Select Page

Arriba el juliol i un any més hem organitzat activitats complementàries a la plataforma i als centres. Enguany dedicarem aquest mes als jocs d’estratègia, un tipus de jocs que sempre posen a prova l’intel·lecte, la creativitat i l’astúcia dels jugadors. D’una banda, hi haurà dues activitats noves a l’apartat de Jocs i Activitats de la plataforma online i, d’altra banda, els alumnes podran jugar a diferents jocs de taula als centres. Un cop més, apostem per l’aprenentatge a través del joc, ja que els jocs d’estratègia no només són molt divertits i fan que ens ho passem bé, sinó que també ens poden ajudar a desenvolupar habilitats que es poden aplicar al nostre dia a dia.

Així doncs, els jocs d’estratègia són una eina educativa molt potent, com també vam veure fa uns dies que ho eren els jocs de rol, i ens ajuden a adquirir competències claus. Aquest tipus de joc ens permet treballar l’anàlisi de diferents situacions, la creació de tàctiques i solucions per aconseguir l’objectiu final, dispara la imaginació i la creativitat perquè ens permet formar part d’altres mons, potencia la memòria i fomenta la cooperació, desperta les nostres habilitats físiques i mentals i, en resum, contribueix al desenvolupament integral de les persones, especialment dels més petits.

Pel que fa als avantatges de jugar-hi, no només són un gran passatemps que serveix per socialitzar i divertir-se, sinó que els jocs d’estratègia estimulen la capacitat cognitiva dels més joves, milloren la seva atenció i concentració i aporten molts altres beneficis tant per als infants com per als adults: fan que durant el joc s’utilitzin els dos hemisferis del cervell, milloren la presa de decisions i la resolució de problemes, augmenten la capacitat d’observació, ajuden a mantenir la ment activa i prevenir el deteriorament cerebral i fomenten valors com la superació personal o el treball en equip, en funció del tipus de joc que tinguem al davant.

En aquest sentit, hi ha molts tipus de jocs d’estratègia: poden ser individuals o cooperatius, alguns són més estratègics o més tàctics, n’hi ha d’altres en què l’atzar juga un paper important, molts jocs són temàtics (militars, espacials, fantàstics…) i d’altres són totalment abstractes, alguns d’ells tenen resolució matemàtica, cadascun utilitza diferents elements (cartes, miniatures, fitxes, taulers…). La majoria, però, tenen en comú que estan pensats a partir dels 8-10 anys i sense cap límit d’edat, de manera que són una gran opció per compartir estones en família.

Les novetats de la plataforma

A partir d’aquest mes hi haurà dos jocs nous a la plataforma: el Pescamines (Minesweeper) i el joc d’enfonsar la flota (Battleship). S’obrirà una nova aventura a la plataforma que presentarà aquests jocs als alumnes, els explicarà com s’hi juga i els farà un resum dels avantatges de treballar amb els jocs d’estratègia. Hi haurà un límit de partides diari, setmanal i mensual, com a la resta d’activitats, de manera que hi puguin dedicar només un temps raonable.

El Pescamines és un joc de lògica que inicialment va ser creat amb l’objectiu d’ajudar les persones a familiaritzar-se amb l’ús del ratolí i que es va popularitzar a inicis dels anys 90 perquè s’instal·lava per defecte a tots els ordinadors que utilitzaven Windows. És un joc amb unes normes molt fàcils d’entendre i, tot i que es pugui relacionar amb les matemàtiques, l’atzar també hi juga el seu rol perquè a vegades és impossible que estiguem segurs d’allò que trobarem sota una casella (una mina, un número o una casella buida que en descobreixi d’altres).

Battleship és un joc molt més antic que té els seus orígens a finals del segle XIX i es va popularitzar després de la Primera Guerra Mundial. Consisteix en enfonsar els vaixells del jugador rival (n’hi ha de diferents tipus i mides) indicant les coordenades on creiem que es troba. S’hi pot jugar utilitzant un tauler físic o fins i tot amb paper i llapis, però en aquest cas hem implementat una versió online a la plataforma que esperem que us agradi.

