S’apropa Halloween i sabem que aquests dies poden ser terrorífics en molts aspectes, però si hi ha una cosa que mai ens farà por a Codelearn és aprendre a programar.
Quan parlem de programació, és normal que la primera reacció de molta gent sense coneixements en aquest àmbit sigui pensar que és una disciplina massa complicada o que només la poden entendre un determinat tipus de persones. Tanmateix, com passa amb moltes altres habilitats, aquests temors acostumen a néixer a partir d’idees errònies que ens hem anat creient. Per això, aquesta setmana volem explorar alguns dels mites més comuns que envolten la programació i intentarem desmentir-los per demostrar-vos que la programació no és tan misteriosa i que qualsevol persona en pot aprendre.
Mite 1: “Programar és només per a genis de les matemàtiques”
Quan pensem en la programació informàtica, sovint l’associem a matemàtiques complexes i hi ha molta gent que creu que per escriure codi és necessari fer sempre molts càlculs avançats. És cert que les dues disciplines estan relacionades, però la majoria de tasques no exigeixen tenir un alt coneixement en matemàtiques, sinó una bona capacitat per pensar de manera lògica i organitzada. De fet, sovint és més important saber utilitzar les eines i els mètodes adients per resoldre petits problemes. Les matemàtiques són útils en certs àmbits més avançats, com l’anàlisi de dades o la intel·ligència artificial, però no són una barrera d’entrada per començar a aprendre a programar.
Mite 2: “Programar és una activitat molt solitària”
Una altra de les idees més esteses sobre els programadors és que la seva feina és molt solitària i hi ha poca interacció social, però la realitat és molt diferent. En primer lloc, un bon programador ha de saber comunicar-se amb les altres persones per entendre quines necessitats tenen i, d’aquesta manera, ser capaç de donar-los solucions òptimes per als seus problemes. D’altra banda, bona part de la feina en projectes de programació és col·laborativa i existeixen equips de treball on cadascú contribueix amb la seva experiència i les seves idees. Plataformes com GitHub fan que compartir i desenvolupar projectes amb altres programadors sigui pràcticament essencial i la col·laboració i el treball en equip són habilitats molt valorades al món de la programació. En molts casos, les grans idees sorgeixen a partir de la col·laboració entre diferents professionals.
Mite 3: “Es necessita molt de temps per aprendre a programar”
El temps de dedicació és necessari per aprendre qualsevol habilitat nova, sigui del tipus que sigui. Allò que marca la diferència a l’hora d’avançar és la constància, més que la quantitat de temps que algú hi dediqui diàriament; en el cas de Codelearn, per exemple, recomanem als nostres alumnes que es connectin a la plataforma diàriament durant uns minuts en comptes de treballar-hi durant moltes hores seguides de manera més irregular. Moltes persones han après a programar dedicant-hi petites estones al dia, avançant pas a pas i sense la necessitat d’abandonar-ho tot per dedicar-se exclusivament a aprendre a programar. Així doncs, és una activitat que es pot adaptar als horaris de cadascú i es pot combinar de manera que sigui un complement d’altres estudis o feines.
Mite 4: “Només pots ser un bon programador si vas començar de jove”
És veritat que des de Codelearn sempre hem defensat que és més fàcil aprendre a programar des de petits, ja que la capacitat d’aprenentatge dels infants i dels adults és diferent, com també ho son les barreres mentals que es posen uns i altres. Ara bé, això no vol dir que hi hagi un límit d’edat per aprendre a programar i, de fet, mai és massa tard per començar-ho a fer. Molts professionals del sector han començat a programar quan ja eren adults i cada dia hi ha més persones que es dediquen a la programació perquè han fet una transició des d’altres tipus de professions. La clau per aprendre a programar és tenir un interès real en fer-ho, esforçar-s’hi i mantenir una constància. La tecnologia canvia molt ràpidament, de manera que el més important és tenir una alta capacitat d’adaptació, mentre que l’edat o l’experiència no són elements que determinin si una persona es pot convertir en un bon programador.
Mite 5: “La programació és només per a persones amb un tipus de ment molt analítica”
És veritat que la programació requereix certa capacitat analítica i lògica, però també hi ha altres aspectes importants i necessaris, com ara la creativitat. Això fa que persones amb habilitats molt diverses puguin convertir-se en grans programadors, ja que sovint allò que realment es valora és la capacitat de trobar solucions innovadores i de pensar fora del típic “marc” mental. Simplement, en funció de les fortaleses i les debilitats de cadascú, serà necessari que treballi més unes habilitats o unes altres. A més, la programació engloba moltes especialitats (desenvolupament de videojocs, disseny d’aplicacions per a mòbils, robòtica i electrònica, etc.) i cadascuna d’elles pot interessar a diferents tipus de perfils i poden requerir uns tipus de personalitat i d’habilitats molt diferents.
Així doncs, aprendre a programar realment és una activitat apta per a tothom i és molt important que no ens posem límits a nosaltres mateixos abans de començar. Alguns dels mites que envolten la programació poden espantar les persones que volen fer les seves primeres passes dins d’aquest món, però la veritat és que la programació és una habilitat més que es pot aprendre a través de la pràctica i l’experiència, començant des de zero i avançant sense por. Des de Codelearn defensarem sempre que qualsevol persona pot aprendre a programar sempre que tingui curiositat i ganes de descobrir que en realitat no hi ha res de “terrorífic” en aquest procés d’aprenentatge.