regularment és imprescindible per millorar les teves habilitats de programació, així que intenta dedicar temps cada dia a escriure codi, resoldre problemes i treballar en projectes propis. No et rendeixis si durant les primeres setmanes no aconsegueixes trobar una solució per a tots els problemes o et costa adquirir aquesta rutina, cada línia de codi que escriguis tindrà el seu pes en el teu procés d’aprenentatge. Des de Codelearn, per exemple, sempre recomanem al nostre alumnat que intenti ser constant i dediqui uns minuts cada dia a fer exercicis, en comptes de practicar durant moltes hores només un dia concret de la setmana.

D’altra banda, és important que no et desanimis si t’equivoques i el teu codi conté errors, ja que la programació és un procés de prova i error. Busca solucions a Internet, llegeix sempre atentament els missatges d’error i utilitza eines de depuració per seguir millorant i aprenent. En aquest sentit, aprofita tots els recursos que hi ha disponibles a la xarxa; cada vegada existeixen més tutorials, fòrums, cursos i comunitats senceres de programadors que estaran disposats a ajudar-te i resoldre els teus dubtes. Si estàs començant des de zero, la millor opció és l’aprenentatge guiat, es a dir, seguir un curs que t’ajudi a adquirir les bases necessàries que després et permetran especialitzar-te i seguir aprenent. Sol·licita més informació sobre el mètode Codelearn si necessites ajuda per fer les teves primeres passes dins el món de la programació i vols fer-ho amb l’ajuda d’un tutor.

Apostar per una escola de programació com Codelearn et pot ajudar a aprendre seguint un ordre lògic, ja que no pots intentar dominar tots els llenguatges a la vegada. Primer adquiriràs les bases a través de llenguatges educatius i podràs treballar un conjunt d’habilitats específiques, i després podràs explorar noves possibilitats i aprendre diferents llenguatges de programació de manera progressiva, de manera que aprendràs l’ús que en pots fer i seràs capaç d’utilitzar el més adient per a cada tipus de projecte a mesura que creixis i evolucionis com a programador.

Es tracta d’un procés llarg, per la qual cosa és fonamental que tinguis paciència i afrontis els reptes amb una actitud positiva. Per això, no podem oblidar un dels consells més importants: diverteix-te! La programació és una activitat que fomenta la creativitat i ens permet donar vida a les nostres idees, així que deixa volar la teva imaginació i confia que aviat podràs realitzar els teus propis projectes. Experimenta tant com vulguis durant el teu procés d’aprenentatge i segur que gaudiràs de les teves estones programant.