Select Page

Com cada any des de fa exactament 20 edicions, el segon dimarts de febrer se celebra arreu del món el Dia de la Internet Segura (Safer Internet Day). És per això que avui, dimarts 7 de febrer de 2023, us volem explicar la importància d’aquesta data i volem aprofitar per donar-vos algunes recomanacions sobre la seguretat de tots a Internet.

El Safer Internet Day va néixer com a part del projecte EU SafeBorders l’any 2004. Posteriorment, va ser afegit a la xarxa INSAFE/INHOPE i durant l’any següent va rebre el suport de la Unió Europea. Al llarg de les seves 20 edicions, s’ha anat estenent arreu del món fins arribar aproximadament a més de 170 països. El Dia de la Internet Segura pretén conscienciar arreu sobre problemes com l’assetjament, la usurpació de la identitat digital, qüestions de privacitat i altres preocupacions que existeixen en l’àmbit d’Internet.

Per què és important el Safer Internet Day?

Un dels objectius més importants per part dels impulsors d’aquesta iniciativa és la voluntat de conscienciar sobre crear una Internet més segura per a tots, sobretot per als infants i adolescents, ja que són els principals afectats dels problemes de seguretat a les xarxes.

Un dels factors clau per navegar de manera més segura quan recorrem les pàgines de la World Wide Web és el tema de la privacitat. Com que Internet és un mitjà de comunicació i difusió gratuït, accessible i a l’abast de gran part de la població, és molt fàcil que, alhora que ens hi sentim còmodes i a gust navegant, tinguem una falsa sensació de protecció, ja sigui pel que fa a la nostra identitat, les nostres dades o d’altres elements més personals.

Per això, a continuació us donarem alguns consells que us poden ajudar a preservar la vostra privacitat a Internet i gaudir així d’una navegació més segura i amena:

Eviteu les pàgines i llocs a Internet que us generin certa desconfiança. A Internet, les amenaces no sempre són fàcilment visibles i, com passa també fora de l’àmbit informàtic, no tot és el que sembla. Per això, sempre és millor quedar-se amb llocs de confiança i amb recomanacions d’altres usuaris que coneguem.

— Cal vigilar a l’hora de donar informació confidencial i/o dades personals, com el telèfon, la direcció, el número d’identitat, contrasenyes…

Utilitzar una connexió segura, és a dir, a través de la Wi-Fi de casa o d’un lloc familiar, és sempre millor que connectar-se a través de xarxes de llocs públics, ja que estem més exposats a atacs informàtics per part d’altres usuaris connectats a la mateixa xarxa.

— En cas de dubte, sobretot en els casos dels més petits de casa, és important demanar la supervisió i l’ajuda per part d’un adult, que ha de ser capaç d’aconsellar-los i guiar-los per a una navegació més segura.

L’ús de gestors de contrasenyes

Una de les claus per garantir la privacitat de les nostres dades a Internet són les contrasenyes. Les contrasenyes, juntament amb les adreces de correu electrònic, els noms d’usuari i altres elements personals de cadascú, constitueixen una forma d’accedir a les nostres dades i elements privats a Internet i ens donen la capacitat de poder “ocultar” aquests continguts als altres usuaris.

Però, què passa quan algú aconsegueix esbrinar una de les nostres contrasenyes? En el moment que algú que no som nosaltres aconsegueix una de les nostres contrasenyes, perdem privacitat i, amb aquesta, la sensació de protecció de la qual gaudiem fins ara. És per això que, aprofitant una data com el Safer Internet Day, avui volem parlar també dels aplicatius coneguts com a gestors de contrasenyes.

Es tracta de programes dedicats a l’emmagatzematge íntegre de les nostres contrasenyes, ja siguin per accedir a pàgines web, aplicacions de mòbil, correus electrònics, entre d’altres. Com que és molt més segur tenir una contrasenya diferent per a cada compte i aplicació, els gestors de contrasenyes ens ajuden a emmagatzemar-les totes per tal que no haguem de recordar-les i ens permeten accedir-hi a través d’una sola contrasenya, que anomenem contrasenya mestra. A continuació us presentem alguns d’aquests gestors.

KeePass

KeePass és un programa de gestió de contrasenyes de programari lliure i disponible a l’abast de tothom. El programa crearà una base de dades en la qual l’usuari podrà anar afegint els seus usuaris i contrasenyes vinculats a cadascun dels seus comptes i podrà accedir a ells a través d’una única contrasenya. A més, té opcions que ens permeten afegir seguretat addicional, com l’autenticació en dos passos, el mode segur d’escriptori o algunes de les opcions complementàries que es poden afegir amb les múltiples extensions que suporta el programa.

Birwarden

Bitwarden és una altra opció open source de gestió de contrasenyes, que compta amb la opció d’accedir-hi a través de qualsevol navegador, així com amb les respectives apps, tant per a iOS com Android. En aquest cas, hi ha diverses opcions de pagament per a empreses i diferents plans personals, un d’ells d’accés gratuït. Bitwarden contempla l’opció de compartir contrasenyes, així com un multifactor d’autentificació d’accés segur i registre d’auditoria. Una de les parts positives de Bitwarden és el fet de tenir les contrasenyes dels usuaris guardades dins els servidors de la pròpia empresa.

Passbolt

Passbolt és un gestor de contrasenyes open source que funciona dins el propi dispositiu de l’usuari i que ofereix la capacitat de poder gestionar les contrasenyes dins els nostres servidors o bé els servidors de l’empresa, si es requereix. Inclou eines de col·laboració en línia, a través de navegadors, correu electrònic o xats. Com en el cas anterior, ofereix un pla gratuït per a ús personal i diferents opcions professionals que són de pagament.

Psono

Psono és una altra opció per a gent que busqui un programari de gestió de contrasenyes de codi obert a nivell empresarial. És un programari escrit en llenguatge Python i contempla la capacitat d’administrar i guardar fitxers i carpetes. Inclou també la possibilitat d’extensions del navegador, tant per a Mozilla Firefox com per a Google Chrome.

Teampass

Teampass és un gestor de contrasenyes basat en ubicacions fora de línia que exporta els seus elements a un arxiu xifrat que només podrà ser ubicat en localitzacions sense connexió a Internet. Compta també amb la capacitat de gestionar rols i privilegis als usuaris i carpetes.

Ús de cookies

Codelearn.cat utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes. Més informació

ACEPTAR