Com cada any, el dia 11 de febrer se celebra el Dia Internacional de Dona i la Nena a la Ciència, una jornada que serveix per visibilitzar i promoure el paper de les dones al món de les STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques), quatre branques professionals on la bretxa de gènere és encara molt àmplia.
Una de les causes per les quals les noies tenen major reticència a escollir carreres tècniques és degut a la falta de referents femenins en l’àmbit de les STEM, no només pel fet que hi hagi menys dones que homes treballant en aquests sectors, sinó perquè sovint s’ha invisibilitzat la feina d’aquestes professionals. Així doncs, encara que existeixi aquesta desigualtat al món tecnològic, hi ha moltes dones que s’han endinsat amb èxit al món de l’enginyeria, la robòtica i la programació, tant al llarg de la història com en l’actualitat.
És per això que, aprofitant el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, avui us volem presentar cinc dones nascudes a l’estat espanyol que actualment són referents en l’àmbit de la tecnologia i que poden servir com a mirall i inspiració per a moltes nenes, noies i dones amb les mateixes inquietuds.
Alicia Asín
És la cofundadora i consellera delegada de Libelium, una empresa espanyola que dissenya i fabrica sensors sense fil per a ciutats intel·ligents i que, dins del sector de l’Internet of Things (IoT), desenvolupa tecnologies que permeten millorar la qualitat de vida dels ciutadans i fer més competitives les empreses. Actualment, l’IoT està molt present a la nostra vida quotidiana, mitjançant aparells de reconeixement de veu, bombetes, endolls, persianes, termòstats o d’altres dispositius intel·ligents.
Nascuda a Saragossa el 1982, Alicia Asín es va graduar en Enginyeria Informàtica per la Universitat de Saragossa i va obtenir una llicenciatura per la Cambridge Judge Business School i ESADE. Va ser la primera dona espanyola en rebre el National Young Entrepreneurs Award l’any 2014, així com diversos premis més, incloent-hi el premi Dones Innovadores (2018), distinció atorgada per part de la Unió Europea.
Laia Subirats
Laia Subirats (Barcelona, 1985) va estudiar Enginyeria de Telecomunicacions a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, es va especialitzar amb un màster de Telemàtica a la Universitat Politècnica de Catalunya i va fer un doctorat en Informàtica a la Universitat Autònoma de Barcelona. Mentre estudiava la carrera, va treballar durant un estiu al CERN de Suïssa i també al Google Summer of Code.
Des de l’any 2009, és investigadora al Eurecat, el Centre Tecnològic de Catalunya, feina que combina amb la funció de professora associada a la Universitat Oberta de Catalunya. És experta en l’àmbit de la intel·ligència artificial i actualment participa en projectes d’aprenentatge adaptatiu i personalitzat per millorar l’educació. S’interessa també per la divulgació científica, així com per incentivar les dones a estudiar carreres tècniques i tecnològiques.
L’any 2018 va ser escollida com una de les 100 dones més influents de l’Estat espanyol, en la categoria de Pensadores i Expertes.
Cristina Aranda
És una emprenedora i assessora de renom internacional, experta en digitalització empresarial i innovació, tant per a empreses com per a institucions públiques.
Va néixer a Madrid l’any 1976 i, durant els seus anys de formació, es va llicenciar en Filologia Hispànica, va fer un màster en Internet Businessi es va doctorar en Lingüística Teòrica i Aplicada. L’any 2020 va ser nominada com una de les 20 persones més influents del sector Digital a l’Estat espanyol.
Cristina Aranda és la fundadora de diferents iniciatives tecnològiques en l’àmbit de la intel·ligència artificial, com companyies consultores i centres amb alt impacte empresarial i social, i també és la cofundadora de Mujeres Tech, una associació sense ànim de lucre que té l’objectiu de promoure iniciatives per incorporar moltes més dones a llocs de treball del sector digital.
Verónica Pascual
Nascuda a Burgos l’any 1979, Verónica Pascual és enginyera aeronàutica i CEO de l’empresa Asti Mobile Robotics, empresa familiar que va convertir, amb només 25 anys, en una empresa de robòtica de vehicles autoguiats i intel·ligents, integrats a la Revolució Industrial 4.0. Asti Mobile Robotics ha acabat esdevenint un referent mundial de solucions de logística automatitzada.
Va estudiar Aeronàutica a la Universitat Politècnica de Madrid i diferents cursos de postgrau a Harvard, Stanford i Insead, un màster al Collège des Ingénieurs de París i un màster en Psicologia positiva aplicada al lideratge a IS Business School.
Va ser presidenta de la Comissió Industrial 4.0 durant dos anys i actualment actua com a consellera independent del Consell d’Administració de Telefònica. També va crear i presideix la Fundació Asti, a través de la qual promou projectes dirigits al desenvolupament del talent digital i foment de les STEM entre els més joves.
Montse Medina
Montse Medina, nascuda al País Valencià l’any 1984, va ser una de les fundadores de Jetlore, una start-up que va ser posteriorment adquirida per la companyia PayPal.
La valenciana va estudiar Aeronàutica a la Universitat Politècnica de Madrid i més tard va ser becada per la Universitat de Stanford per completar un doctorat en Matemàtiques Computacionals. Va ser en aquest context que va aconseguir fundar la plataforma de gran èxit de Jetlore. En el seu retorn a l’Estat espanyol, Medina va ser fitxada com a sòcia independent per part de l’empresa Deloitte, una de les principals companyies de consultoria del món.
Tot i ser un clar exemple d’èxit empresarial, la seva història va prendre un rumb completament inesperat als 36 anys, quan va decidir deixar la seva antiga vida al món de la ciència i la tecnologia per dedicar-se al seu retir espiritual i convertir-se en monja d’un convent de Castelló.