La mecanografia és l’habilitat d’escriure sense mirar el teclat de l’ordinador i utilitzant les dues mans. Actualment els nostres ordinadors disposen de processadors de textos que incorporen diccionaris i que són capaços de detectar errors i corregir-los automàticament, per la qual cosa és molt més ràpid introduir-hi text, però amb les màquines d’escriure aquest procés era més lent i les errades no podien esborrar-se sense deixar rastre, de manera que la velocitat i la precisió que guanyava una persona que aprengués mecanografia era molt important.
I també és important per a tothom qui es vulgui dedicar a la programació, ja que no només ens ajudarà a escriure el codi més ràpid, amb la dificultat afegida que per programar cal utilitzar molts símbols i no només lletres, sinó que cometrem molts menys errors i no haurem de perdre temps intentant identificar-los si finalment el nostre codi no funciona com esperàvem.
Com funciona la mecanografia?
Tal com hem dit abans, la mecanografia es basa en escriure utilitzant les dues mans i els seus deu dits en total. Per fer-ho, dividirem el teclat en dues parts, una per a la mà dreta i una per a la mà esquerra, i alhora col·locarem tots els dits d’ambdues mans sobre la fila que comença amb la lletra A, la qual cosa ens ajudarà a definir quina és la zona reservada per a cada dit. D’aquesta manera, si volem escriure la lletra A, per exemple, utilitzarem la mà esquerra i el dit petit. El dit petit de la mà dreta quedaria sobre la lletra Ñ i la resta els col·locaríem per ordre sobre les lletres de la mateixa línia: els dits anul·lars sobre les lletres S i L, els dits del mig sobre la D i la K i els dits índex tindrien les lletres F-G (esquerra) i H-J (dreta). Així, movent lleugerament els dits cap a la fila superior o la fila inferior podrem arribar fàcilment a totes les altres lletres i podrem prémer la barra espaiadora sempre que ho necessitem amb l’ajuda dels dos dits polzes.
Si ho practiquem habitualment, arribarà un dia que serem capaços d’adonar-nos de seguida si ens hem equivocat de lletra només pel tacte, fins i tot abans d’adonar-nos de l’error perquè el veiem a la pantalla. Però aquesta posició també té beneficis per a la nostra salut, ja que si no necessitem mirar el teclat és molt més fàcil deixar d’acotar sempre el cap i col·locar-nos bé, asseguts amb l’esquena recta i mirant sempre la pantalla, amb els colzes situats paral·lelament a prop del nostre cos i l’esquena ben recolzada sobre la cadira.
La distribució QWERTY
Els teclats poden estar distribuïts de maneres diferents, però la distribució estàndard actual per a molts països occidentals és la distribució QWERTY. Si esteu utilitzant un teclat espanyol, podeu observar-lo un moment i veureu que aquest nom correspon a les primeres lletres que hi trobem, però a alguns països s’utilitzen teclats diferents que han estat pensats per escriure més ràpid tenint en compte el seu idioma.
A Alemanya, per exemple, aquesta distribució canvia una mica i utilitzen el teclat QWERTZ, ja que les lletres Y i Z estan intercanviades respecte el teclat espanyol, mentre que a França o Bèlgica utilitzen el teclat AZERTY perquè allà on nosaltres hi tenim la Q i la W, ells hi tenen les lletres A i Z. Per tant, si estem acostumats a escriure utilitzant sempre un teclat, si un dia decidim anar a viure a un altre país amb un idioma diferent i ens comprem un ordinador allà, al principi ens costarà una mica adaptar-nos a la distribució del seu teclat, tot i que l’habilitat de la mecanografia ens ajudarà a superar el canvi més ràpidament.
Si ets alumne de Codelearn, ja deus saber que a l’apartat de Jocs i Activitats de la plataforma online hi pots trobar l’activitat de “Typing”, que t’ajudarà a millorar aquesta habilitat per programar cada dia més ràpid i de manera més precisa, però si encara no ets alumne o vols conèixer altres jocs per aprendre mecanografia, en trobaràs una llista a Educación 3.0.