Aquesta setmana els centres Codelearn celebraran la primera setmana temàtica del curs, que en aquest cas estarà dedicada a la mecanografia. La mecanografia és l’acció d’escriure sense mirar el teclat i utilitzant les dues mans, ja sigui en una màquina d’escriure, una calculadora o un ordinador, i està estretament relacionada amb la tipografia, que es refereix a la tècnica de reproduir textos de forma impresa distribuint els caràcters per l’espai i utilitzant el tipus de lletra més adient.
Un dels principals avantatges d’aprendre mecanografia en una època en què molta gent utilitza l’ordinador per estudiar o per treballar és que ens ajuda a millorar la velocitat a l’hora d’escriure. A més, no només podem escriure més ràpid, sinó que gràcies a la mecanografia també cometrem molts menys errors i ens estalviarem un temps extra que dedicaríem a revisar els nostres textos. En el cas dels programadors, la velocitat i la precisió juguen un paper important perquè un petit error a l’hora d’escriure el codi pot fer que no funcionin els nostres programes.
Per aconseguir la màxima velocitat i la màxima precisió, cal utilitzar els deu dits que tenim entre les dues mans. Cada dit tindrà la seva zona, de manera que no utilitzarem cap dels dits de la mà dreta per escriure la lletra A, que és a l’altra banda del teclat, sinó que cada dit es mourà sempre per les mateixes tecles. Si voleu saber exactament com heu de col·locar els dits de cada mà, podeu llegir la teoria a l’última entrada sobre mecanografia que vam publicar en aquest mateix blog.
La tipografia i els seus orígens
La tipografia és l’art o al tècnica que s’encarrega de col·locar les lletres, repartir l’espai i organitzar el tipus de lletra de manera que el text estigui preparat correctament per poder ser llegit i imprès. Tot i que els orígens de la tipografia es poden trobar en l’escriptura manuscrita i els pictogrames (i, posteriorment, els jeroglífics) que es podien escriure sobre pedra, ceràmica o pergamí cap a l’any 3500 aC, el naixement de la tipografia es marca a mitjans del segle XV coincidint amb la invenció de la impremta per part de Johannes Gutenberg.
Quan parlem de la composició del text i de la seva distribució, hem de tenir en compte aspectes com la justificació o l’alineació del text, és a dir, com s’acumularan les lletres i es distribuiran les paraules en una línia d’esquerra a dreta; l’espaiat que hi haurà entre cada paraula dins del mateix text; l’ample o gruix, que és l’espai que ocupa horitzontalment cada lletra, ja que en principi cada lletra té una forma diferent i escollint un tipus de font o un altre podem decidir compensar-les per tal que ocupin el mateix o respectar que ocupin més espai horitzontalment, i l’interlineat, que és la separació que hi ha entre línies.
Juga i aprèn mecanografia
Si ets alumne de Codelearn, ja saps que pots accedir a l’apartat de Jocs i Activitats a la plataforma i hi trobaràs activitats complementàries, com el Typing, que t’ajudaran a millorar la mecanografia d’una manera divertida i competitiva. A més, avui estrenem un joc nou que es diu Typing Race, on podreu competir contra altres alumnes, contra l’ordinador o contra vosaltres mateixos fent tests de velocitat. Si encara no t’has unit a l’aventura de programar i no pots accedir a la nostra plataforma, et recomanem Touch Typing Study, una web gratuïta que permet practicar la mecanografia en diversos idiomes, o MecaNet, un programa que us podeu descarregar de manera gratuïta i dins del qual trobareu un curs distribuït en diferents lliçons.