Els jocs de rol són una activitat molt divertida que aporta múltiples beneficis per als més petits. Es tracta d’un tipus de joc en què hi ha una persona (el director) que coneix bé les normes i presenta la història del joc a la resta de participants, cadascun dels quals haurà d’interpretar un personatge i realitzar unes accions o unes altres en funció d’aquest i el paper que hagi de tenir dins l’aventura. D’aquesta manera, entre tots els jugadors es va teixint i explicant una història, pràcticament com si es tractés d’un conte o una obra de teatre; de fet, la literatura fantàstica és part dels orígens dels jocs de rol. D’altra banda, la mecànica del joc i els seus elements fan que sigui una eina educativa que ajuda els nens i les nenes a desenvolupar habilitats com la creativitat, la resolució de problemes, la presa de decisions, la comunicació o el treball en equip.
5 beneficis dels jocs de rol per al desenvolupament dels infants
1. Imaginació i creativitat
Els jocs de rol són sorprenents precisament perquè entre tots podem anar construint una història i, encara que es presentin unes regles i una petita guia, es tracta de jocs en què els participants es poden anar inventant moltes situacions, diàlegs, escenaris, etc. Permeten que els jugadors deixin volar la seva imaginació i puguin crear diferents elements que contribueixen a dur la història en una direcció o en una altra. Quan juguem a jocs de rol ens convertim en creadors, com ho són els escriptors o els guionistes, i durant una estona tenim la llibertat d’oblidar la realitat i viure com ho faria un altre ésser dins d’una ficció. A partir de la imaginació, l’experimentació i la creativitat, els infants aprenen a enfrontar-se a diferents situacions, expressar les seves idees, relacionar-se amb l’entorn i, en definitiva, créixer com a persones.
2. Anàlisi i resolució de problemes
En aquest sentit, a l’hora d’enfrontar-se a les situacions que es puguin anar trobant al llarg del joc, és necessari també que observin i escoltin atentament què està passant en cada moment, analitzin aquestes situacions i les intentin entendre per poder prendre decisions i solucionar problemes. Els jocs de rol poden basar-se en situacions que podrien ser reals o en situacions que situaríem en un món totalment fantàstic o imaginari, però en qualsevol dels dos casos hi ha moments en què cada jugador ha de decidir què fer i quina opció escollir en tot un ventall de situacions que, fins i tot encara que no s’assemblin als escenaris que els infants es trobaran en el seu dia a dia, els serveixen per entrenar-se posant-se a prova, reflexionant i decidint seguint el seu propi criteri.
3. Desenvolupament del llenguatge
El llenguatge juga un paper molt important dins dels jocs de rol, de la mateixa manera que ho fa en qualsevol tipus de narració. Tant el director de joc com la resta de participants s’han d’esforçar per expressar-se de la millor manera possible, per la qual cosa cal que tinguin cura del vocabulari que utilitzen i que estiguin atents a les paraules i les expressions que utilitzen els altres personatges. Així doncs, els jocs de rol són útils per aprendre noves paraules o interioritzar millor el significat de paraules que ja coneixem però que no utilitzem sovint, ja que és més fàcil entendre’n el significat i integrar-les al nostre vocabulari quan veiem representades situacions en què s’utilitzen.
4. Habilitats socials i comunicatives
En aquest sentit, les característiques dels jocs de rol fan que siguin una gran eina per treballar la comunicació i les habilitats socials. Comunicar-se no és només utilitzar unes paraules o unes altres, sinó que hi ha molts altres elements a que cal treballar a nivell comunicatiu i a nivell social per poder relacionar-nos amb els altres, com ara el to de la veu, el registre, les expressions facials i els gestos utilitzats, l’empatia i l’escolta activa, entre altres. Posar-se a la pell de diferents personatges i enfrontar-se a diferents situacions són un gran entrenament per adquirir habilitats socials que els seran útils al llarg de tota la seva vida.
