La paraula “robot” es va utilitzar per primera vegada fa 100 anys, en una obra teatral de ciència-ficció estrenada a Praga l’any 1921. Un segle després, ja fa temps que la robòtica ha deixat de ser un element de ficció o una idea de futur per formar part del nostre present. Des dels domèstics fins als industrials, l’ús dels robots a la nostra vida diària facilita cada dia més les nostres tasques tant a casa com a la feina. Moltes persones agraeixen que la roomba els aspiri diàriament la casa o que el robot de cuina els ajudi a fer el sopar, però la veritat és que l’ús dels robots va molt més enllà a nivell global i ha suposat autèntics avenços en sectors tan importants com la medicina, l’educació, la física o la química. Repassem-ne alguns:
Ús domèstic
Cada vegada són més les persones que confien en els robots domèstics per fer les tasques de la llar. Els més populars són els robots aspiradors i els robots de cuina, però actualment també tenim robots que serveixen per tallar la gespa del jardí o que netegen el fons de la piscina, robots que ens netegen els vidres o fins i tot que ens poden planxar la roba, tot i que aquests últims encara tenen un cost molt elevat i ocupen massa espai. A més, la robòtica ha permès l’automatització de la llar, com la calefacció, els llums, les persianes o els sistemes de seguretat.
Indústria
Un altre dels usos més estesos dels robots és el que es fa en processos industrials, especialment dins la indústria de l’automòbil i altres muntatges per parts. En aquest cas, els robots industrials poden desplaçar grans capses i peces; modificar-les a partir de diferents accions com polir-les, muntar-les, soldar-les o fondre-les, entre d’altres; col·locar bateries i connectar-les; empaquetar productes i etiquetar-los; dur a terme processos de reciclatge, etc. I tot això ho fan d’una manera molt més ràpida i precisa que els humans, però sobretot de manera més segura, ja que el pes d’algunes peces pot provocar caigudes i accidents laborals greus. Els robots es queden amb la part física d’aquests processos, mentre que els humans passen a ocupar-se de la seva supervisió.
Medicina
Els robots són un complement per al personal sanitari en tasques de diagnòstic, tractament i rehabilitació o suport. Hi ha robots que són molt àgils a l’hora de fer un diagnòstic, ja que precisament són bons a l’hora d’identificar patrons, recopilar dades i vincular-les. També hi ha robots que poden arribar allà on la mà d’un metge potser no podria fer-ho o no ho faria de manera tan precisa, per la qual cosa són molt útils com a suport en intervencions quirúrgiques. I hi ha robots que serveixen com a ajuda per a persones grans, persones amb mobilitat reduïda o amb necessitats especials, com també hi ha braços o cames robòtiques cada vegada més acurades que fan que una persona pugui recuperar, amb limitacions, les funcionalitats d’una extremitat perduda. En definitiva, la combinació de robòtica i medicina ofereix cada cop més possibilitats que es tradueixen en un únic objectiu: millorar la vida de les persones.
Física i Química
Dins el camp de la física, els robots han estat imprescindibles per realitzar tasques impossibles per a un ésser humà. Ens estem referint, sobretot, a robots espacials que poden viure a l’espai i que transporten objectes utilitzats en missions espacials, supervisen les estacions espacials o caminen pel terreny i en permeten una exploració que pot ser seguida a distància. Pel que fa a la química, la precisió dels robots ha estat clau per a la fabricació i l’envàs de productes químics que requerien un nivell d’exactitud elevat i complicat per als humans. Com a exemple, una de les tasques que més han facilitat fins a dia d’avui és la dissolució de mostres, tot i que en el cas de la química es tracta d’un tipus de robot col·laboratiu que requereix molta més supervisió de persones especialitzades, sense les quals aquests processos tampoc serien possibles.
Educació
Per últim, l’ús de la robòtica a les aules està cada vegada més estès, ja que és un recurs que permet treballar moltes àrees (matemàtiques, naturals, socials, tecnologia, art…) d’una manera divertida i basada en el joc. I, més enllà de l’ensenyament de matèries, com que l’ús dels robots a classe segueix un aprenentatge basat en projectes, els nens i les nenes milloren també habilitats socials com el treball en equip. Aquests projectes fomenten també la seva imaginació i creativitat, els obliguen a esforçar-se i pensar constantment, i milloren la confiança i l’autoestima dels alumnes, que veuen com van superant diversos reptes i objectius.
Com hem pogut intuir en alguns casos, els robots continuen evolucionant constantment i cada dia estan més preparats. Per això, a banda dels usos més extensos que hem vist, cal tenir en compte que hi ha molts altres sectors que estan introduint la robòtica en petites tasques o que compten amb prototips que encara necessiten cert temps de desenvolupament, però que en pocs anys s’utilitzaran diàriament. Un exemple és el sector agrícola, on ja s’utilitzen robots aeris capaços de recollir informació útil sobre el terreny i els cultius, però aviat es podrà fer ús també de robots terrestres en forma de tractors que ajudin a augmentar el nivell de producció.
L’aspecte principal que tenen en comú tots els usos de la robòtica és la simplificació de tasques per als humans i la millora del nostre dia a dia gràcies a l’ajuda d’aquesta tecnologia. Ara bé, com qualsevol avenç tecnològic, l’extensió de l’ús dels robots té punts positius i negatius. És per això que és molt important aprendre a fer un ús conscient i responsable dels robots, reflexionar sobre el seu ús i entendre el seu funcionament, així com formar-se des d’un punt de vista ètic que permeti la coexistència positiva d’humans i robots.