Select Page

Quants de vosaltres esteu aprofitant el confinament per fer una marató de sèries i pel·lícules? Avui us portem un recull de 15 pel·lícules relacionades amb la programació, els videojocs, la realitat virtual, la robòtica o simplement d’ambient futurista. Les hem separat en dues seccions: la primera conté pel·lícules aptes per a totes les edats, així que les podeu veure en família, mentre que la segona presenta pel·lícules recomanades a partir de 16 o 18 anys, segons el cas, i està pensada per als codelearners més grans i els pares i mares dels nostres alumnes.

Aptes per a totes les edats

1. Tron (1982)

Un hacker és dividit en molècules i transportat dins d’un ordinador en què un programa malvat pot controlar com vol els comportaments.

2. Hackers (1995)

Poden trencar qualsevol codi i entrar dins de qualsevol sistema. Normalment són adolescents, però ja estan sota la vigilància de les autoritats… Són els pirates informàtics. Zero Cool, de nom Dadee Murphy, és una llegenda entre els de la seva classe. L’any 1988 va provocar la caiguda de 1.507 ordinadors a Wall Street i les autoritats van prohibir-li tocar un teclat fins que fes 18 anys.

3. Gattaca (1997)

Al futur, la majoria dels nens són concebuts in vitro i mitjançant tècniques de selecció genètica. En Vincent (Ethan Hawke) és un dels últims nens concebuts de manera natural, però neix amb una deficiència cardíaca per la qual no li donen més de 30 anys de vida. És un “no vàlid”, algú condemnat a ocupar els espais menys gratificants de la societat. Per contra, el seu germà Anton rep el millor de la càrrega genètica dels seus pares, la qual cosa li garantirà l’accés a infinites oportunitats.

Des de petit, en Vincent somnia amb anar a l’espai però, degut a la seva condició de no vàlid, és conscient que mai podrà ser escollit per fer-ho. Durant anys ocupa tot tipus de llocs de feina fins que un dia contacta amb un home que li proporciona la clau per formar part de l’elit: adoptar la identitat d’en Jerome, un esportista vàlid que va quedar paralític a causa d’un accident. Així, en Vincent podrà accedir a la Corporació Gattaca, una indústria aeroespacial on és seleccionat per a una missió a Tità. Per poder superar les constants proves genètiques a les quals se’l sotmet, haurà d’utilitzar de manera intel·ligent les mostres de sang i teixits que en Jerome li prepara. Tot anirà bé fins que el director de la missió és assassinat i les investigacions sobre el cas aniran suposant-li dificultats per seguir amb el seu pla.

4. WALL-E (2008)

Després de centenars d’anys en solitari fent la funció per a la qual va ser construït -netejar el planeta-, WALL-E (l’abreviatura de Waste Allocation Load Lifter Earth-Class) descobreix una nova missió a la vida (a més de recol·lectar coses inservibles) quan es troba amb un robot explorador anomenat EVE. Els dos viatgen a través de la galàxia i desencadenen una de les comèdies d’aventures més imaginatives que hem vist al cine.

5. Tron: Legacy (2010)

En Sam Flynn (Garrett Hedlund), un expert en tecnologia de 27 anys, està obsessionat per la misteriosa desaparició del seu pare, Kevin Flynn (Jeff Bridges), un home conegut per haver estat el millor desenvolupador de videojocs del món. Quan en Sam investiga un estrany senyal enviat des de l’antiga Sala de jocs del seu pare (Flynn’s Arcade) que només pot procedir d’ell, es troba immers en el mateix món digital on el seu pare ha estat atrapat durant els darrers 20 anys.

Juntament amb la guerrera Quorra (Olivia Wilde), pare i fill s’embarquen en una aventura a vida o mort a través d’un ciberunivers creat per en Kevin, que ara és molt més avançat, amb vehicles que mai abans havien estat imaginats, armes, paisatges i un personatge malvat i despiadat que no s’aturarà davant de res per tal d’evitar la seva fugida.

6. The social network (2010)

Una nit de tardor de l’any 2003, Mark Zuckerberg, alumne de Harvard i geni de la programació, s’asseu davant del seu ordinador i amb determinació i entusiasme comença a desenvolupar una nova idea. En un furor de blogging i programació, el projecte que va començar a la seva habitació es va convertir aviat en una xarxa social global i una revolució de la comunicació. Sis anys i 500 milions d’amics després, Mark Zuckerberg és el bilionari més jove de la història… Però, per a aquest emprenedor, l’èxit ha suposat diverses complicacions personals i legals.

7. En Ralph, el destructor (2012)

En Ralph està fart de ser l’ombra d’en Fix-It Fèlix, el perfecte “noi exemplar” del seu videojoc. Així que, després de 10 anys fent el mateix i veient com en Fèlix s’endú tots els mèrits, en Ralph decideix deixar enrere el seu paper de noi dolent. Es posa mans a la feina i comença un viatge per totes les generacions de videojocs amb l’objectiu de demostrar que té fusta d’heroi.

És així com coneix la implacable Sergenta Calhoun en un videojoc de disparar en primera persona que es diu Hero’s Duty. També hi apareix Vanellope von Schweetz, un “error” rebel de Sugar Rush, un videojoc de flamants cotxes de curses. En Ralph posa el seu món en perill accidentalment quan allibera un enemic letal que amenaça a tota la galeria de jocs. Podrà esdevenir un heroi i evitar el desastre abans que sigui massa tard?

