Select Page

Com en qualsevol altre sector, dins del món de la tecnologia i la programació també hi ha termes que escoltem molt sovint. Front-end i back-end són dos d’ells i al llarg d’aquest article intentarem descriure’ls i diferenciar-los perquè deixin de semblar conceptes tècnics i complexos. Tots dos són fonamentals en el desenvolupament d’aplicacions i llocs web, però veurem que es poden distingir fàcilment a partir de la seva definició.

Què és el front-end?

El front-end és la part visible d’un lloc web o aplicació, és a dir, tot allò que els usuaris poden veure i els elements amb què poden interactuar directament. Si comparem un lloc web amb una casa, el front-end seria l’equivalent a la façana: els colors, les finestres, la porta i fins i tot el jardí serien el front-end de la casa, on tot està dissenyat per ser agradable i funcional.

Així doncs, en el cas d’una pàgina web, el front-end inclou elements com el disseny visual, amb els colors, les tipografies, les imatges, els botons, etc.; l’estructura de la pàgina, que fa referència a l’organització dels textos, les imatges i les seccions, i les interaccions, és a dir, què passa quan passes el ratolí per sobre d’un botó, fas clic en un enllaç o envies un formulari.

Per construir tota aquesta façana, els desenvolupadors front-end treballen amb eines i llenguatges com HTML, que defineix l’estructura bàsica de la pàgina, com encapçalaments, paràgrafs i taules; CSS, que s’utilitza per donar estil a aquesta estructura (colors, vores, animacions, posicionament), i JavaScript, que introdueix la màgia de la interactivitat, per exemple amb botons que canvien de color, menús desplegables o carrusels d’imatges.

A més, avui en dia també fan servir frameworks com React, Angular o Vue.js, que faciliten la creació d’interfícies modernes i dinàmiques.

Què és el back-end?

Mentre que el front-end s’encarrega de la part visible, el back-end és la maquinària que fa que tot funcioni darrere l’escena. És el responsable de processar les dades, gestionar la lògica de l’aplicació i assegurar-se que el que veiem al front-end tingui sentit. Reprenent el símil amb una casa, el back-end seria tot el que hi ha darrere les parets: les canonades, el cablejat elèctric, els fonaments, el sistema de calefacció… tot allò que no veiem però que fa que la casa funcioni i pugui ser una llar segura i habitable.

Quan estem comprant a una botiga en línia, seleccionem un producte i fem clic a “Afegir a la cistella”, el front-end mostra el botó i l’animació, mentre que el back-end s’encarrega de guardar aquesta informació en una base de dades i recordar que aquest producte és a la teva cistella, fins i tot si tanques la pàgina i hi tornes més tard.

Les tasques principals del back-end inclouen processar dades, com guardar usuaris registrats o calcular preus en la botiga; gestionar bases de dades, emmagatzemant i recuperant informació, com productes, comandes o missatges, i assegurar la comunicació entre el front-end i el servidor mitjançant protocols com HTTP per enviar i rebre informació.

Pel que fa als llenguatges utilitzats, els desenvolupadors back-end treballen amb diferents eines i llenguatges. Python, Java, PHP i Ruby són alguns dels llenguatges usats per programar la lògica i les regles de negoci; MySQL, PostgreSQL o MongoDB són exemples de bases de dades per gestionar la informació, i Django, Flask, Spring o Laravel són frameworks que simplifiquen la feina de construir i organitzar aplicacions.

Per què són importants el front-end i el back-end?

El desenvolupament d’un lloc web o una aplicació no pot existir sense la combinació de les dues parts. Per exemple, una pàgina pot ser visualment espectacular (front-end), però si el sistema que ha de processar les dades no funciona (back-end), l’experiència de l’usuari serà frustrant. Per altra banda, pots tenir un sistema súper robust al back-end, però si la interfície no és intuïtiva o està mal dissenyada, els usuaris podrien abandonar la pàgina ràpidament perquè no és agradable d’utilitzar ni fàcil d’entendre. Per això, moltes empreses busquen desenvolupadors full-stack, professionals amb coneixements tant de front-end com de back-end que son capaços de treballar en tots dos costats del desenvolupament per crear aplicacions completes.

En definitiva, es tracta de dos components essencials en qualsevol projecte digital. Mentre que un s’encarrega d’allò que és visible i de l’experiència de l’usuari, l’altre garanteix des de darrere que tot funcioni correctament. Tots dos són realment importants i entendre com treballen junts ajuda a comprendre millor el món del desenvolupament web. Molta gent fa les seves primeres passes al sector a través del front-end perquè és més visual i permet veure resultats ràpidament, però cal tenir present que el back-end és on succeeix la màgia de la lògica i les dades.

El pla d’estudis de Codelearn contempla les dues parts, des de l’aventura del disseny web amb HTML, CSS i JavaScript, fins a les aventures de Python, Java, PHP o les aventures de bases de dades. Si t’interessa el món de la programació i vols aprendre a programar des de zero seguint un pla d’estudis complet, contacta amb el teu centre més proper i informa’t sobre el mètode.