Select Page

Enguany la Fundació i2CAT i el Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya han impulsat el Bitbot Challenge 2020, una competició per promoure els casals d’estiu de temàtica tecnològica que té com a objectiu principal augmentar la participació de nenes i noies dins l’àmbit de les TIC i reduir l’escletxa de gènere persistent a aquest sector. Recordem que només el 35% dels estudiants matriculats en carreres STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) són dones; concretament, les dones són el 15% dels graduats d’enginyeria, el 19% dels d’informàtica i el 38% dels de matemàtiques.

Alguns dels centres Codelearn han presentat propostes que s’engloben dins l’oferta general dels Campus Tecnològics d’Estiu 2020 i la participació al Bitbot Challenge ha servit tant per crear noves activitats com per repensar els continguts de campus que ja s’havien fet i donar-los un enfocament diferent amb el doble objectiu de fer-los més atractius per a les nenes i oferir uns continguts crítics amb la situació actual del sector tecnològic i elaborats des d’una perspectiva de gènere.

Aquest és el cas del campus de “Disseny de videojocs (Game Design)”, que enguany ha renovat la presentació dels seus continguts posant el focus en l’anàlisi dels videojocs populars que consumim, les diferències entre els personatges masculins i femenins que acostumem a trobar-hi i el rol que hi juguen, entre altres qüestions que portin les nenes i els nens a dissenyar els seus propis videojocs després d’un debat i una reflexió al seu voltant. A més, a banda de fer-se presencialment als centres de Girona, Vic i l’Eixample Dret, aquest casal d’estiu obrirà un torn en modalitat online per arribar a infants de tot el territori, independentment de la seva proximitat a un centre Codelearn.

En aquesta mateixa línia, apostant pel disseny de videojocs, Codelearn Premià també ha presentat els seus campus de Roblox Coding, Creació de videojocs amb RPGMaker i Videojocs 2D amb Unity, tot reservant el 50% de les places per a nenes i noies de Premià de Mar o altres localitats del Maresme que tinguin ganes d’introduir-se al món de la programació i el disseny de videojocs.

Per la seva part, Codelearn Gavà-Viladecans i Codelearn Castelldefels proposen l’activitat “Crea el teu Esc@pe Room Digital”, pensada per a nenes i nens entre 8 i 14 anys, que també tindrà dues modalitats, presencial i online. Es tracta d’un campus tecnològic on les nenes i els nens podran construir el seu propi Esc@pe Room. Un escape room és un lloc on un mestre de joc (que dirigeix el joc) rep un grup de participants que ha de resoldre el misteri d’una història per aconseguir sortir d’una habitació. Si voleu saber-ne més coses, mireu aquest vídeo promocional que han preparat.

El Bitbot Challenge també ha obert pas a col·laboracions amb diferents entitats. Codelearn Sant Feliu ha presentat una proposta amb Sant Feliu Innova i Crea Lleure. Es diu “Any 2230-Programa Interestelar Artemis” i utilitzarà un joc de rol per plantejar un espai fictici on les diferents eines tecnològiques (Scratch, Arduino, MakeyMakey, Drons, Impressió 3D…) formaran part del marc de ficció, de manera que l’aprenentatge sigui un joc en què cal anar superant reptes i les nenes i els nens aprenguin ciència i tecnologia mentre es diverteixen i valoren la importància de cuidar el medi ambient.

Sens dubte, ens esperen uns casals d’estiu amb molta tecnologia i més nenes TIC!