Select Page

Els nostres dispositius mòbils s’han convertit en una eina pràcticament imprescindible per al nostre dia a dia. Ja no els utilitzem només per comunicar-nos amb els altres, sinó que hi emmagatzemem una gran quantitat d’informació personal i sensible. Per aquest motiu, és essencial prendre mesures de prevenció per tal d’intentar protegir al màxim els nostres smartphones i tauletes contra possibles amenaces cibernètiques. Amb motiu de la celebració del Safer Internet Day, aquesta setmana fem una recopilació de 10 consells pràctics que us ajudaran a enfortir el nivell de seguretat dels vostres dispositius i mantenir la vostra informació segura tenint en compte els riscos que hi ha a la xarxa.

1. Mantenir el software actualitzat

Les actualitzacions de software no només serveixen per introduir noves característiques i millores de rendiment, sinó que també protegeixen el dispositiu de vulnerabilitats de seguretat conegudes. Així doncs, ignorar aquestes actualitzacions por ser una de les causes que facin que els vostres dispositius siguin vulnerables davant d’atacs cibernètics. Mantenir sempre actualitzats tant el sistema operatiu com les aplicacions instal·lades és una mesura indispensable per garantir la màxima protecció contra amenaces potencials.

2. Utilitzar contrasenyes fortes

Les contrasenyes sòlides són la primera línia de defensa contra l’accés no autoritzat als vostres dispositius i les vostres dades. Cal evitar l’ús de contrasenyes evidents o massa fàcils d’endevinar, per exemple “123456” o “password”, així com dates personals i fàcils de trobar, per exemple l’aniversari de l’usuari. La millor opció és escollir contrasenyes llargues i úniques que combinin lletres, números i caràcters especials, de manera que siguin més difícils de desxifrar.

3. Activar el bloqueig automàtic

El bloqueig automàtic dels dispositius és una mesura de seguretat essencial per prevenir l’accés no autoritzat en cas de pèrdua o en moments en què deixem el telèfon desatès i pot ser accessible per a qualsevol persona. Configurar el dispositiu per fer que es bloquegi automàticament després d’un període curt d’inactivitat i establir una contrasenya o un mètode de desbloqueig segur per tornar a desbloquejar-se és una barrera més per protegir la vostra privacitat i totes les dades personals que hi hagi dins del dispositiu.

4. Evitar l’ús de xarxes públiques

Las xarxes Wi-Fi públiques no són un lloc segur per als dispositius, ja que sovint no disposen de les mesures de seguretat necessàries per protegir la informació que emmagatzemen. És recomanable evitar connectar-se a xarxes Wi-Fi no segures, per exemple les que es troben a restaurants o aeroports, i fins i tot plantejar-se l’ús d’una xarxa privada virtual (VPN) per xifrar les vostres dades i protegir la vostra privacitat mentre utilitzeu Internet.

5. Descarregar aplicacions només de fonts fiables

Instal·lar aplicacions des de fonts no oficials o poc fiables pot exposar-vos a riscos de seguretat, com la instal·lació de malware o la pèrdua de dades personals. Si esteu buscant noves apps per al vostre mòbil, l’opció més segura és descarregar-ne únicament des de botigues oficials, com Google Play Store o App Store, on la probabilitat de risc és més baixa perquè les aplicacions han hagut d’estar escanejades i verificades abans de ser publicades.

6. Revisar els permisos de les aplicacions

Abans d’instal·lar una nova aplicació en un dispositiu, és important revisar amb cura els permisos que sol·licita aquesta aplicació. És aconsellable desactivar qualsevol permís addicional que no sigui estrictament necessari per al funcionament de l’aplicació, així com considerar l’opció d’eliminar aplicacions que sol·licitin un accés excessiu a les vostres dades personals. Limitar els permisos de les aplicacions pot ajudar-vos a protegir la vostra privacitat i seguretat a la xarxa.

7. Realitzar còpies de seguretat regularment

Les còpies de seguretat periòdiques de dades importants, com fotos, vídeos i altres documents, són fonamentals per protegir-los en cas de pèrdua o robatori del vostre dispositiu. Per realitzar aquestes còpies, podeu utilitzar serveis al núvol, com Google Drive o iCloud, o bé dispositius d’emmagatzematge extern per fer còpies de seguretat de les vostres dades de manera regular i poder tenir la seguretat que estan protegides en cas d’emergència.

8. Utilitzar aplicacions de seguretat

Par reforçar la seguretat del dispositiu podeu instal·lar aplicacions de seguretat verificades, com antivirus i antimalware, amb l’objectiu de protegir-lo contra amenaces conegudes, per exemple virus, malware i phishing. Aquest tipus d’aplicacions poden escanejar els dispositius per buscar-hi programari maliciós i proporcionar protecció a temps real contra llocs web i descàrregues potencialment perilloses.

9. Habilitar la funció per esborrar dades en remot

Hi ha dispositius que disposen d’una funció que, en cas d’estar activada, permet esborrar dades de manera remota, de manera que pugueu eliminar les vostres dades personals del dispositiu en cas de pèrdua o robatori. Això us pot ajudar a protegir la vostra informació confidencial i prevenir l’accés no autoritzar a les vostres dades en cas que el vostre dispositiu acabi en unes altres mans.

10. Educació en seguretat digital

L’educació en seguretat digital és fonamental per protegir-se contra amenaces cibernètiques. És important que us mantingueu informats sobre les últimes tendències i riscos en línia i que, a més a més, compartiu aquesta informació amb els vostres amics i familiars. A nivell familiar, és essencial educat els infants i adolescents sobre els perills en línia i ensenyar-los a seguir hàbits de seguretat digital des de les primeres etapes per protegir la seva privacitat i seguretat a la xarxa.

Ús de cookies

Codelearn.cat utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes. Més informació

ACEPTAR