Select Page

El segon dimarts del mes de febrer és el Dia de la Internet Segura, un esdeveniment mundial creat per reivindicar la importància d’una xarxa segura per a tothom, especialment per als més joves, i la necessitat de fer-ne un ús responsable. Sota el lema “Junts per una Internet millor“, es fa una crida a tota la població per sensibilitzar tothom (i sobretot els infants i adolescents) sobre aspectes tan importants com la privacitat digital, el respecte a les xarxes, l’ús crític de la tecnologia i Internet i altres aspectes relacionats amb la seguretat.

El Safer Internet Day (SID) se celebra des de l’any 2004 i actualment ja arriba a 170 països arreu del món. Enguany el Dia de la Internet Segura se celebrarà el 8 de febrer i per això al llarg d’aquesta setmana veureu que diferents entitats organitzen xerrades, tallers, campanyes informatives i altres iniciatives que poden ser de temàtiques molt específiques però que tenen com a objectiu principal millorar la nostra experiència a la xarxa i minimitzar els riscos derivats de l’ús d’Internet.

Com podem fer una Internet millor?

El lema d’aquesta iniciativa no és casualitat ni és només una manera de parlar, realment tothom pot aportar el seu granet de sorra i contribuir a fer que Internet sigui cada dia un lloc més segur i amable. A Codelearn intentem fer-ho facilitant eines i coneixement sobre l’ús de les tecnologies als més petits, però també treballant competències transversals com el pensament crític, que ajuda a fer-ne un bon ús, o fomentant valors com la responsabilitat i el respecte envers les altres persones. Les escoles tenen també un paper important en aquest sentit i poden fomentar el debat entre els seus alumnes, mentre que les famílies són les encarregades d’educar a casa pel que fa a l’ús de la tecnologia i fomentar-ne un ús positiu a través del diàleg i l’exemple. Els infants i adolescents poden contribuir-hi també creant i compartint contingut positiu i evitant un tipus de contingut i de participació que no sigui respectuosa amb els altres.

El primer pas per aconseguir fer una Internet millor és actuar des del respecte i seguint les normes bàsiques de ciberseguretat. A partir d’aquí, hi ha molts recursos, tallers i activitats formatives que ens poden ajudar a conèixer millor els riscos d’Internet i les bones pràctiques que podem utilitzar per protegir-nos i ser menys vulnerables. A la pàgina d’Internet Segura, propietat de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, hi podeu trobar durant tot l’any recursos per a famílies, educadors, infants i adolescents. N’hi ha molts i en diferents formats (jocs, contes, guies, fulletons, vídeos, webs, aplicacions mòbil, estudis i informes, etc.), de manera que la presentació de cada recurs està adaptada al grup per al qual ha estat pensat.

A nivell estatal, podreu trobar altres materials didàctics i un catàleg de recursos a la pàgina d’IS4K (Internet Segura For Kids), mentre que a nivell global podeu accedir també a la web del Safer Internet Day, on hi trobareu les iniciatives que es fan als diferents països que celebren el Dia de la Internet Segura, així com alguns articles i altres continguts en anglès que tenen com a objectiu principal preservar els drets dels infants i els joves a les xarxes.

Ús de cookies

Codelearn.cat utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes. Més informació

ACEPTAR