5. Reforç del treball que es fa a les aules
Per últim, també podem utilitzar els jocs de rol a l’escola per reforçar qualsevol tema que s’estigui treballant a l’aula. Un exemple és la comprensió lectora, ja que sovint el joc de rol inclou un llibre o manual i el director de joc ha de llegir-lo durant la partida, de la mateixa manera que la resta de jugadors l’han d’escoltar atentament, l’han d’entendre i han de ser capaços de retenir la informació que reben al llarg de la història. D’altra banda, com que és possible inventar-se un joc de rol des de zero, es pot adaptar la temàtica o la història per treballar els temes d’una manera lúdica i més activa (per exemple, es poden utilitzar per entendre com era la societat d’una època determinada o per representar el funcionament dels òrgans del nostre cos). També podem anar més enllà dels continguts del curs i utilitzar els jocs de rol per fer tallers en què es treballi l’empatia amb els companys o s’intenti conscienciar l’alumnat de situacions que passen diàriament a persones que es troben en un context diferent al seu.
Els millors jocs de rol per a nens
A l’hora de recomanar jocs de rol hi ha dos factors importants que cal tenir en compte: l’edat dels jugadors i les seves preferències pel que fa a temàtica, durada, etc. Des de Codelearn, hem fet un petit recull de jocs de rol ordenats segons l’edat per a la qual serien adequats:
1. Monster Kit (Tranjis Games)
Edat recomanada: a partir de 4 – 5 anys
Monster Kit és un joc de taula de la categoria “serious games”, és a dir, un joc pensat amb una finalitat educativa: entre d’altres coses, els participants hauran de dibuixar, identificar formes, llegir i escriure síl·laba a síl·laba i, fins i tot, sumar les puntuacions de cada monstre. El rerefons de Monster Kit es basa en què hi ha un bruixot, en Mórlat, que vol invocar un monstre i que demana ajuda als seus joves aprenents de bruixeria. El joc disposa de 9 modes de joc diferents i un mode de joc de rol. En cada mode es proposen proves diferents, però tots tenen en comú que fan servir una baralla de cartes amb cinc colors en què cada color representa una part del monstre: el cos (vermell), els ulls (verd), el nas (blau), la boca (rosa) i un complement (groc). De cada color hi ha 10 cartes dibuixades, a més d’una carta sense cap dibuix de cada color, amb la qual ens podem inventar la part que vulguem. En el mode joc de rol, els jugadors treballen habilitats i competències com el raonament lògic, l’atenció i la memòria mentre decideixen les accions del seu monstre en una història narrada per un director de joc (un adult).
2. Pequeños detectives de monstruos (Nosolorol Ediciones)
Edat recomanada: a partir de 5 – 6 anys
En aquest joc de rol amb un format una mica més tradicional (fitxes de paper i daus), els jugadors agafaran el rol d’uns joves detectius d’una agència que rep les consultes de la gent de la seva ciutat per resoldre casos estranys relacionats amb uns monstres que surten de nit per espantar els nens i nenes. Per fer la seva tasca, els jugadors podran utilitzar les seves eines i objectes, així com del Llibre dels Monstres (el manual bàsic), on s’hi troben tots recopilats. De cada monstre se’n coneixen les empremtes, què els agrada, què detesten i com trobar-los. A més, un detectiu veterà (l’adult que actuarà com a director de joc) serà qui guiï els detectius principiants en la seva missió. Una vegada hagin completar la missió, els joves detectius rebran una recompensa que els servirà per comprar noves eines que els puguin ajudar en futures missions.
