Select Page

El programari lliure o software lliure és aquell que garanteix a l’usuari quatre llibertats essencials, segons la definició del terme publicada per la Free Software Foundation i escrita per Richard Stallman, un dels seus fundadors: l’execució del programa per al propòsit que vulgui l’usuari, l’estudi d’aquest programa per adaptar-lo a les necessitats pròpies, la seva distribució i la seva millora contínua i posterior distribució per tal que tota la comunitat se’n pugui beneficiar.

LibreOffice, per exemple, és un conjunt d’eines d’ofimàtica que és una alternativa a altres opcions similars de pagament, com el paquet de Microsoft Office. Avui us volem fer 10 recomanacions més de programari lliure que us serviran per poder fer diferents tasques. Hi ha moltes més opcions per a cadascuna de les activitats escollides, així que us convidem a explorar les diferents alternatives que existeixen i buscar el programa que més s’ajusti a les vostres necessitats.

1. Edició d’imatges amb GIMP

GIMP és un editor d’imatges lliure i totalment gratuït que està disponible per a GNU/Linux, macOS, Microsoft Windows y molts altres sistemes operatius. Des de l’inici del seu desenvolupament per part de dos estudiants d’informàtica l’any 1995, el programa ha evolucionat molt i cada vegada té eines més potents i accepta més formats; actualment llegeix i escriu la majoria de formats propis de les imatges i també altres tipus d’arxiu com els psd de Photoshop. GIMP permet modificar les imatges treballant a partir de capes, la qual cosa permet modificar els diferents objectes i elements de manera independent.

2. Edició de vídeo amb Avidemux

Avidemux és un editor de vídeo lliure que està disponible per a Linux, macOs i Microsoft Windows. És molt fàcil d’aprendre a utilitzar i permet dur a terme tasques senzilles: tallar i unir seqüències de vídeo, aplicar-hi filtres o efectes i codificar. Suporta els formats de vídeo més utilitzats, de manera que en general no tindrem problemes a l’hora d’utilitzar els nostres arxius, i és una bona eina per realitzar muntatges de vídeo senzills, per exemple quan hem de fer presentacions de treballs o volem editar peces audiovisuals curtes.

3. Edició d’àudio amb Audacity

Audacity és un software lliure que permet fer gravacions i edicions d’àudio. Disponible per a Linux, macOs i Microsoft Windows, té una interfície molt simple i intuïtiva per a qualsevol usuari (a més, a la seva web hi ha disponibles tutorials en molts idiomes), però alhora permet fer una edició a nivell avançat. Des de la seva publicació l’any 2000, Audacity no ha deixat d’actualitzar-se mai; a dia d’avui llegeix i escriu els formats d’àudio més populars i s’ha convertit en un programa utilitzat per milions d’usuaris al món.

4. Modelatge 3D amb Blender

Blender és un programa gratuït de modelatge 3D disponible per a diferents sistemes operatius, entre els quals hi trobem Microsoft Windows, macOS i Linux. Blender no només ens permet crear objectes tridimensionals i virtuals, sinó que també inclou diferents eines d’animació per poder crear escenes cinemàtiques, ens deixa editar àudio i vídeo, presenta característiques interactives per a videojocs i, en general, és un software molt complet per crear animacions.

5. Desenvolupament de videojocs amb Godot

Godot és un motor de videojocs multiplataforma disponible per a Microsoft Windows, Android, Linux, macOS i disposa també d’un editor web. És un programa relativament nou (es va alliberar el 2014), però durant aquests anys ha rebut moltes contribucions i actualment la versió 4.0 es troba en fase de proves. Amb Godot es poden crear videojocs 3D i 2D visualment atractius utilitzant el seu sistema d’animació i posteriorment aquests jocs es poden exportar per a ordinador (diferents sistemes), mòbil (Android i iOS) i web. T’animes a iniciar-te al món de la programació de videojocs?

6. Reproducció multimèdia amb VLC

VLC és un reproductor multimèdia disponible per a molts sistemes operatius que pot reproduir pràcticament qualsevol format d’àudio o vídeo, així com altres tipus d’arxius complementaris com per exemple arxius amb subtítols i altres tipus d’arxius de text. També té capacitat de streaming i presenta altres funcionalitats molt útils, com ara la gravació de pantalla o la conversió de vídeo a diferents formats. Davant alternatives que a vegades requereixen descarregar còdecs externs per reproduir alguns formats, VLC és una opció fiable per treballar amb qualsevol format.

7. Compressió de fitxers amb 7-Zip

7-Zip és un programa lliure que serveix per comprimir i arxivar fitxers de tot tipus. Està disponible en diferents idiomes per a Windows, Linux i macOs i el seu format predeterminat és el .7z, però és capaç de comprimir i descomprimir altres formats de compressió, com el .zip o el .tar, entre altres, i també pot descomprimir carpetes comprimides amb altres programes en formats que no utilitza, com el conegut .rar, el .iso i una llarga llista de tipus d’arxius.

8. Gestió de contrasenyes amb KeePass

Cada dia hem de recordar més contrasenyes (recordeu que per motius de seguretat és millor tenir una contrasenya diferent per a cada compte de correu, a les xarxes socials i altres webs i serveis) i KeePass és un programa que ens ajuda a gestionar-les de manera segura. Crea una base de dades on es poden emmagatzemar els noms d’usuari, les contrasenyes i altres camps, i tota aquesta llista de dades emmagatzemades només es pot obrir amb una contrasenya mestra que caldrà recordar. A més, té opcions que ens permeten afegir seguretat addicional, com l’autenticació en dos passos, el mode segur d’escriptori o algunes de les opcions complementàries que es poden afegir amb les múltiples extensions que suporta el programa.

9. Gestió de biblioteques d’e-books amb Calibre

Si ets una persona que utilitza llibres electrònics i té una gran biblioteca digital, la millor opció per posar-hi ordre és Calibre, un gestor d’e-books que permet catalogar-los i ordenar-los a la seva base de dades a partir dels camps de títol, autor, data de publicació, edició, número de pàgines, tipus de gènere literari, entre altres. A més, cada llibre té també un camp de comentaris per poder-hi afegir les teves impressions sobre el llibre i un sistema d’etiquetes per poder-los classificar com vulguis. El programa permet convertir arxius en diferents formats, de manera que si tens uns apunts que no es poden llegir al teu e-book, podràs convertir l’arxiu en un format llegible per al teu dispositiu.

10. Gestió de referències bibliogràfiques amb Zotero

Zotero és un programa molt útil per gestionar referències bibliogràfiques, una tasca que té certa dificultat quan es fan treballs on s’utilitzen moltes fonts o directament quan una persona treballa fent recerca. Permet recopilar informació i afegir-la a una base de dades, organitzar-la per poder tornar-la a trobar fàcilment i crear referències i cites de manera senzilla per integrar-les a articles, treballs i investigacions, amb funcions útils tant per treballar de manera individual com per fer-ho en un grup on col·laboren diverses persones. Està disponible per als principals sistemes operatius i també té una versió web per poder-hi accedir en qualsevol moment.

Ús de cookies

Codelearn.cat utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes. Més informació

ACEPTAR