Del 22 al 26 de gener els centres Codelearn estan celebrant la primera setmana temàtica del curs, que aquest any està dedicada als PC’s. Durant aquests dies, els alumnes aprendran la diferència entre hardware i software, descobriran quines són les parts principals d’un ordinador personal i parlaran de conceptes com la memòria i el rendiment dels ordinadors.
Les parts principals d’un ordinador personal
En primer lloc, hem de conèixer la Unitat Central de Processament (CPU), que és el cervell de l’ordinador. És el xip principal de l’ordinador i el responsable d’executar instruccions i processar dades. La velocitat de la CPU, que acostuma a mesurar-se en gigahertz (GHz), determina la rapidesa de l’ordinador per realitzar tasques específiques.
Una altra de les parts principals d’un ordinador és el seu disc dur (Hard Disk), que és la seva unitat principal d’emmagatzematge a llarg termini. Dins d’aquest, s’hi emmagatzema el sistema operatiu, programes i arxius. La velocitat i la capacitat del disc dur, així com l’aparició d’unitats d’estat sòlid (SSD), impacten significativament en la velocitat i la capacitat d’emmagatzematge.
Pel que fa a la memòria, que és el lloc d’emmagatzematge temporal d’un ordinador, hi ha dos tipus de memòria principal. La memòria RAM (memòria d’accés aleatori) és utilitzada per la CPU per accedir ràpidament a dades que està processant, és a dir, a la informació dels programes. Es tracta d’una memòria volàtil i tota la informació que emmagatzema desapareix quan s’apaga l’ordinador. Com més memòria RAM tingui un sistema, més eficientment podrà executar múltiples tasques de manera simultània. Pel que fa a la memòria ROM (memòria de només lectura), és la memòria de baix nivell d’un ordinador, conté dades essencials i permanents i serveix per dur a terme funcions bàsiques, per exemple iniciar l’ordinador. Aquesta memòria no és volàtil, és a dir, la informació que emmagatzema es manté fins i tot quan s’apaga l’ordinador.
Finalment, no ens podem oblidar dels perifèrics, que són els dispositius externs (teclats, ratolins, monitors…) que permeten la interacció entre l’usuari i la màquina. L’elecció d’uns perifèrics adients por millorar molt l’experiència d’us de l’ordinador.
El rendiment de l’ordinador
El rendiment d’un ordinador depèn de diferents factors. Primerament, cal tenir en compte el nombre de processadors, ja que un ordinador pot tenir més d’una CPU i cada CPU addicional fa que millori el rendiment general de tota la màquina, que serà capaç de dur a terme més tasques de manera paral·lela. D’altra banda, la velocitat de la CPU determina el nombre d’instruccions que l’ordinador pot dur a terme en un segon, de manera que com més alt sigui aquest valor, millor rendiment tindrà l’ordinador. Finalment, com hem vist a l’apartat anterior, com més gran sigui la memòria RAM, més informació temporal podrà emmagatzemar l’ordinador i, per tant, millor rendiment tindrà aquest, ja que no necessitarà anar a buscar la informació a dispositius més lents, com per exemple un disc dur.
Així doncs, aquesta setmana ens ajudarà a conèixer les parts principals d’un ordinador i entendre com interactuen, la qual cosa és essencial per aprofitar al màxim la nostra experiència amb aquests dispositius. Des de la velocitat de la CPU fins a l’elecció dels perifèrics, cada component contribueix de manera única al funcionament general de l’ordinador.