Una Raspberry Pi és un petit ordinador que té una mida similar a una placa d’Arduino i que també s’utilitza sovint al món maker per construir projectes d’electrònica. Tanmateix, són dues eines que ens poden semblar similars visualment però que no són el mateix: la Raspberry Pi és una eina molt més potent que Arduino que serveix per fer projectes més complexos i de diferents tipus, ja que és un microordinador i, com tots els ordinadors, requereix d’un sistema operatiu per funcionar. I, gràcies a aquest SO, podem utilitzar la placa com si fos un ordinador de sobretaula, mentre que en el cas d’Arduino la placa només executa allò que hi haguem programat abans a través d’un ordinador, ja que és una placa programable però no és un ordinador.
Creada l’any 2012 per la Fundació Raspberry Pi com a ordinador low cost amb l’objectiu d’apropar la informàtica a tothom, la Raspberry Pi té el seu propi sistema operatiu de codi obert, anomenat Raspbian, que està basat en una distribució de GNU/Linux que es diuDebian. Tot i així, s’hi poden instal·lar altres sistemes operatius compatibles en funció dels usos que vulguem donar-li, de la mateixa manera que escollirem un model de placa o un altre tenint en compte les limitacions de cadascun d’aquests models i les necessitats que tinguem com a creadors.
En aquest sentit, la Raspberry Pi es pot utilitzar directament com a ordinador domèstic, si escollim un dels models de 4GB o 8GB de memòria RAM, de manera que podem estudiar o treballar com ho faríem amb un ordinador de sobretaula; com a base per construir projectes de domòtica que ens ajudin a automatitzar la nostra llar, ja sigui per controlar la il·luminació, la calefacció o les persianes; per crear sistemes de seguretat i videovigilància, o per fer altres projectes simplement amb l’objectiu d’entretenir-nos, com podria ser una videoconsola retro per jugar a alguns clàssics.
Per aconseguir que aquest ordinador sigui el més econòmic possible i alhora tingui certa flexibilitat per poder ser modificat, la placa no inclou ni carcassa, facilitant així la seva integració a qualsevol projecte, ni disc dur (ofereix la possibilitat d’incloure una targeta microSD per tal que pugui actuar com a tal i que s’hi pugui instal·lar el SO), ni cap tipus de perifèric, de manera que haurem de comprar independentment la font d’alimentació per poder carregar-lo i, si ho necessitem, la pantalla, el ratolí i el teclat que vulguem, entre altres accessoris compatibles.
Malgrat que hem comentat que es pot utilitzar com a ordinador de sobretaula, no és un ordinador gaire ràpid, de manera que té algunes limitacions i no ens permetria, per exemple, treballar amb programes d’edició de vídeo o executar videojocs actuals, però té molts avantatges com a model educatiu. De fet, inicialment la Raspberry Pi va ser creada com a eina per facilitar l’aprenentatge de la programació, la robòtica i l’electrònica a les escoles. Amb ganes d’experimentar i amb una mica de creativitat, ens permet construir projectes molt diferents i aprendre aquestes disciplines durant el procés.
A Codelearn, per exemple, més enllà de l’extraescolar aprofitem aquesta eina de hardware als Campus Tecnològics per aprendre dues coses ben diferents: com crear música a través de la programació, gràcies al curs d’Introducció a Raspberry Pi i Sonic Pi, o què és l’Internet de les coses, que podeu descobrir al casal d’Introducció a Internet of Things amb Raspberry Pi.