Select Page

Entrem a la recta final de l’any i és l’hora de fer un repàs als llenguatges de programació que han estat més populars durant l’any 2021. Al llarg de l’any es publiquen moltes llistes de classificació que tenen en compte diferents mètriques, com ara les vegades i els contextos en què s’ha buscat un llenguatge de programació als motors de cerca, incloent-hi ofertes de feina publicades, debats a fòrums de programadors, cerca de cursos de formació o desenvolupament de programari lliure.

TIOBE és una de les empreses que actualitza cada mes un ranking de popularitat de llenguatges de programació. Les persones encarregades de realitzar aquest índex indiquen que “no es tracta del millor llenguatge de programació o del llenguatge en què s’ha escrit la majoria de línies de codi”, però afirmen que l’anàlisi de pàgines web on apareixen pot reflectir la quantitat de professionals, de llocs de treball o de cursos de formació que hi ha al món relacionats amb cada llenguatge. El seu ranking de novembre presentava el Top 5 següent:

PYTHON

És el llenguatge que més popularitat ha guanyat darrerament i va aconseguir la primera posició per primera vegada l’octubre de 2021. És un llenguatge flexible perquè permet diversos estils i permet la construcció de programes cada cop més complexos. Es tracta d’un llenguatge multiplataforma que permet desenvolupar aplicacions per a qualsevol sistema operatiu de manera relativament senzilla. Alhora, és molt potent per treballar en el tractament de dades, per la qual cosa ha guanyat popularitat en sectors cada dia més importants, com ara la intel·ligència artificial, big data, machine learning o data science.

Dins del pla d’estudis de Codelearn, Python és el primer llenguatge “real” que l’alumnat aprèn després d’haver superat el nivell inicial, gràcies al qual s’haurà familiaritzat amb les bases de la programació a través de diferents llenguatges educatius. A partir de l’aventura de Python podran començar a desenvolupar programes de manera autònoma.

C

Ocupava la primera posició d’aquest ranking fins fa poc i es considerava el llenguatge més popular per crear software de sistemes i aplicacions. C és un llenguatge de programació orientat sobretot a la implementació de sistemes operatius, el primer dels quals va ser Unix; posteriorment va passar a ser utilitzat també per a altres tipus de desenvolupament.

C és un llenguatge eficient i compacte. Un dels avantatges d’aprendre a utilitzar aquest llenguatge, que és bastant exigent, és que aprendre a programar en C de manera meticulosa fa que després siguem més disciplinats a l’hora d’escriure codi en qualsevol altre llenguatge.

JAVA

És un llenguatge de programació orientat a objectes que destaca sobretot per la seva portabilitat i versatilitat. Fa molts anys que es manté a la part alta dins del ranking de llenguatges més populars al món i en general els professionals que poden treballar amb Java estan molt ben valorats per les empreses. Podem trobar Java pràcticament a tot arreu, ja que s’utilitza tant per programar pàgines web o aplicacions per a mòbil com dins l’àmbit de la realitat virtual o dels videojocs.

Evidentment, un llenguatge de programació tan estès havia de formar part de Codelearn. Java es pot utilitzar per crear aplicacions i processos que funcionen a pràcticament tots els dispositius i possibilita l’execució d’un mateix programa a diferents sistemes operatius.

C++

Molt versàtil i potent, C++ és un llenguatge de programació que va ser creat com a extensió de C, per això comparteixen moltes característiques. A Codelearn ens agrada especialment perquè és molt didàctic i el seu aprenentatge facilita el d’altres llenguatges, com ara C#, Java o PHP.

C++ és un llenguatge multiplataforma que destaca per ser ràpid i eficient i que es pot utilitzar en projectes molt diferents: aplicacions d’escriptori, sistemes operatius, bases de dades, biblioteques, aplicacions per a mòbil, videojocs de realitat augmentada, entre altres.

C#

Finalment, C# és una altra evolució del llenguatge C realitzada per Microsoft a partir de C i C++, afegint-hi també algunes funcionalitats semblants a les d’altres llenguatges, com ara Java. Per això és fàcil aprendre aquest llenguatge si prèviament ja s’ha après a programar amb C i Java.

C# manté la potència de C, però és una mica més senzill i modern. És un llenguatge orientat a objectes, però també serveix per a programació orientada a components. Com a llenguatge multiplataforma, també ens permet desenvolupar pràcticament de tot, tant aplicacions per a mòbil com aplicacions per a escriptori, web, Internet of Things, entre altres.

Els llenguatges de programació que completaven el Top 10 de l’índex TIOBE de novembre eren Visual Basic, Javascript, llenguatge d’assemblador, SQL i PHP. Aquest ordre varia en funció de les mètriques utilitzades i podem trobar altres rankings molt semblants com l’índex PYPL o la llista que publica l’IEEE.

Ús de cookies

Codelearn.cat utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes. Més informació

ACEPTAR