Select Page

Encara et sorprens quan t’apareix un anunci a Instagram sobre allò que estaves pensant comprar? Què et semblaria si directament arribessin drons a casa teva que et portessin tot allò que desitges, sense que tu hagis demanat res? A QualityLand ens trobem amb un sistema que ens coneix millor que nosaltres mateixos, on cada persona té assignat un nivell en funció del seu “èxit” personal i professional, de manera que la seva feina, les seves opcions d’oci i fins i tot les seves relacions personals depenen exclusivament dels algoritmes.

Quan el teu assistent intel·ligent és qui t’ajuda a decidir-ho tot, fins i tot a quin partit polític has de votar, es tracta només de suggeriments o és potser un sistema tancat basat en imposicions? Què passa si no estàs d’acord amb la teva situació laboral, la relació que t’ha escollit QualityParner utilitzant els seus mecanismes infal·libles o no vols els productes que t’ha enviat TheShop? En Peter Aturat, que té un nivell tan baix que és considerat com a “inútil”, és el protagonista d’una novel·la futurista plena de sàtira que ens traurà més d’un somriure irònic i ens ajudarà a riure de nosaltres mateixos mentre critica molts aspectes sobre el sistema en què vivim.

El futur que ens proposa Marc-Uwe Kling a QualityLand és perillosament fàcil d’imaginar i al llarg de la seva lectura dubtarem sovint sobre el tipus de llibre que tenim a les mans per la gran dosi de realisme que desprèn aquesta novel·la de ciència-ficció. QualityLand segueix una línia similar a la de George Orwell a “1984” o Aldous Huxley a “Un món feliç” i és una novel·la crítica amb diversos aspectes (polític, econòmic, social…) que recomanem a un públic jove i adult.

Així, a QualityLand els robots ja ocupen molts llocs de feina que abans duien a terme les persones i això fa que hi hagi gent que viu molt bé i persones que estan totalment en contra d’aquesta nova organització del treball i destrossarien qualsevol robot que se’ls posés davant. En aquest context, no només veurem com és la convivència entre humans i robots a QualityLand, sinó que l’androide John Of Us, disposat a millorar el món mentre planteja aspectes tan comentats actualment com la proposta d’una renda bàsica, serà el candidat a la presidència a les properes eleccions.

La “personalitat” d’en John Of Us en contraposició a la del seu rival directe (el líder de l’oposició, un humà amb un nivell numèric reservat a les altes esferes) i les “imperfeccions” i la simpatia de diferents robots que acompanyen en Peter Aturat en la seva croada contra el sistema faran que el lector simpatitzi tant amb les màquines de QualityLand com amb les persones qualificades com a “inútils”, a qui el mateix sistema impedeix ascendir i canviar de nivell, encara que moltes no se n’adonin, perpetuant així la roda mitjançant els algoritmes, ja que el sistema avalua i puntua la gent a partir d’aquests i només els mostra unes notícies determinades, una publicitat determinada, unes ofertes de feina en concret o una parella del mateix nivell, mentre deixa que ignorin la resta de coses que passen al seu voltant i crea una bombolla al seu voltant.

QualityLand farà que el lector es plantegi moltes coses del seu dia a dia mentre llegeix la novel·la i, malgrat la clara crítica intrínseca en el seu estil sarcàstic, deixa molta llibertat per tal que cadascú es construeixi la seva pròpia opinió sobre un hipotètic futur que ens mostra com la tecnologia, en mans de certes persones o institucions, podria aconseguir tenir el control total d’una població que s’acabés deixant al marge de les seves pròpies decisions i acabés tractada com si fos un titella. Kling no demonitza la tecnologia -fins i tot ens mostra una colla de robots molt més “humans” que els humans de QualityLand-, però ens avisa dels perills que suposa perdre’n el control.

Ja sigui amb futurs presidents androides o humans, després de llegir QualityLand a Codelearn seguirem apostant per aprendre a entendre la tecnologia i a comunicar-nos amb ella, així com donar diverses eines als infants i adolescents per treballar el pensament computacional, que ens ajuda a pensar i, per tant, a desenvolupar un pensament crític.

Trobareu la traducció en català de QualityLand a les llibreries. I, si sabeu alemany i voleu llegir-la en versió original, segur que la trobareu a TheShop (o a Amazon).

QualityLand (Editorial Periscopi)