Un mes després de la setmana temàtica de la supercomputació, ahir va començar la segona setmana especial del curs. Aquests dies els nostres centres treballaran en una nova temàtica concreta i en aquesta ocasió els alumnes podran conèixer més coses sobre les comunicacions mòbils i la seva evolució des dels seus orígens fins a l’actualitat.
Què són les comunicacions mòbils?
Les comunicacions mòbils es produeixen quan tant l’emissor com el receptor estan (o poden estar) en moviment, la qual cosa fa que sigui impossible la utilització de cables per realitzar cap tipus de comunicació. Per això, en aquest cas cal utilitzar la comunicació via ràdio. Així doncs, gràcies a les comunicacions mòbils disposem de tecnologies com la telefonia mòbil terrestre, la telefonia mòbil via satèl·lit, les xarxes de mòbils privades, la radiomissatgeria, Internet mòbil, les comunicacions sense fils, la radiolocalització GPS, etc.
Una mica d’història
La primera trucada des d’un mòbil va tenir lloc el 3 d’abril de 1973. La trucada la va fer Martín Cooper, directiu de Motorola, des d’un carrer de Nova York, i la va fer per trucar al seu major rival en el sector de telefonia: Joel Engel, dels Bell Labs d’AT&T. El telèfon utilitzat era enorme i tenia un disseny molt diferent als models que utilitzem actualment.
Quant a la primera xarxa comercial de comunicació mòbil, va ser llançada al Japó l’any 1979; dos anys després, el 1981, es produïa el llançament del Sistema de Telefonia Mòbil Nòrdica (NMT) a Dinamarca, Finlàndia, Noruega i Suècia. Aquest sistema servia només per a comunicació per veu, era analògic i formava part de l’anomenada Primera Generació. És veritat que abans d’això ja existien ràdios per escoltar música i telèfons fixes, però les comunicacions mòbils van tardar una mica més a ser a l’abast de la població: tot i que anys enrere ja hi havia també ràdios, satèl·lits, GPS i telèfons mòbils, eren majoritàriament d’ús militar o científic.
El 5G
Des de la primera generació hi ha hagut molts canvis, moments remarcables i diferents actors que han revolucionat el mercat, com ho va ser durant un temps l’empresa finlandesa Nokia, creadora dels primers telèfons mòbils de la NMT i de dispositius tan populars com el Nokia 3310, que en el moment del seu llançament va ser una autèntica sorpresa per les seves dimensions, les seves funcionalitats i la seva resistència als cops.
Actualment parlem ja de la cinquena generació de les tecnologies i estàndards de comunicació sense fils (5G), l’Internet que utilitzen dispositius com el telèfon mòbil per permetre la connexió a la xarxa a qualsevol lloc, que és una evolució del 4G / LTE. La idea darrere d’aquesta tecnologia és la de permetre trucar per telèfon, escriure com fem fins ara i, sobretot, navegar per Internet a una velocitat molt més alta que l’actual; tot això mentre es permet que més dispositius s’estiguin connectant al mateix temps. De la mateixa manera que es va produir un salt en la velocitat de connexió a les nostres cases fa uns anys, quan vam passar de l’ADSL a la Fibra Òptica, el salt del 4G al 5G millora considerablement la velocitat en les connexions mòbils.