Select Page

La programació és el llenguatge de les màquines. Si volem comunicar-nos amb els ordinador i donar-los instruccions per tal que facin tasques concretes, necessitem aprendre a programar, una cosa que pot semblar una mica difícil quan no en tenim coneixements. Normalment, el dubte més gran que es planteja algú que vol aprendre a programar des de zero és com ha de començar i quins són els primers passos a seguir. Com en qualsevol altra disciplina, el més important és tenir clars els conceptes bàsics per poder avançar en la bona direcció i ser capaços d’aprendre qualsevol llenguatge de programació.

Conceptes clau de la programació

Algoritmes

Un algoritme és una seqüència finita de passos que soluciona un problema o una tasca específica. En el context de la programació informàtica, els algoritmes són la base de qualsevol codi, ja que defineixen com ha de funcionar el programa per aconseguir un objectiu, la qual cosa pot anar des de realitzar operacions simples, com fer una suma entre dos números, fins a completar tasques més complexes, com la classificació d’una gran quantitat de dades.

Variables

Les variables són contenidors que emmagatzemen dades que poden canviar o ser utilitzades durant l’execució del programa. Podem pensar en les variables com si fossin capses amb etiquetes, dins les quals s’hi poden guardar diferents tipus d’informació. Cada variable té un nom, un tipus de dada (com nombres enters, cadenes de text, etc.) i un valor.

Tipus de dades

Pel que fa als tipus de dades, determinen quin tipus d’informació pot emmagatzemar una variable i quines operacions es poden realitzar sobre aquesta. Els tipus de dades més comuns són:

Enters (int): nombres enters, com 5, -23, o 42
Flotants (float): nombres decimals, com 3.14 o -0.001
Cadenes de text (str): seqüències de caràcters, com “hola” o “python”
Booleans (bool): valors lògics que poden ser “True” o “False”

Estructures de control

Les estructures de control permeten que el codi prengui decisions o repeteixi certes accions, la qual cosa afegeix dinamisme als programes. Dins d’aquestes estructures, hi trobem, per exemple, les condicionals, que permeten que el programa executi diferents blocs de codi en funció d’una condició, i els coneguts bucles, que repeteixen un bloc de codi múltiples vegades, els més comuns dels quals són “for” i “while”.

Funcions

Finalment, cal destacar també les funcions, que són blocs de codi reutilitzable que realitzen una tasca específica. Poden rebre paràmetres (informació d’entrada) i retornar un resultat. Gràcies a les funcions, es pot estructurar millor el codi, fer-lo més llegible i reduir la duplicació, alguns aspectes imprescindibles per aconseguir un codi eficient, tal com veurem a continuació.

La importància d’escriure un bon codi

Quan comencem a aprendre a programar, és important entendre que, a més d’escriure codi, la programació implica també accions com depurar i corregir errors. Aquests errors o “bugs” poden sorgir tant per problemes en la lògica del codi com per errors de sintaxi.

Els errors de sintaxi es produeixen quan el codi no segueix les regles del llenguatge; els errors d’execució apareixen quan succeeix quelcom inesperat mentre s’executa el programa, i els errors lògics són aquelles pels quals, malgrat el programa s’executi sense problemes, no s’obté el resultat esperat degut a un error en la lògica. Per tal que els programadors puguin identificar i corregir aquests errors, existeixen eines de depuració, com els depuradors i els missatges d’error.

D’altra banda, com més net i llegible sigui el codi, més fàcil serà per a qualsevol programador detectar-hi qualsevol error o modificar-lo en qualsevol moment, per la qual cosa és preferible que des de les primeres passes al món de la programació s’adquireixin també unes bones pràctiquesa l’hora d’escriure codi:

Escriure comentaris: explicar parts complexes del codi per tal que altres companys (o un mateix en un futur) el puguin entendre fàcilment
Escollir noms descriptius: les variables, les funcions i les classes han de tenir noms que descriguin clarament el seu propòsit
Evitar la duplicació de codi: si s’està repetint el mateix codi en diversos llocs, s’ha de considerar l’ús de funcions o classes per reduir la redundància
Dividir el codi en parts petites: és millor tenir funcions o mètodes que facin tasques petites i específiques, en comptes d’una funció enorme que ho faci tot
Mantenir el format al llarg del codi: això fa que el codi sigui més llegible i fàcil de seguir

Aprendre a programar des de zero

Els fonaments de la programació són essencials per a qualsevol persona que vulgui desenvolupar habilitats en aquest camp. Des d’aprendre a utilitzar les variables i les estructures de control fins a entendre la importància que tenen els algoritmes i els paradigmes de la programació, hi ha una sèrie d’elements que són claus per crear programes eficients i funcionals. Si aconseguim dominar aquests principis, estarem ben encaminats per ser capaços de resoldre problemes complexos i construir solucions innovadores dins el món tecnològic.

La millor manera de conèixer tots aquests principis i adquirir uns coneixements bàsics per tenir una base sòlida sobre la qual es pugui seguir treballant i aprenent nous llenguatges és trobar un curs de programació en què els continguts estiguin ben estructurats i segueixin un ordre lògic d’aprenentatge. En aquest sentit, us animem a descobrir el mètode Codelearn i la plataforma online per aprendre a programar des de zero d’una manera guiada i amb l’ajuda de professionals.