Select Page

La Intel·ligència Artificial, la robòtica, els vehicles autònoms, el Blockchain, el Big Data, l’Internet de les coses, la impressió 3D, la computació quàntica, la nanotecnologia… La tecnologia guanya cada dia més pes a les nostres vides i la pandèmia mundial que estem vivint ha accelerat el procés de digitalització i l’arribada d’una nova etapa: l’anomenada Quarta Revolució Industrial. El potencial, el creixement accelerat i l’impacte d’aquestes tecnologies són l’equivalent a la màquina de vapor per a la Primera Revolució Industrial, l’electricitat i el petroli per a la Segona Revolució Industrial o l’arribada de les tecnologies de la informació i les telecomunicacions per a la Tercera Revolució Industrial. I, com en les tres revolucions anteriors, l’arribada d’una nova fase suposa la necessitat d’adaptació a una nova realitat.

Segons un estudi del Fòrum Econòmic Mundial, l’any 2025 la robotització ja serà tan present als llocs de treball com els humans. Concretament, el 47% del treball global estarà automatitzat, en comparació amb el 33% que s’estimava que ho estava l’any 2020, per la qual cosa es preveu la destrucció de molts dels llocs de feina que coneixem avui en dia, però també la creació de molts altres que fins ara no existien. Per tal d’afrontar aquest procés de transformació i adaptar-se al nou mercat laboral, serà imprescindible adquirir noves habilitats i competències clau que marcaran una gran diferència entre aquelles persones que les adquireixin i aquelles que no.

1. Resolució de problemes

Com hem dit sempre, el pensament computacional és l’habilitat del segle XXI. Els problemes poden sorgir diàriament i en qualsevol àmbit, però la capacitat per resoldre’ls és especialment valorada dins l’àmbit professional. La capacitat d’anàlisi i de detecció de patrons, la utilització de l’abstracció i el disseny algorítmic de solucions són la base per trobar noves estratègies i noves solucions per a nous problemes.

2. Creativitat

La creativitat ens ajuda a diferenciar-nos dels altres i crear totes aquestes solucions innovadores. És possible que cada vegada més gent adquireixi les mateixes competències que nosaltres o que hi hagi robots capaços de fer algunes de les nostres tasques, de manera que proposar noves idees, desenvolupar-les i implementar-les serà clau en un món que evoluciona cada vegada més ràpid i que presenta cada dia noves propostes i noves maneres de dur-les a terme.

3. Empatia i treball en equip

Empatitzar amb els altres és imprescindible tant per crear les millors solucions per als problemes que puguin tenir com per ser capaços de treballar de manera conjunta amb companys de projecte. Si sabem treballar en equip i aprofitar les fortaleses de cadascú serem molt més eficients a l’hora de crear solucions que tinguin en compte les necessitats de qui ens les està demanant.

4. Pensament crític

En aquest sentit, per poder arribar a entendre’ns amb un equip de treball o simplement amb algú que ens estigui explicant un problema, el primer que cal fer és escoltar-nos. I, alhora, si escoltem atentament els altres i les idees que exposen, podem conèixer diferents punts de vista i aprendre a abordar els problemes des de diferents perspectives. Si desenvolupem un pensament crític, serà més fàcil que trobem solucions creatives i eficaces davant de qualsevol problema.

5. Comunicació i lideratge

Quan tenim una idea o volem compartir una opinió sobre algun tema, és important que sapiguem com comunicar-nos de manera clara i entenedora. Adoptar un registre adequat, tenir una bona capacitat d’argumentació i saber transmetre allò que volem a les persones que ens escolten és clau per fer créixer la nostra idea, desenvolupar-la, millorar-la gràcies al treball en equip o involucrar els altres perquè també creguin en un projecte que estem liderant.

6. Organització i autogestió

La capacitat d’organitzar-se per gestionar de la millor manera possible tots els recursos que tenim (temps, diners, recursos materials o recursos humans) és també una característica molt valorada. Saber analitzar els recursos dels quals disposem per treure’n el màxim de profit ens ajudarà, evidentment, a crear solucions d’una manera més ràpida, senzilla i intel·ligent.

7. Programació i habilitats STEAM

Per últim, és important destacar les habilitats necessàries a nivell tècnic. La programació ja forma part de les nostres vides, però cada vegada tindrà molta més presència en el nostre dia a dia. És per això que aprendre a programar serà tan necessari com aprendre a llegir o escriure, ja que en un món on tot funciona a través del software, el desconeixement sobre el seu codi només farà que ens quedem enrere respecte a les persones que el sàpiguen entendre i utilitzar i respecte al món en general i la nova realitat que ens envoltarà.

Un dels grans reptes de la 4a Revolució Industrial és intentar que el màxim de persones possible es pugui adaptar a aquest procés de transformació. Per tant, és necessari que prèviament hagin rebut una formació que s’adeqüi a la nova realitat i que les ajudi a adquirir les habilitats i competències necessàries per no quedar-se enrere. En aquest sentit, és evident que caldrà que hi hagi un canvi en el sistema educatiu i també guanyen pes les activitats com Codelearn, que té com a objectiu principal el desenvolupament del pensament computacional, essencial per a treballar la resolució de problemes; una habilitat que infants i adolescents poden adquirir a Codelearn a través de l’aprenentatge de la programació i l’educació STEAM, tant en format d’activitat extraescolar com amb la incorporació de la programació a les aules de les escoles.

Ús de cookies

Codelearn.cat utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes. Més informació

ACEPTAR