T’has preguntat mai com va sorgir la idea del teu videojoc preferit i quins passos van seguir els seus creadors per convertir-lo en el producte que un dia va arribar a les teves mans? Si bé és cert que la majoria dels videojocs més populars de l’actualitat requereixen d’una gran inversió i del treball d’un gran equip de professionals especialitzats en diferents àrees, en realitat tothom pot crear petits videojocs utilitzant les eines adequades i seguint les etapes pròpies del disseny de videojocs, que van des de la concepció de la idea inicial fins a la seva implementació final.
1. Concepció de la idea
El més important per poder començar és tenir clara la idea del videojoc que vols crear, és a dir, la història o el concepte que t’agradaria explicar als jugadors del joc. Deixa volar la teva imaginació, utilitza una llibreta o una aplicació de notes per deixar anotades totes les idees que et passin pel cap i tria la que més t’agradi. A partir d’aquí, podràs començar a establir la direcció del teu projecte i definir els objectius que t’agradaria assolir.
2. Disseny del joc
Si ja tens una idea en ment, és hora de començar a desenvolupar aquesta idea i dissenyar el teu videojoc. És el moment de començar a definir-ne els personatges, els escenaris, les mecàniques de joc i qualsevol altre element important que hi vulguis incloure. És molt important que documentis aquesta part i utilitzis esbossos, esquemes i altres formats que et permetin guardar les teves idees de manera que les puguis recuperar en qualsevol moment i estiguin plasmades de manera visual i ordenada.
3. Elecció de la plataforma i les eines de desenvolupament
Abans de començar a programar, has de decidir per a quina plataforma vols crear el videojoc (PC, mòbil, videoconsola, etc.), ja que la teva elecció determinarà també quines són les eines de desenvolupament adequades per aconseguir el teu objectiu. Actualment, hi ha una gran varietat de motors de videojoc i llenguatges de programació, cadascun amb els seus propis avantatges i desavantatges, i adaptats a diferents nivells d’experiència. Investiga sobre aquestes opcions i tria la que millor s’adapti a les teves necessitats i a les teves habilitats de programació.
4. Desenvolupament del joc
Ara sí, ha arribat el moment de posar-se a treballar i començar a programar el teu videojoc! Com tot bon programador, el primer que has de fer en aquesta etapa és dividir el teu projecte en tasques més petites, planificar l’execució de les mateixes i treballar-les una a una per mantenir un progrés constant. Et recomanem que et prenguis aquest procés amb calma i com una gran etapa de formació: aprèn a utilitzar les eines de desenvolupament escollides i consulta la documentació i els tutorials disponibles a la xarxa per superar els reptes que puguin sorgir.
5. Proves, millores i optimització
Un cop tinguis una versió jugable del teu joc, és important realitzar proves per identificar i corregir errors (bugs) i problemes de rendiment. Demana als teus amics i familiars que provin el videojoc i et proporcionin retroalimentació honesta i constructiva. Després de corregir els errors que hagis trobat amb l’ajuda dels primers jugadors, podràs polir els darrers detalls del teu joc i optimitzar-lo per obtenir la millor experiència d’usuari possible. Ajusta’n la jugabilitat, els gràfics, el so i qualsevol altre aspecte que necessiti millores, i assegura’t que el joc funcioni de manera fluida i sense problemes.
6. Publicació i promoció
Finalment, quan estiguis segur de tenir-lo totalment acabat, podràs compartir el teu videojoc amb la resta del món. En funció de la plataforma per a la qual l’hagis creat, podràs publicar el teu joc a plataformes de distribució de videojocs com Steam, Google Play o App Store. Després, intenta que els teus amics el recomanin i fes-ne promoció a través de les xarxes socials o fins i tot a través de blocs i fòrums de videojocs per arribar a una audiència més ampla.
7. Continua aprenent i millorant
La programació de videojocs és un procés d’aprenentatge i millora contínua. Sempre sorgeixen noves tècniques, tecnologies i tendències interessants d’explorar, així que continua practicant, experimentant i desenvolupant les teves habilitats per ser cada dia millor desenvolupador.
Els Campus Tecnològics de Codelearn t’ofereixen l’oportunitat d’aprendre els fonaments de la programació i la creació de videojocs d’una manera divertida i pràctica. Consulta la nostra oferta de campus a través del menú superior i descobreix les opcions disponibles per escollir la que s’adapti millor a la teva edat i les teves preferències.