8. The imitation game (2014)

L’hivern de 1952, les autoritats britàniques van entrar a casa del matemàtic, analista i heroi de guerra Alan Turing (Benedict Cumberbatch) amb la intenció d’investigar la denúncia d’un robatori. Van acabar arrestant Turing acusant-lo d’una “indecència greu”, un càrrec que li suposaria una devastadora condemna per una cosa que en aquell moment es considerava una ofensa criminal: ser homosexual.

Els oficials no sabien que en realitat estaven incriminant el pioner de la informàtica actual. Liderant un grup heterogeni d’acadèmics, lingüistes, campions d’escacs i oficials d’intel·ligència, se’l coneix per haver desxifrat el codi de la infranquejable màquina Enigma dels alemanys durant la Segona Guerra Mundial. Com a retrat intens i inoblidable d’un home brillant i complicat, The Imitation Game segueix un geni que, sota molta pressió, va contribuir a escurçar la guerra i, per tant, salvar milers de vides.

9. Ready Player One (2018)

Es tracta d’un relat futurista ambientat en l’any 2044 que segueix l’adolescent Wade Watts, algú a qui, com a tota la humanitat, li agrada evadir-se d’un món real cada vegada més fosc a través d’Oasis, una utopia virtual a escala global on els usuaris poden gaudir d’una existència alternativa d’allò més idíl·lica… Fins que l’excèntric multimilionari creador d’aquest entorn digital mor, però abans de fer-ho ofereix la seva fortuna com a premi a una elaborada cerca del tresor a través dels racons més inhòspits de la seva creació. Serà el punt de partida per a què Wade s’enfronti a jugadors, poderosos enemics corporatius i altres competidors sense pietat disposats a fer qualsevol cosa per aconseguir aquesta fortuna, tant dins d’Oasis com al món real.

Per als alumnes més grans i els pares

10. Desafiament total (1990)

Any 2084. Douglas Quaid és un obrer de la construcció que viu la seva vida com qualsevol altra persona, lligat a la seva feina a la Terra i amb la seva dona Lori. Està obsessionat amb un somni recurrent en què passeja per Mart amb una noia. Com que la seva dona no vol anar de vacances al planeta vermell, Quaid decideix implantar-se un record de Mart a una empresa de vacances virtuals que li ofereix la possibilitat de materialitzar el seu somni gràcies a un fort al·lucinogen. Però, quan ha de ser injectat, una altra persona desperta dins seu, com si la seva ment ja hagués estat manipulada. Davant d’aquesta situació, els treballadors d’aquesta empresa esborren els rastres de la presència de Quaid i l’abandonen inconscient. Quan es desperta, desorientat, intenten matar-lo i descobreix que la seva vida és en realitat una tapadora. Perseguit sense saber per què, sense saber ni tan sols qui és, Quaid tornarà a Mart per trobar-se amb la veritat sobre ell mateix…

11. Virtuosity (1995)

Un assassí virtual creat a partir de la personalitat de centenars d’assassins en sèrie aconsegueix sortir al món real. Per aconseguir capturar-lo caldrà treure de la presó un ex policia que, temps enrere, va enfrontar-se a la principal personalitat d’aquest assassí.

12. Matrix (1999)

El món és el què sembla? En Thomas Anderson (Keanu Reeves), programador d’una important empresa de software i assaltador informàtic d’àlies Neo, esbrinarà que no. Amb ell contactarà un estrany grup liderat per Morfeo (Lawrence Fishburne), qui li mostrarà l’autèntica realitat que s’amaga darrere del que és aparent: un món dominat per les màquines, les quals esclavitzen la Humanitat per utilitzar els nostres cossos com a simples fonts d’energia. Però, i la nostra ment? On es troba? La resposta és a Matrix.

13. Gamer (2009)

Ens situem a un futur pròxim, on el joc i l’espectacle formen un híbrid esfereïdor: humans controlats per humans a gran escala, jocs a la xarxa on persones representen a persones per sempre. La Tecnologia del control mental s’ha estès i el cor d’aquest controvertit joc és el seu creador, el multimilionari Ken Castle (Michael C. Hall). La seva última creació, Slayers, és un joc de disparar en primera persona que permet projectar les fantasies més salvatges de cadascú davant d’un públic global, utilitzant presoners reals com a avatars que lluiten contra la mort.

Kable (Gerard Butler) és la superestrella i heroi de culte de l’ultra violent Slayers. És controlat per Simon, un jove jugador amb estatus d’estrella de rock, que cada setmana lluita contra les adversitats i aconsegueix dur Kable fins a la victòria. Separat de la seva família, empresonat i forçat a lluitar contra el seu futur, aquest gladiador del futur haurà de sobreviure el temps suficient per aconseguir escapar del joc, alliberar la seva família, recuperar la seva identitat i salvar la humanitat de la despiadada tecnologia de Ken Castle.

14. The Fifth Estate (2013)

L’any 2006, Julian Assange i Daniel Domscheit-Berg creen WikiLeaks, una plataforma que es dedica a filtrar, de manera anònima, informació secreta sobre gestions poc transparents de la política governamental i sobre els crims de les grans empreses. Però quan Assange i Berg tenen accés a nombrosos documents confidencials que afecten els serveis d’intel·ligència dels Estats Units, s’enfrontaran a una de les qüestions claus del nostre temps: quin és el cost de guardar secrets en una societat lliure i quin és el cost de revelar-los?

15. Blackhat (2015)

Dins el món global de la ciberdelinqüència, Blackhat, de Legendary Pictures, segueix un convicte alliberat i el seu equip de col·laboradors nord-americans i xinesos darrere la pista d’una xarxa de ciberdelinqüents d’alt nivell des de Los Ángeles fins a Yakarta, passant per Hong Kong.

Ús de cookies

Codelearn.cat utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes. Més informació

ACEPTAR