3. Magissa (Nosolorol Ediciones)
Edat recomanada: a partir de 6 anys
Es tracta d’un joc de rol ambientat en un món de fantasia medieval on hi pot passar gairebé qualsevol cosa que puguem imaginar. El llibre conté mapes, descripcions d’ubicacions, races i personatges diversos, així com unes il·lustracions molt motivadores. A més, inclou també diverses aventures d’exemple i personatges predissenyats. Les explicacions són molt senzilles i s’inclouen tres sistemes alternatius de joc pensats per utilitzar en funció del nivell i l’edat dels jugadors participants. Les regles són àgils i fàcils d’aprendre i es poden anar escalant i adaptant a mesura que els jugadors van guanyant experiència. Un dels punts forts de Magissa és que és interessant tant per a jugadors novells com per a jugadors més experimentats.
4. Científicos, el juego de rol (Nexo Ediciones)
Edat recomanada: a partir de 7 anys (primària i secundària)
En aquest joc els jugador prenen el paper d’un grup d’estudiants de secundària que pot viatjar pel temps i que té com a objectiu supervisar el desenvolupament dels descobriments científics més importants de la història. El sistema de joc es basa en una fitxa de personatge molt simple i tirades de daus, així com un mecanisme per evolucionar i millorar els personatges entre partides. Es tracta d’un joc amb un fort component educatiu, ja que al mateix manual s’inclouen unitats didàctiques d’exemple, la qual cosa el fa un candidat idoni per treballar a les aules.
5. Starport (Shadowlands Ediciones)
Edat recomanada: a partir de 8 anys
A Starport cada jugador interpreta el personatge que ha creat en un món obert on tot és possible, on conviuen unicorns i robots, on arriben naus estel·lars de mons desconeguts… un món d’aventures on la màgia és real. Un Guia (un adult) estableix l’escenari d’una història en aquest món de fantasia on hi ha els personatges dels jugadors i aquests responen descrivint què faran els seus personatges. Starport és un joc d’aventures i imaginació, sense violència, dissenyat per promoure el desenvolupament de la resolució de problemes, la creativitat, el treball en equip, el pensament crític, la lectura, l’escriptura, la comunicació oral, les matemàtiques i l’autoestima. Més enllà de les regles, el manual inclou també materials diversos i tres aventures introductòries per familiaritzar-se amb el sistema.
6. Munchkin (Edge Entertainment)
Edat recomanada: a partir de 10 anys
Munchkin és un joc de cartes de rol per a 3 – 8 jugadors on l’humor és molt present. El lema que resumeix l’objectiu del joc és “Mata els monstres, roba el tresor, apunyala els teus amics”. Es tracta d’un joc de cartes amb una mecànica senzilla i dinàmica que portarà un grup de valents a endinsar-se en una masmorra per acabar amb tota mena de monstres. A més, també hauran de fastiguejar a la resta de companys d’aventures per alçar-se amb la victòria. L’avantatge més clar de Munchkin és que es tracta d’un joc entretingut si el que es busca és jugar de manera esporàdica i amb gent que no juga gaire a jocs de taula.
7. Dungeons & Dragons, comienza la aventura (Hasbro)
Edat recomanada: a partir de 10 anys
Es tracta d’un joc de taula cooperatiu que pot servir com a introducció dels jocs de rol per a nens. Pren part de l’essència de Dungeons & Dragons i la converteix en un joc de taula d’aparença força tradicional. Cada jugador escull un dels quatre personatges pre construïts existents i el personalitza al seu gust. Durant el pas de preparació, també s’haurà d’escollir un enemic final que serà el que definirà el nucli de l’aventura que els jugadors viuran. L’esperit de joc de rol el trobem sobretot durant les accions de combat (similars a les del clàssic Dungeons & Dragons però simplificades), en què cada jugador ha de narrar la seva acció. Més enllà d’aquestes batalles, els jugadors també hauran de superar obstacles en forma d’enigmes o desafiaments de manera individual o col·lectiva (narrant també les seves accions). Una de les característiques més interessants d’aquest joc és que el Dungeon Master (el director de joc) passa d’un jugador a un altre a cada torn, de manera que tothom pugui ser part de la narració.