Select Page

L’arribada del coronavirus ens ha obligat a quedar-nos a casa, tancar escoles i, en funció del nostre lloc de feina, optar pel teletreball. És important que cada membre de la família intenti mantenir la seva rutina diària durant les pròximes setmanes, però més enllà de les activitats proposades per l’escola o de les extraescolars que continuen a distància, com és el cas de Codelearn, és evident que tenim molt més temps lliure en un espai limitat.

La situació no és agradable per a ningú, però potser podem aprofitar aquest moment per reforçar els lligams socials i emocionals amb les persones que conviuen amb nosaltres, aprendre a fer pinya tots junts, treballar en petits projectes que ens ajudin a mantenir viu el cervell i passar una bona estona plegats. Per aquest motiu, avui us volíem proposar activitats per fer en família sense sortir de casa que, tot i estar més allunyades de les pantalles que l’extraescolar de Codelearn online, ens ajuden també a treballar el pensament lògic i la creativitat.

Projectes DIY

Una bona opció és treballar en projectes DIY (fes-ho tu mateix), des de treballs manuals purament artístics fins a projectes STEAM que es poden dur a terme amb materials que podem tenir per casa (tubs de paper higiènic, cartró, ampolles de plàstic, fils de cosir…). És una activitat que desperta la creativitat dels més petits i contribueix al desenvolupament de les habilitats STEAM.

Us deixem alguns exemples que hem trobat a YouTube, on en podreu trobar molts de diferents nivells de dificultat i requisits de material:

Construcció d’una mà robòtica amb cartró:

Construcció de jocs amb cartró:

Manualitats amb tubs de paper higiènic:

Papiroflèxia

Si només teniu paper, no us preocupeu: sempre podem recórrer a la papiroflèxia! La papiroflèxia ens permet realitzar diferents figures simplement doblegant el paper, sense necessitat d’utilitzar altres materials. És una activitat que ens ajuda a treballar la paciència, la constància, la precisió, la concentració, la coordinació ull-mà, la memòria i la imaginació, en funció de si repetim les passes que ens han marcat per aconseguir fer una figura concreta o si ens l’inventem nosaltres.

Com en els projectes anteriors, en trobareu de tot tipus de nivells, des de la creació d’animals per als més petits, fins als projectes més difícils, com la representació de personatges de ficció. Podeu escollir diferents opcions adaptades a cada membre de la família i intentar fer-les alhora, per exemple:

Granota feta amb papiroflèxia:

Origami d’un drac:

Jedi Master Yoda:

Jocs de taula

Són un clàssic, n’hi ha de molts tipus i per a totes les edats, però tots comparteixen uns mateixos beneficis. Els jocs de taula són una de les millors activitats en família, ja que com a activitat grupal ens ajuden a relacionar-nos amb els equips i els contrincants, respectar unes regles que són per a tots, treballar la paciència i la tolerància a l’hora de perdre o guanyar, i en general ens ajuden a treballar aspectes com el pensament lògic, la memòria o l’estratègia. I el més important: tot això, mentre passem una estona divertida en família!

Escacs

Només hi poden participar dues persones en una mateixa partida, però sempre podeu organitzar un campionat d’escacs «Especial confinament: Copa Coronavirus!».

Els escacs requereixen molta concentració, ens obliguen a prendre decisions (i buscar quin és el millor camí en cada situació), ens fan treballar seguint un raonament lògic semblant al de les matemàtiques i ens ajuden a millorar la nostra capacitat per resoldre problemes. En altres paraules, els escacs ens permeten treballar el pensament computacional!

Puzles

Una altra activitat que ens ajuda a treballar el raonament lògic i la capacitat de resoldre problemes és la construcció de puzles. N’hi ha per a totes les edats, de poques o de moltes peces, de dibuixos o realistes… I, si no en tenim cap a casa, sempre podem imprimir una imatge i retallar-la per crear el nostre propi trencaclosques.

Els puzles ens ajuden a millorar la capacitat de trobar formes semblants i organitzar-les, ens fan treballar diferents estratègies per trobar la solució (trobar primer els marges, muntar primer els diferents objectes per separat…), estimulen la nostra memòria visual i requereixen cert grau de concentració. És una activitat que es pot fer individualment, però si augmentem suficientment el número de peces ens podem repartir la feina i treballar en equip.

Cuinar

Per acabar, una altra de les millors activitats que podem fer en família és cuinar. Cuinar és divertit i si ho fem junts ens ajuda a millorar la comunicació i treballar en equip. Per cuinar hem de llegir una recepta, ser precisos a l’hora de seguir els passos que ens marca (o bé ser prou creatius per modificar-la o crear una nova recepta!), podem aprendre a calcular mides, així com jugar amb diferents ingredients i veure com es transformen o com canvia la seva textura o el seu estat en funció de què en fem. La cuina és com un laboratori, però el què hi fem ens ho podem menjar!

Ús de cookies

Codelearn.cat utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes. Més informació

ACEPTAR