Select Page

El dissabte 3 de juny es va celebrar la gran final presencial del Karel Challenge 2023. En total, més de 100 joves programadors van passar per la Facultat d’Informàtica de Barcelona per enfrontar-se a l’última fase de la competició de programació que organitza anualment Codelearn. Al llarg de tota la jornada, els participants van posar a prova la seva velocitat, estratègia i precisió a l’hora de programar, però finalment només hi va haver dos vencedors: Sergi Ventosa, guanyador de la categoria Júnior, i Oriol Garcia, guanyador de la categoria Sènior.

Els finalistes de la categoria Júnior estaven citats a les 10 del matí a la Sala Àgora per recollir la seva acreditació i preparar-se per a la competició. Les primeres partides de la Final Júnior van començar a les 10.30h i els participants es van enfrontar entre ells al llarg de cinc rondes en què es jugaven moltes partides simultànies de quadre jugadors cada una. El funcionament d’una partida de Karel Challenge és el següent: cada jugador té assignat un robot Karel d’un color diferent i, mitjançant la programació, ha de guiar aquest petit robot virtual a través d’un mapa i aconseguir que esquivi tots els obstacles, sigui el primer que reculli tots els beepers i arribi a la sortida abans que els rivals.

Les partides es van allargar durant tot el matí i al migdia els quatre primers classificats es van haver d’enfrontar a un últim mapa. Els jugadors que van arribar a la Final a 4 d’aquesta categoria van ser el Roger Soler (Online), l’Èric Porcel (Banyoles), el Guiu Lacambra (Igualada) i el Sergi Ventosa (Igualada) i finalment el Sergi Ventosa va ser el més ràpid de tots i es va proclamar guanyador de la Final Júnior. El seu premi va ser una Nintendo Switch OLED, un trofeu de campió i 15.000 punts que es podrà gastar com vulgui a la plataforma de Codelearn, on hi ha altres premis reservats només per als participants d’aquesta competició. La resta de participants de la partida final es van endur 10.000 punts i un teclat gaming.

Després de fer una aturada per dinar, va arribar l’hora de la veritat per als més grans. Les partides de la Final Sènior van començar a les 16h seguint la mateixa mecànica que al matí, però aquesta vegada amb sis rondes de partides classificatòries i una diferència notable de nivell als mapes proposats, que cada vegada s’anaven complicant més i suposaven un repte més gran per als finalistes. Arribar a la sortida no era gens fàcil i, a més, en aquesta edició es va establir un màxim de temps per a cada partida i la possibilitat que els enfrontaments acabessin en empat, la qual cosa no passava en anys anteriors.

Al final de la tarda, els quatre primers classificats es van asseure davant dels ordinadors per jugar la partida final: el Roger Viñolas (Girona), l’Adrià Valeri (Eixample Dret), l’Oriol Garcia (Sabadell) i el Pau Vázquez (Banyoles) van protagonitzar un últim repte que es va allargar aproximadament tres quarts d’hora i finalment el primer en trobar la solució va ser l’Oriol Garcia, proclamant-se així campió de la categoria Sènior de la Karel Challenge 2023. Com a recompensa, es va endur un portàtil gaming, el trofeu de campió de la seva categoria i 40.000 punts a la plataforma, mentre que els altres tres finalistes van aconseguir 30.000 punts i una tablet.

Tots els participants de les dues categories van marxar de la FIB amb una medalla de finalistes i una gorra de Codelearn. A més, durant les entregues de premis també es van sortejar altres regals entre tots els finalistes: cubs de rubik, petits drons, mini consoles retro, kits d’Arduino, teclats i ratolins gaming, auriculars, monitors, mòbils, un portàtil, una tele i dues cadires gaming. Un any més, vam gaudir molt d’aquesta jornada presencial i tots els participants van demostrar molt bona actitud, molta esportivitat i ganes de passar-s’ho bé, per la qual cosa volem agrair la participació de tots els finalistes i l’assistència i el suport de les seves famílies, així com la col·laboració de la FIB – UPC per fer possible l’organització d’aquesta final a la Sala Àgora.

Karel Challenge Online

Si no voleu esperar fins l’any que vinent, us recordem que aquest any tornem a organitzar una altra Karel Challenge en modalitat 100% online i que encara us hi podeu inscriure a través d’aquest enllaç. La competició online començarà el 5 de juny i la final se celebrarà l’1 de juliol. El guanyador d’aquest any (categoria única) aconseguirà un telèfon Google Pixel 7 i 30.000 punts i la resta de participants aconseguiran més o menys punts en funció de la seva posició a la classificació final.

El funcionament del joc és exactament el mateix que a la competició presencial, però en aquest cas es permet l’ús de codi prèviament guardat, extensions de navegador, macros i recursos similars, ja que a la modalitat online es considera legal tot allò que no ataqui el servidor ni altres rivals i que no modifiqui el codi fons del joc ni les regles que segueix.