Select Page

Cada dia són més les famílies que aposten per una via alternativa a la que proposa el sistema pel que fa a l’educació dels seus fills i filles. Tot i que a l’Estat espanyol encara no estigui contemplada per la llei, la qual cosa no significa que estigui sempre totalment prohibida com a alguns llocs, hi ha altres països del món on el homeschooling ja és una pràctica educativa legalment reconeguda i regulada.

Els motius que porten a les famílies a practicar el homeschooling o educació a casa són molt diversos, com també ho són els diferents tipus de homeschooling. Hi ha famílies que simplement canvien d’escenari i traslladen l’educació a la llar, on poden seguir línies pedagògiques conegudes com el mètode Montessori o la pedagogia Waldorf, per exemple. Les famílies unschoolers, en canvi, estan en contra del model educatiu que ofereixen les escoles i prefereixen no imposar cap tipus d’estructura als seus fills i filles, de manera que ells mateixos són qui decideix què volen aprendre, quan ho volen fer i com els agradaria fer-ho.

Així doncs, quan parlem de homeschooling ens referim a nens i nenes que estan més acostumats a treballar de manera autònoma, sovint per projectes en comptes de per assignatures específiques i a vegades també mitjançant el joc i l’experimentació directa.

En aquest sentit, la setmana passada vam parlar sobre la gamificació i sobre com convertir el procés d’aprenentatge en una activitat lúdica i divertida gràcies al joc, la qual cosa és especialment útil quan es tracta de matèries que requereixen un esforç mental elevat i que poden ser molt denses per als més petits, com la programació i el pensament computacional. A més a més, en el cas de la programació i la robòtica comptem amb una dificultat afegida, ja que la introducció de l’educació STEAM durant la infància és relativament nova: no tots els educadors i educadores han rebut formació en aquest camp per poder ajudar els seus fills i filles, que s’hauran d’enfrontar inevitablement a un futur estretament lligat a la tecnologia.

Partint de la suma d’aquests i molts altres factors, el mètode Codelearn va néixer amb l’objectiu de facilitar que nens, nenes i adolescents poguessin aprendre programació d’una manera amena i divertida que, a més a més, respectés el ritme d’aprenentatge de cadascú. Es tracta d’un mètode que aposta per l’aprenentatge autònom, però que a la vegada entén la necessitat d’acompanyar els nens i les nenes quan es troben amb dificultats i necessiten explicacions complementàries per part d’un tutor especialista en la matèria. I que, per sobre de tot, té com a objectiu presentar-los la programació d’una manera que els sembli atractiva i que sentin propera.

Codelearn és una escola de programació, robòtica i pensament computacional que ha creat una plataforma online on cada usuari hi pot accedir en el moment que vol, avança al seu ritme i aprèn a programar seguint el fil de les aventures d’un univers de personatges que li presenten reptes que ha d’anar superant. Cada nen o nena segueix un ritme diferent en funció de la seva motivació i de la seva capacitat d’aprenentatge; no rep classes magistrals, sinó que aprèn gràcies als enunciats que li presenten els diferents reptes, però sempre pot intercanviar missatges amb el seu tutor, una persona formada en la matèria, i preguntar-li qualsevol dubte o comentar-li qualsevol tema que vulgui ampliar per tal que aquest li doni les explicacions pertinents.

Pel seu plantejament, la seva visió sobre l’ensenyament i la naturalesa del mètode, Codelearn és una extraescolar compatible amb la pràctica del homeschooling i es pot adaptar a qualsevol de les seves modalitats gràcies al grau de llibertat i flexibilitat que dóna a cada persona. La plataforma és una bona eina per aprendre diferents llenguatges de programació en un entorn educatiu allunyat del model tradicional que ofereix el sistema i pot ajudar tant als nens i nenes com als seus pares i mares educadors, que a vegades poden tenir dificultats per orientar l’aprenentatge d’aquest tipus de matèries més denses, tècniques i especialitzades.

Per acabar, un dels problemes dels homeschoolers és la dificultat d’obtenir certificats que acreditin el seu nivell de formació, ja sigui l’obtenció de l’ESO, del batxillerat o de qualsevol tipus de formació especialitzada que hagin estat seguint al llarg dels anys. Sobre aquest últim punt, Codelearn ha impulsat les seves pròpies certificacions de nivell i ha creat un examen per a cadascun dels tres nivells en què es divideix el seu pla d’estudis, de manera que les persones que segueixen el mètode durant anys poden acreditar les seves competències i tenir un llistat que especifiqui quines habilitats han desenvolupat al llarg dels seus estudis a la plataforma Codelearn i amb quins nivells i quins cursos de formació reglada es poden equiparar.

Si ets homeschooler i t’interessa el mètode Codelearn per aprendre programació i robòtica, pots provar el mètode durant 15 dies sense cap compromís: només t’hi has de matricular mitjançant aquest enllaç. I si el que vols és rebre més informació ens pots escriure un correu electrònic a info@codelearn.cat i estarem encantats de resoldre’t qualsevol dubte.

Ús de cookies

Codelearn.cat utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes. Més informació

ACEPTAR