Select Page

S’apropen uns dies de festes en què passarem moltes estones a casa en família i una de les millors maneres de divertir-se és jugar junts a jocs de taula. A més, els jocs de taula no són només una font d’entreteniment, sinó també una bona eina per desenvolupar habilitats cognitives com el pensament lògic i matemàtic. Hi ha jocs que ens plantegen reptes estratègics, ens fan treballar la resolució de problemes i, fins i tot, ens fan fer càlculs mentals. Avui us proposem 10 jocs de taula que no només són divertits, sinó que també estimulen el pensament lògic i matemàtic i us ajudaran a mantenir la ment desperta durant aquests dies.

1. Escacs

Els escacs són un joc d’estratègia mil·lenari que posa a prova el nostre cervell i promou el pensament lògic i matemàtic. Els jugadors han d’anticipar moviments, planificar estratègies i preveure les conseqüències de cada moviment. La capacitat de calcular diverses jugades, avançar-se al rival i avaluar les seves possibles respostes millora les habilitats d’anàlisi i resolució de problemes. Els escacs també estimulen les habilitats matemàtiques, ja que requereixen l’ús de conceptes numèrics, com comptar moviments, avaluar patrons i calcular posicions, i són una gran opció per aquells moments en què només vulguin jugar dues persones o fins i tot per organitzar un torneig familiar.

2. Catan

El Catan és un joc de taula estratègic que exigeix la gestió de recursos i la presa de decisions intel·ligents. Els jugadors han de negociar, comerciar i construir assentaments mentre competeixen pel control de les terres. El càlcul de probabilitats i l’avaluació estratègica de les accions són fonamentals per avançar en aquest joc. Es tracta d’un joc que fomenta la planificació a llarg termini, el pensament estratègic i la capacitat per adaptar-se a situacions canviants.

3. Sudoku

El Sudoku és un trencaclosques numèric que posa a prova la lògica i la capacitat de deducció. En aquest joc individual cal completar un tauler amb números de l’1 al 9 sense repetir-los en files, columnes i sub-grups, de manera que es fomenta l’habilitat per identificar patrons, aplicar regles i resoldre problemes. És un joc que promou la concentració, la memòria i la comprensió numèrica, contribuint així al desenvolupament del pensament lògic i matemàtic.

4. Ticket to Ride

Ticket to Ride és un joc basat en la construcció de rutes ferroviàries estratègiques. Els jugadors han de planificar i executar rutes òptimes al mateix temps que recol·lecten cartes de tren i connnecten ciutats. L’avaluació d’opcions, la presa de decisions i el càlcul de punts són aspectes fonamentals per a l’èxit d’aquest joc. La necessitat de gestionar recursos i optimitzar estratègies fomenta el pensament lògic i habilitats matemàtiques bàsiques, com el càlcul mental i l’estimació.

5. Dominion

Dominion és un joc de construcció de baralles de cartes en què els jugadors competeixen per acumular el màxim de punts possibles per al seu regne. L’estratègia i l’optimització de recursos són essencials per adquirir cartes i construir una baralla que sigui eficaç. La presa de decisions i l’avaluació de les cartes disponibles requereixen disposar d’habilitats analítiques i una planificació estratègica. A més, aquest joc fomenta l’ús de càlculs per maximitzar els moviments i adaptar-se a les estratègies dels rivals.

6. Qwirkle

Qwirkle és un joc que posa a prova la lògica i el reconeixement de patrons a través de la col·locació de peces amb formes i colors diferents per obtenir la màxima puntuació. Els jugadors han de ser capaços d’identificar i crear seqüències lògiques basades en colors o formes similars. Aquest joc promou el raonament espacial, la planificació estratègia i la capacitat d’identificar i aplicar patrons, habilitats claus per al pensament lògic i matemàtic.

7. Rummikub

El clàssic Rummikub és un joc d’estratègia basat en la formació de grups numèric i seqüències amb fitxes numerades. Els jugadors han d’utilitzar el raonament lògic per desfer-se de les seves fitxes mentre planifiquen i adapten la seva estratègia al llarg del joc. Aquest joc fomenta el càlcul mental ràpid, la identificació de patrons i la capacitat de realitzar combinacions numèriques, de manera que contribueix al desenvolupament d’habilitats matemàtiques i l’ús de la lògica.

8. Pandemic

Pandemic és un joc cooperatiu en què els jugadors assumeixen rols per aturar brots de malalties arreu del món. La col·laboració, la planificació estratègica i la gestió de recursos són vitals per tenir èxit i aconseguir l’objectiu. Aquest joc estimula el pensament lògic perquè també treballa amb la identificació de patrons en la propagació de les malalties i la presa de decisions per aturar-les. A més, incorpora càlculs relacionats amb la gestió de recursos i les probabilitats.

9. Carcassonne

Carcassonne és un joc en què es van col·locant les peces de manera que es construeixen paisatges medievals. Alguns dels aspectes clau del joc són l’estratègia per expandir els territoris i la presa de decisions a l’hora d’escollir on col·locar aquestes peces. Carcassonne requereix habilitats especials per avaluar la disposició del tauler i preveure futurs moviments. Així doncs, aquest joc fomenta el pensament estratègic, la planificació i el càlcul de punts.

10. Risk

Finalment, no podíem oblidar-nos d’un altre clàssic. El Risk és un joc de conquesta global en què l’objectiu dels jugadors és acabar dominant el món i lestratègia, la presa de decisions i l’avaluació de riscos són fonamentals per aconseguir-ho. Els jugadors han de calcular probabilitats i avaluar l’equilibri entre atacar i defensar per aconseguir la victòria. És un joc que estimula el pensament estratègic i la capacitat d’avaluar diferents escenaris.

En resum, allò que tenen en comú tots aquests jocs de taula és que no només són divertits, sinó que també són una eina molt valuosa per al desenvolupament del pensament lògic i matemàtic perquè exigeixen una planificació estratègica, un treball de les nostres habilitats de resolució de problemes, ser capaços de fer càlculs mentals de manera ràpida, entre altres. Cada joc ofereix diferents oportunitats per enfortir habilitats cognitives i alhora tots ens permeten gaudir de moments d’entreteniment, ja sigui de manera individual, per parelles o amb amics i familiars.

Ús de cookies

Codelearn.cat utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes. Més informació

ACEPTAR