Quan l’any 1974 el professor d’arquitectura hongarès Erno Rubik es va inventar un “cub màgic” com a eina didàctica per ajudar els alumnes a aprendre geometria tridimensional, segurament no s’esperava que aquell trencaclosques esdevingués el joc més venut del món i mantingués la seva popularitat generació rere generació. La simplicitat del seu ús i la complexitat del repte que suposa resoldre’l han fet que milions de persones al món s’entretinguessin buscant-ne la solució. I això ha fet també que, a partir des del disseny tradicional del cub de 3x3x3 que va desenvolupar el seu creador, s’hagin anat inventant també altres variacions, tant pel que fa al nombre dels petits cubs individuals que el formen (4x4x4, 7x7x7, 9x9x9, 12x12x12… arribant a mides com 21x21x21) com pel que fa a la forma del trencaclosques (mirror cube, pyraminx, megaminx…).
Més enllà de ser un joc apte per a petits i grans i una eina d’entreteniment fantàstica, el cub de Rubik ofereix moltíssims beneficis i permet desenvolupar diferents habilitats mentre s’hi juga. Per començar, resoldre el cub de Rubik implica treballar també el pensament lògic i les habilitats matemàtiques; a més, requereix de temps, paciència i perseverança perquè és un repte complex que fomenta l’habilitat de resoldre problemes. Com hem dit, va ser creat per ensenyar conceptes relacionats amb la geometria i l’espai; els jugadors exerciten la seva capacitat de visualitzar i manipular objectes a l’espai tridimensional i milloren la seva percepció espacial. Alhora, resoldre el cub implica recordar els passos que s’han seguit i seguir algorismes complexos, la qual cosa ajuda els jugadors a millorar la memòria i la concentració. Finalment, a l’hora de realitzar els moviments es requereix una bona coordinació mà-ull i es desenvolupen habilitats motrius fines, la qual cosa pot ser molt útil per a moltes activitats del nostre dia a dia.
El cub de Rubik és un repte mental, una eina educativa i un entreteniment que s’ha convertit fins i tot en una competició, ja que al llarg dels anys s’han anat creant esdeveniments arreu del món per tal que els jugadors poguessin enfrontar-se a altres persones, posar a prova les seves habilitats amb el cub i descobrir qui era capaç de resoldre aquest trencaclosques el més ràpid possible. A Codelearn disposem de cubs de Rubik i altres variacions als nostres centres i també tenim una aventura a la plataforma que ha estat creada per aprendre a fer el tradicional cub de 3x3x3. Aquest estiu, però, volem anar una mica més enllà.
Summer of Rubik
El cub de Rubik serà el gran protagonista d’aquest estiu a la plataforma de Codelearn. Si ja fa temps que sou alumnes de la nostra escola de programació i pensament computacional, ja sabeu que cada any escollim una temàtica divertida i durant tot el mes de juliol la treballem als centres i la plataforma a través de diversos reptes i jocs. Aquest dissabte va començar el Summer of Rubik, que inclou tres noves aventures a la plataforma per aprendre a resoldre cubs diferents: Pyraminx, Megaminx i 4x4x4.
L’únic requisit necessari per poder accedir a aquestes noves aventure és haver superat abans la del cub 3x3x3. Per tal que tots els alumnes pugueu practicar i aprendre a fer el cub 3x3x3 encara que no en tingueu un a casa, durant tot el mes de juliol també tindreu disponible a la plataforma un cub de Rubik virtual. En aquest cas, potser ja heu vist que necessitareu tenir com a mínim un dia de ratxa per poder-hi jugar, és a dir, que haureu d’haver fet prèviament algun exercici.
Com sempre, practicar tant ha de tenir alguna petita recompensa i per això hem decidit organitzar un concurs de resolució de cubs a cada centre per descobrir quins són els alumnes que hi tenen més traça. Si voleu guanyar punts extra a la plataforma, poseu-vos en contacte amb els professors del vostre centre Codelearn per conèixer-ne les condicions i les categories que hagin establert. Us desitgem a tots un bon estiu i esperem que gaudiu d’aquesta activitat especial!