Select Page

El primer dia de maig és conegut arreu del món com el Dia del Treballador. La data escollida té els seus orígens en les reivindicacions de Chicago de l’any 1886, quan els obrers de les fàbriques es van mobilitzar per aconseguir reduir la seva jornada laboral, que fins aleshores era de 12 hores i podia allargar-se fins a les 18. Durant les manifestacions va sorgir la frase “vuit hores de feina, vuit hores d’oci i vuit hores de descans” i, a partir d’aleshores, després d’una llarga vaga i manifestacions que van acabar amb desenes de morts, la Federació Americana de Treball va decidir que les jornades de treball no superessin les 8 hores diàries.

Han passat molts anys des de 1886 i les condicions de treball han anat canviant. La jornada laboral s’ha vist afectada pels avenços tecnològics que s’han estès per tot el planeta i hi ha hagut molts canvis en les feines i professions que tenim actualment les persones.

Canvis en les professions: i el futur, què?

Les professions que coneixem avui en dia es troben en un procés de renovació constant. Amb l’arribada de la revolució industrial, moltes tasques que eren manuals ja van passar a ser automatitzades i la feina dels treballadors va reinventar-se considerablement. Més tard, amb l’arribada d’Internet i les noves tecnologies, que continuen evolucionant cada dia a més velocitat, les professions ja no són tan estables i les carreres professionals no són completament lineals. El més probable és que, d’aquí a pocs anys, la majoria de les feines actuals ja no es desenvolupin de la mateixa manera que ho fan ara.

El futur de les professions exigeix una sèrie de requisits imprescindibles per adaptar-nos a aquest nou paradigma. És important tenir en compte que, per poder seguir gaudint d’una feina, haurem d’adaptar-nos a les noves necessitats d’aquest lloc de treball, i no la inversa. Aquests són alguns aspectes clau per poder aconseguir-ho:

1. La necessitat constant de formació contínua, estant alerta a les noves tendències i tecnologies per poder adaptar-se a la innovació, serà un dels aspectes claus per a la nostra pròpia reinvenció.

2. La flexibilitat i la capacitat d’adaptar-se a nous reptes i tecnologies seran molt importants; la capacitat de reinventar-se serà vital per ser capaços de seguir les corrents tecnològiques.

3. El desenvolupament de competències digitals, així com de certes competències transversals, ens ajudarà a poder entendre millor totes les tecnologies i aplicar-les a les necessitats de la nostra feina.

4. Proactivitat i iniciativa. No només serà important ser competents en tot allò que la feina demani, sinó també demostrar-ho.

Exemples de noves professions

Durant els darrers anys han anat sorgint diverses professions que, fins fa relativament poc, cap de nosaltres haguéssim imaginat. Hi ha hagut un canvi en la vida professional de molta gent i han sorgit noves oportunitats per seguir el ritme canviant de la tecnologia. La majoria d’aquestes professions estan relacionades amb la tecnologia, per exemple:

Especialista en Internet of Things (IoT). L’especialista s’encarrega de dissenyar, executar i mantenir sistemes de connexió entre objectes i dispositius a través de la connexió inalàmbrica. El concepte IoT s’ha anat estenent amb l’arribada dels dispositius de veu i bombetes i endolls intel·ligents, entre d’altres.

Especialista en Intel·ligència Artificial. Com hem pogut comprovar els últims mesos, amb l’arribada de xats que ens ajuden a través de la Intel·ligència Artificial, cada dia sorgeixen noves oportunitats per a enginyers i programadors amb l’objectiu de seguir amb el desenvolupament d’aquestes noves tecnologies.

Analista de dades. Estem immersos en un món ple de dades en què tenim milions de dades integrades en la tecnologia. És per això que les empreses necessiten gent que recopili, gestioni i interpreti el conjunt de dades que li arriben, per tal de millorar en el seu respectiu sector.

Enginyer del núvol. Un enginyer del núvol es dedica, principalment, a gestionar i mantenir tot allò relacionat amb els servidors i els sistemes encarregats de guardar i processar les dades situades al núvol, és a dir, a Internet.

Expert en ciberseguretat. Un dels sectos que també està creixent és el de la ciberseguretat. Si bé els delictes a través d’Internet ja fa anys que existeixen, en els últims anys han augmentat de forma exponencial i el seu impacte és molt més gran i posa en perill la seguretat de moltíssimes dades, fet que provoca que les empreses que treballen en el terreny de la ciberseguretat necessitin cada vegada més gent i millors sistemes per prevenir i evitar aquest tipus de situacions a la xarxa.

Com podeu veure, moltes de les noves professions que van sorgint a través de l’evolució tecnològica responen a necessitats provocades per nous sistemes, nous elements i nous programes que s’han desenvolupat dins del món digital. És per això que moltes d’aquestes feines tenen la programació com a base principal, ja que aquesta habilitat és i serà imprescindible per treballar en un món digitalitzat que cada vegada és més complex.

Ús de cookies

Codelearn.cat utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes. Més informació

ACEPTAR