Del 20 al 24 de maig els nostres centres han estat celebrant l’última setmana temàtica d’aquest curs, que ha estat dedicada a la realitat virtual. Durant aquests dies, tot l’alumnat de Codelearn ha pogut aprendre més coses sobre aquesta tecnologia, hi ha experimentat gràcies a l’ús d’aplicacions i dispositius específics i ha comprovat l’adquisició d’aquests nous coneixements realitzant activitats complementàries a l’aula.
La realitat virtual és una realitat artificial que es percep com a real i el seu objectiu és substituir la realitat que ens envolta a través de dispositius que ens facin creure que estem a un altre lloc. Es tracta d’una tecnologia que permet que els usuaris interactuïn amb entorns que han estat generats per ordinador amb l’objectiu de simular una experiència real.
Per explorar i moure’s dins d’aquesta realitat artificial, s’utilitzen dispositius especials, per exemple ulleres i guants hàptics, gràcies als quals podem gaudir de les característiques pròpies de la realitat virtual: la immersió total dins d’un entorn virtual en què percebem imatges, sons i, fins i tot, sensacions tàctils; la interactivitat en temps real dins d’aquest món virtual, i la simulació realista, ja que s’utilitzen gràfics avançats i tecnologies de seguiment del moviment que creen la sensació de viure experiències autèntiques.
Inicialment, la realitat virtual s’utilitzava sobretot dins del sector dels videojocs i l’entreteniment. Tanmateix, al llarg dels anys aquesta tecnologia ha anat evolucionat i actualment es pot aplicar a diferents àmbits. Per exemple, dins del sector educatiu, les experiències d’aprenentatge immersiu permeten als alumnes explorar conceptes a través de simulacions i exercicis interactius, de manera que poden explorar l’interior del cos humà o fer una passejada per la història d’una ciutat des de l’aula. La simulació també s’utilitza com a eina de formació per als professionals del sector sanitari, un sector en què també es pot utilitzar per ajudar els pacients a exposar-se progressivament a situacions que els generen ansietat.
L’ús d’aquesta tecnologia és cada vegada més divers i es continuarà expandint gràcies als avenços que es registren diàriament. Darrerament, la combinació de la intel·ligència artificial i la realitat virtual han fet un pas més enllà i han augmentat el nivell de personalització i interactivitat dins dels entorns virtuals, amb la generació d’avatars intel·ligents que poden respondre de manera natural i en temps real. Les millores en els dispositius també comporten que la interacció amb objectes virtuals sigui cada cop més realista, de la mateixa manera que la suma de la realitat virtual i la realitat augmentada ha donat lloc a la realitat mixta i la creació de dispositius que combinen elements del món real i el món virtual de manera molt fluida.