L’Internet de les Coses o IoT (per les seves sigles en anglès, Internet of Things) és la xarxa formada pels objectes físics i quotidians (domèstics, industrials, urbans, vehicles, etc.) que estan connectats a Internet i es poden connectar entre ells. Els objectes poden comunicar-se i interactuar entre ells, és a dir, permeten la transmissió i el tractament de dades, ja sigui amb la intervenció humana o sense. El terme va sorgir l’any 1999 i actualment l’Internet de les Coses és una de les bases més importants per a la Quarta Revolució Industrial, juntament amb altres tecnologies amb les quals està estretament vinculada, com la Intel·ligència Artificial, el Big Data o el Machine Learning.
Així, l’Internet de les Coses està format per dispositius, sensors, xarxes, dades, màquines i totes les interaccions que es produeixen entre ells. Cadascun d’aquests elements hi juga un paper diferent, però l’objectiu final de l’IoT és analitzar les dades recollides per tal de prendre decisions i actuar tenint en compte tota aquesta informació. Per a les empreses és una eina especialment útil perquè permet corregir errors, ser més productius, reduir costos i millorar alguns processos, aplicar canvis als productes i millorar l’experiència de l’usuari, entre altres.
Però no cal imaginar-se la situació de les empreses, també podem veure exemples de situacions diàries que ens permet l’Internet de les Coses a casa. Per exemple, hi ha gent que té algunes parts de la seva llar connectades i només necessita el seu mòbil per controlar-ne la temperatura, la llum, un sistema de seguretat o l’encesa de dispositius audiovisuals. De la mateixa manera, a les ciutats i les carreteres hi ha dispositius que controlen el trànsit i nosaltres com a usuaris podem fer servir Google Maps per trobar el lloc que busquem i saber quina és la millor ruta en aquell mateix moment. Com us podeu imaginar, doncs, hi ha milions i milions de dispositius al món que poden connectar-se entre ells i que formen part d’aquest concepte intangible que és l’IoT.
La importància de la Ciberseguretat
Evidentment, tota aquesta connectivitat que ens vol fer la vida més fàcil també presenta riscos i molts reptes a nivell de privacitat i seguretat. Cal garantir la protecció d’una gran quantitat de dades transmeses d’un dispositiu a un altre, la seguretat en els diferents sistemes de comunicació utilitzats (per cable, per WiFi, per Bluetooth, de curta distància o de llarga distància…), la correcta identificació de cadascun dels dispositius i els permisos que tenen, el control i el manteniment dels dispositius per tal que funcionin correctament i que no pateixin atacs, entre altres requeriments de seguretat dins d’un sistema complex.
Vivim en un món hiperconnectat i cada vegada hi haurà més dispositius que entraran a formar part d’aquesta idea anomenada Internet de les Coses. Fa uns anys, sabíem que els ordinadors es podien connectar a Internet, però no esperàvem tenir un robot de cuina que també pogués fer-ho i avui ja és una realitat. La tendència anirà a l’alça i conviurem cada dia més amb la tecnologia, de manera que és important entendre el seu funcionament, quins avantatges ens proporciona per fer-nos la vida més fàcil i quins són els riscos que hem de tenir en compte per gaudir-ne de manera segura. En un món que funciona gràcies al software, aprendre a programar serà imprescindible per poder entendre una gran part d’aquest món.