El 7 d’abril se celebra el Dia Mundial de la Salut i enguany justament tenim més motius per donar un reconeixement als professionals que estan lluitant contra el coronavirus als hospitals. Segur que aquestes setmanes heu escoltat com s’han estat fabricant diferents eines de suport per a hospitals mitjançant la impressió 3D, per exemple viseres de protecció, com la que Codelearn Terrassa està fabricant a la imatge o, a nivell industrial, fins i tot respiradors.
A vegades ens costa veure totes les aplicacions que tenen a la nostra vida diària algunes de les coses que aprenem. La impressió 3D és una de les tecnologies més atractives de les que utilitzem a vegades perquè els seus resultats són molt visuals, però no és fins que arriba un moment com l’actual que podem ser realment conscients de la importància que té aquesta tecnologia.
La impressió 3D té moltes aplicacions que engloben des dels sistemes de transport fins al sector energètic, passant pel sector aeroespacial, l’arquitectura o l’art, entre altres exemples. Però, sens dubte, una de les aplicacions de la impressió 3D que ha agafat més força és el seu ús en el sector de la salut i avui és un bon dia per parlar d’algunes de les seves aplicacions en aquest camp.
La medicina ha trobat un gran aliat en la impressió 3D, que es pot fer servir en diverses àrees que van des de la seva aplicació directa en usuaris (com ara pròtesis, sistemes d’ortodòncia, audiòfons) fins a la formació dels professionals de la medicina o les eines utilitzades en cirurgia.
Preparació d’intervencions quirúrgiques
Una primera aplicació de la impressió 3D és la formació dels professionals de la medicina i la seva preparació per a casos concrets, com ara una operació. La impressió 3D permet obtenir rèpliques exactes d’òrgans que serveixen per practicar abans d’una intervenció, de manera que els metges puguin fer proves i determinar exactament quins passos caldrà seguir en una operació en concret, agilitzant el procés i minimitzant les manipulacions i l’impacte de la intervenció sobre el pacient.
Així, abans d’una operació complicada es poden imprimir venes i artèries, per exemple, per tal que els cirurgians s’entrenin i coneguin millor quines són les maneres més segures de moure’s sense provocar cap tipus de dany quan tracten amb elements tan delicats.
Eines i dispositius mèdics
D’altra banda, en aquestes intervencions quirúrgiques es requereixen diverses eines i instruments que també es poden produir mitjançant la impressió 3D. Les pinces hemostàtiques, els fòrceps i els bisturís són alguns exemples d’instruments quirúrgics que, produïts mitjançant la impressió 3D en metall, costen molt menys i tenen una forma més estèril.
Algunes eines han de tenir unes formes molt concretes i han de ser molt petites pel grau de precisió que se’ls pressuposa. Aquests instruments es poden utilitzar per realitzar operacions en àrees molt petites minimitzant el nivell d’invasió en altres zones i reduint l’impacte de l’operació sobre la persona.
Pròtesis
Una tercera aplicació és la producció de diferents tipus de pròtesis. La impressió 3D permet reduir els temps d’espera de les pròtesis d’extremitats, que pot allargar-se durant setmanes o mesos quan s’utilitzen altres tècniques de producció, redueix els costos i facilita l’accés dels pacients a aquestes solucions i, a més a més, permet un nivell de personalització molt més alt per adaptar-se a cada persona i a les seves necessitats concretes, tant a nivell estètic com a nivell funcional.
En aquest sentit, la impressió 3D ha suposat un avenç especialment important per a l’ortopèdia infantil, que acostuma a suposar uns costos molt elevats per a les famílies perquè s’ha de substituir ràpidament la solució ortopèdica a mesura que el nen va creixent i en necessita una de nova que s’adapti a la seva nova mida.
Odontologia
Quan parlem de pròtesis, segurament a molta gent li ve al cap el dentista. I és que l’odontologia és un dels sectors que utilitza més la impressió 3D. El seu ús ha simplificat l’adaptació de solucions personalitzades per als casos concrets de cada pacient i ha agilitzat la producció d’aquestes solucions, que engloben des de les pròtesis dentals fins a fundes de correcció, passant per la producció d’implants i ponts dentals, entre altres.
La impressió 3D contribueix a agilitzar els processos a l’hora d’aplicar solucions dentals, reduir el número d’errors que es produïen amb l’ús d’altres tècniques i abaratir els costos. Permet imprimir diferents models per provar-los en una mateixa consulta en comptes d’haver d’anar tornant el motlle al laboratori i esperar uns quants dies per rebre’l modificat, així com guardar una còpia digital de cada peça per poder-la imprimir de manera exacta tantes vegades com calgui.
Impressió de teixits i òrgans
La bioimpressió 3D és un camp on encara queda molt per explorar, però de ben segur ocuparà un lloc important en el futur de la medicina. De moment permet reproduir teixits artificials amb les mateixes propietats que els teixits vius i són molts els investigadors que continuen treballant per aconseguir ser capaços de replicar òrgans humans que siguin totalment funcionals.
Actualment la bioimpressió 3D s’utilitza per fer investigacions mèdiques sobre diferents malalties gràcies a la possibilitat de crear aquests teixits artificials i fer reproduccions d’òrgans a petita escala. En aquests processos d’investigació s’utilitzen diferents tipus de tècniques de bioimpressió que encara estan en fase de desenvolupament i han de ser contínuament testades.
De cara al futur, en funció dels avenços que s’aconsegueixin en aquest camp, la bioimpressió hauria de servir idealment per donar resposta a la gran necessitat de trasplantaments d’òrgans que a dia d’avui no es pot cobrir per la manca de donants que hi ha en relació amb el número de gent que ho necessita. Això sí, abans caldrà solucionar el problema dels alts costos que suposaria la necessitat de personalitzar aquests òrgans per a cada cas concret.
Farmacologia
Per últim, la impressió 3D també es pot utilitzar per a l’administració de medicaments. En la majoria de casos, la producció de medicaments s’ha homogeneïtzat per simplificar i agilitzar el procés, de manera que s’estableixen unes dosis determinades que per a algunes persones poden ser massa altes i per a d’altres, massa baixes.
En aquest sentit, la impressió 3D pot ser molt útil per personalitzar les formes, les mides i les dosis dels medicaments en cada cas concret i, fins i tot, per combinar els diversos medicaments que pugui necessitar algú dins d’una mateixa càpsula amb diferents compartiments dissenyats de manera que cada medicament s’alliberi en un moment i en un punt diferent, una solució que ja s’està fabricant.