7 jocs d’estratègia imprescindibles

Pel que fa a activitats offline, us recomanem alguns dels nostres jocs d’estratègia preferits, molts dels quals s’utilitzaran al llarg d’aquest mes als nostres centres per acabar el curs d’una manera diferent i treballar presencialment al voltant del Strategy Summer mentre ens divertim junts.

Escacs

Els escacs ens ajuden a millorar el pensament lògic i matemàtic, potencien la capacitat d’atenció i concentració i ens fan treballar la memòria visual i la percepció, entre altres capacitats. És un joc per a dos jugadors i les partides es poden allargar, així que és una bona opció per quan hi ha un grup reduït de nens i tenim molta estona disponible per dedicar-hi.

Go

També per a un grup reduït i una estona relativament llarga (com a mínim, mitja hora), una opció similar seria el Go, un joc mil·lenari que es considera l’equivalent dels escacs a l’Orient. És un joc que requereix molta estratègia i no deixa cap lloc per a l’atzar. Hi pot haver un gran número de variacions en una mateixa partida, però tot es basa en els moviments que fan els dos jugadors sobre el tauler i les conseqüències que aquests tenen posteriorment.

Rush Hour

Si no tenim tanta estona disponible, un altre clàssic és el Rush Hour, un joc individual amb partides que normalment són molt ràpides. Es tracta d’un joc que ens ajuda a desenvolupar habilitats com la resolució de problemes, el raonament espacial i la lògica. Fa molts anys que existeix i, tot i així, continua divertint famílies de tot el món: hi ha un garatge, uns quants cotxes, unes cartes que ens proposen reptes de diferents dificultats i l’objectiu treure el cotxe vermell del garatge, de manera que haurem de moure la resta de cotxes i camions, que estaran distribuïts d’una manera o d’una altra en funció del repte que proposa cada carta.

Mastermind

En la mateixa línia, el Mastermind és un joc per a dos jugadors amb partides dinàmiques i ràpides. L’objectiu és deduir el codi de colors del rival, de manera que també ens ajuda a treballar el càlcul i la lògica matemàtica, l’anàlisi i la resolució de problemes i altres habilitats importants, com ara la memòria i la concentració. A més, un dels seus avantatges pràctics és que és molt petit i és fàcil de transportar, de manera que és perfecte per emportar-nos el joc de viatge si marxem de vacances a l’estiu.

Unlock!

Si som un grup més nombrós i volem jugar junts, Unlock! ens permet fer partides de 2 a 6 jugadors (fins i tot més). És un joc recomanable a partir dels 10 anys aproximadament i les partides duren una bona estona, de manera que hem de tenir una hora lliure aproximadament per poder-hi jugar. En aquest cas, es tracta d’un joc de cartes cooperatiu que simula un Escape Room, de manera que es treballa sobretot la resolució de problemes. Inclou tres aventures diferents al llarg de les quals el grup de jugadors s’ha d’enfrontar a mapes, enigmes i altres objectes per accedir a noves àrees, descobrir el codi i aconseguir escapar tots junts.

Catan

Un altre joc que requereix d’una bona estona és el Catan, un dels jocs d’estratègia més populars entre el públic general. Està pensat per a un grup de 3 a 4 jugadors, tot i que hi ha extensions per a 5 i 6 jugadors, i és un joc de gestió de recursos en què entra en joc l’atzar, però també la capacitat d’adaptació a diferents situacions, la creació d’estratègies, la capacitat de negociació amb els rivals, entre altres. Ens ajuda a millorar l’atenció i la concentració per poder prendre decisions, l’ordre i la planificació, així com les habilitats de negociació. És un joc molt complet i entretingut que segur que us divertirà.

Carcassone

Per últim, un altre dels jocs d’estratègia més populars que hi ha és el Carcassone, creat per a grups de 2 a 5 jugadors i amb partides llargues (aproximadament una hora), sobretot quan encara no es tenen clares les regles del joc. El joc està ambientat en la ciutat medieval que li ha donat el nom i cada jugador ha de seguir la seva estratègia individual per anar redefinint el terreny, aconseguir dominar-lo i acabar amb el màxim de possessions que pugui (camp, ciutat, camins, monestirs…). Existeixen diferents versions i també s’han publicat moltes extensions que modifiquen el joc i en fan una experiència més divertida.

Ús de cookies

Codelearn.cat utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes. Més informació

ACEPTAR